Винаги имаме едно наум към лесните мантри за успех, за растеж и за живот.

Когато учителят обаче е сър Ричард Брансън, любопитството в ядрото на кортекса ни и активността на слуховия ни апарат, закономерно се активизират.

При него тези лесни мантри са подплатени с цифри.

Все пак, това е един от световните лидери, пренаписали историята на бизнеса. Ричард Брансън е британският предриемач основател на конгломерата Върджин груп, в който влизат 400 компании, с над 60 хил. души служители, в 50 страни. Приходите на групата за 2012 г., например, са близо 24 млрд. долара.

Това относно цифрите.

Защото Брансън е не просто бизнесмен, а приключенец, дръзновен иноватор, мечтател и човек с глобална обществена мисия, ангажиран с решението на най-сериозните социални и екологични проблеми на планетата.

SAN FRANCISCO, CA – DECEMBER 03: (L-R) Captain Don Walsh, Sir Richard Branson, and Bertrand Piccard pose for a photo on the blue carpet at The Ocean Gala on December 3, 2016 in San Francisco, California. (Photo by Kelly Sullivan/Getty Images for The Ocean Gala)

Гостуването на 66-годишния мулти-милиардер в България е подходящ повод да си припомним някои от неговите постулати за бизнеса, развитието и живота – от неговите книги, издадени в България.

В различни аспекти и посоки, те разказват историята на Ричард Брансън, предприемачът и мениджърът успял да развие успешно от нулата бизнеси в най-различни сфери: студентско списание, магазин за плочи, звукозаписно студио, издателство, къщи за производство и разпространение на филми, нощен клуб, авиокомпания, жп пътнически превози, автомобили, петрол и горива, презервативи (разбира се), безалкохолни напитки, алкохол, фитнес центрове, финансови услуги, лотария и… космически туризъм.

И още:

Брансън е организатор на лондонския маратон – най-голямото благотворително събитие в света според Гинес, спонсорирано от Върджин Мъни.

Международната неправителствена организация Старейшините (англ. The Elders) – е основана през 2007 година от Ричард Брансън, Питър Гейбриъл и Нелсън Мандела. В нея членуват 12 изтъкнати държавници, политически лидери и активисти на борбата за мир и граждански права. Целта на организацията е да работи за сериозни проблеми като климатичните промени, ХИВ/СПИН, бедността и военните конфликти.

Създател е на собствено ТВ шоу – Милиардерът бунтар.

Любимата му група са Секс Пистълс. И разбира се Майк Олдфийлд. Те изиграват съществена роля за утвърждаването на Върджин Рекърдс.

SAN FRANCISCO, CA – DECEMBER 03: Sir Richard Branson addresses Ocean Gala guests during the gala auction on December 3, 2016 in San Francisco, California. (Photo by Kelly Sullivan/Getty Images for The Ocean Gala)

 

Майната му! Да го направим!

Уроците на живота ми

“Забавлявай се! Бъди смел! Предизвиквай себе си! Стъпи здраво! Живей за мига! Цени семейството и приятелите си! Уважавай! Прави добро”!
Ако извадиш удивителните знаци от горните послания, поразсъждаваш върху тях и действаш методично с тяхната нагласа – в никакъв случай няма да станеш Ричард Брансън. Но в абсолютна степен ще прекроиш деня си. И може би живота си.

“Вярвам в целите. Никога не е зле да имаш мечти, но съм прагматично настроен по въпроса”.

Понеже е дислексик, в училище го смятат за мързелив. Затова решава да учи наизуст. Ето защо днес разполага с отлична памет, която се превръща в един от най-добрите му козове в бизнеса.
Брансън обича да цитира Платон, който казва: “Най-важно е да направиш първата крачка”. В брансъновия случай това послание звучи така:

“Just do it”!

Просто го направи! Това казва Брансън и в книгата дава за пример майка си Ив, която искала да стане пилот през войната. Отива на аеродрума в Хестън и пита за работа. Казали и, че пилоти могат да станат само мъже. След което красавицата и бивша танцьорка облича кожено пилотско яке, скрива русите си коси под кожена пилотска шапка и се научава да преправя гласа си. И получава работата. И започва да управлява безмоторен самолет. След което обучава новите пилоти. И то млади мъже, които управлявали военните самолети в битката за Британия.

Като петнайсет-годишен ученик основава списание Стюдънт, а на 16 напуска училище, за да прави списанието си от мазето. Успява да продава реклама в списанието и интервюира в него хора като Джон Ленън, Мик Джагър, Ванеса Редгрейв. След което започва да продава плочи по пощата на по-ниски цени. След което отваря и магазини.

 

Успява да прекоси океана от Америка до Ирландия за рекордно време – с моторна лодка в пътешествие, в което се ражда сина му, а корпусът на лодката се разцепва и тя започва да потъва. След което успява да убеди екипажа да продължават с усилията, двигателите тръгват и така печелят състезанието Синята лента.

 

Брансън е и първият човек прекосил Атлантическия океан с балон в рисково пътешествие, в което се изгубва в небето, след което хeликоптер го вади от ледената вода. По-късно прави и околосветско пътешествие с балон.
“Научих много неща: не само ако искам нещо, да го правя, но и да се подготвям добре, да вярвам в себе си, да помагам на другите и никога да не се предавам”.

И още:

“Не губи време. Обичай семейството си. Забавлявай се. Ако се забавляваш – парите идват сами”.

 

Like a Virgin

Тайни за бизнеса, които не се преподават в училище


Това е книга, написана от мултимилиардер, който никога не е работил за никого другиго.

 

Ето например няколко ключови извадки от различни интервюта включени в нея:

Коя е най-голямата мъдрост, която сте чували?

Да търся само доброто у хората.

Какво ви вбесява?

Негативизмът.

Какво ви мотивира?

Мотивира ме моето непресъхващо любопитство да научавам нови неща, да се впускам в нови прикрючения и да се запознавам с нови хора.

Ключът, към успеха в три думи?

Хора, хора, хора.

А по-нататък в книгата, по този въпрос Брансън казва: “Дайте на подчинените си възможност за творческа язява”. Или пък “Доброто професионално обучение е едно важно условие за добър бизнес.” Или: “Свободата на действие на служителите и признателност за добре свършената работа. И двете се отплащат щедро”.

FARNBOROUGH, ENGLAND – JULY 11: British Prime Minister David Cameron (L) speaks to Sir Richard Branson at the Farnborough International Airshow on July 11, 2016 in Farnborough, United Kingdom. Mr Cameron announced today that the UK government will buy nine new marine patrol planes from Boeing in a worth £3bn. (Photo by Peter Nicholls – WPA Pool /Getty Images)

Ето и 5 малки тайни споделени в книгата, за това как да започнете собствен близнес. И да го накарате да заработи:
– Ако не ви доставя радост, не го започвайте.
– Бъдете иновативни – създайте нещо различно.
– Гордостта от принадлежността към компанията върши чудеса.
– Управлявайте, като се вслушвате.
– Поддържайте тясна връзка със служителите и клиентите си.

И по-подробно, Брансън съветва младите предприемачи така:

“Да помнят, че е невъзможно да изградят какъвто и да е бизнес, без да поемат рискове. Трябва истински да вярвате в това, което правите. Посветете се на работата си на сто процента и бъдете готови да поемете някой и друг удар по пътя, който сте избрали. Ако се заемете с някакво бизнес начинание и очаквате то да се провали, в девет от десет случая това наистина ще стане. И нещо изключително важно: винаги търсете забавление в работата си. Това определено би помогнало на вас и вашите колеги да работите с ентусиазъм и да останете мотивирани. Една от любимите ми поговорки (всъщност се оказва, че аз съм я измислил!) обобщава казаното дотук:

“Смелите може и да не живеят вечно, но предпазливите изобщо не живеят!”

В книгата Брансън споделя безценни съвети на базата на огромния си опит, като например – колко е важно да не бъдеш сериозен и че шегата е ефективно оръжие в бизнеса; как да направиш идеалната бизнес презентация; колко е важно да разполагаш с авариен изход; че ако никога не правиш грешки – няма да постигнете нищо; чe трябва да се изгражда реален, а не идеализиран образ на бранда и т.н.

LONDON, UNITED KINGDOM – JULY 3: In this handout image supplied by Formula E DS Virgin Racing Press Conference, Richard Branson. during the London Formula E race on JULY 3, 2016 in Battersea Park, London, United Kingdom. (Photo by Adam Warner/LAT/Formula E via Getty Images)

Вярва, че добрият бизнесмен трябва да бъде лидер, а не просто шеф:

“Старият армейски образ на генерала, командващ войските си далеч от предната линия, вместо да ги води в бой, не се различава от начина, по който днес все още се управляват много компании. Лидерът е нещо съвсем различно от шефа. Ако не се появявате често на предна линия, задавайки на своите служители ритъма на маршовата стъпка, това означава че стоите далеч от реалностите на вашия бизнес”.

Брансън е против “ъгловите” шефски кабинети на последния етаж и е почитател на “откритите работни пространства с обособени кътове за провеждане на съвещания тип брейнсторминг, фоайета, игрални площи, билярдни маси и кухненски помещения за лека закуска и приятелски разговор. “Офисите с всички онези много стени, бюра и гишета са истинска преграда за ефективната комуникация”.
Хрумва му да основе самолетна компания, след като отменят един полет за Пуерто Рико и пред него се мотаят пътници в изнурен вид. Веднага наема самолет за 2000 долара, след което разделя сумата на броя на чакащите пътници, взима назаем черна дъска и изписва на нея: Върджин Еъруейс: 39 $ единичен полет да Пуерто Рико.
Днес компаниите на Върджин летят до трийсет дестинации по света, а Върджин Галактик ще предлага полети в космоса.

 

 

Бизнесът на бъдещето

 

Бизнесът на бъдещето започва с история за семейната къща на Брансън на техния собствен остров Некър, която изгаря пред очите им. Докато на острова са семейството и техни приятели, например актрисата Кейт Уинслет. На следващата сутрин след като къщата им изгаря заедно с вещите – Ричард и останалите започват да правят планове за бъдещата къща там – “по-модерна, по-красива и да носи повече вдъхновение”.
Бизнесът на бъдещето е всъщност нов бизнес модел – Капитализъм 24902. Какво означава това? Брансън обяснява:

“Названието Капитализъм 24902 ни хрумна, когато някой спомена, че обиколката на Земята е 24 902 мили! Посланието е повече от ясно: всеки човек, занимаващ се с бизнес, носи в себе отговорността да се грижи за хората и природата на нашата планета – за всяко кътче от тези 24 902 мили. От дълго време живея с убеждението, че това е пътят, по който трябва да продължим напред, ако искаме нашата планета и животът на нея да оцелеят. Не говоря само за опасността, пред която са изправени Земята и нейните жители вследствие на климатичните промени. Говоря за сериозната причина за промените в климата, които се превръщат в заплаха за човечеството – бързото изчерпване на природните ресурси. Има вероятност през следващите две десетилетия изведнъж да се окажем без всякакви запаси от петрол, минерали, вода, риба. И ако не се ориентираме по най-бързия начин към Капитализъм 24902, в света със сигурност ще избухнат военни конфликти между нации, борещи се за земя, храна, вода и горива.

Ето още от смисъла на книгата:
“Макар бизнесът да е мощен двигател за напредъка на човечеството, нито Върджин, нито някоя от другите корпорации е направила достатъчно, за да спре стремглавото движение надолу по спиралата, което увлича всички нас. Нещо повече – в много от случаите, както стана ясно от връхлетялата света финансова криза, ние дори сме спомогнали това движение надолу да се ускори. Всички ние сме част от проблема: хабим, прахосваме неразумно, грубо казано – прецакваме нещата. Природните богатства се изчерпват много по-бързо, отколкото могат да се възстановят. Всъщност много от тях – петрол, гори, минерали – никога няма да се възстановят. Веднъж изчерпани, те никога не се появяват отново. Капитализмът – такъв, какъвто го познаваме,  появил се в резултат на Индустриалната революция, е направил възможен икономическия напредък на човечеството и е създал много блага за хората, но всичко това си има цена, която няма да откриете в счетоводните книги. Поставянето на акцента върху печалбата е довело до непредвидими отрицателни последици. В продължение на век и половина евтината работна ръка, мизерията, вредите, нанесени на планетата, и замърсените водни басейни са оставали на заден план, когато е ставало въпрос за стремежа към  печалби. Нещата обаче се променят.”

“Правете добро и ще успеете”

Това призовава читателя си Брансън. Това е бизнесът на бъдещето.
Как изгубих наивността си, докато се забавлявах и правех бизнес

В предговора на книгата Соломон Паси сравнява Брансън с легендарните герои от гръцката митология. “Съчетал в себе си изобретателността на Одисей с размаха на Икар и волята на Херкулес”. И още: “Брансън е Енциклопедия Британика на модерния бизнес”.

Три правила ръководят Брансън, когато избира поредното си занимание: то трябва да е най-интересното (за момента), да е най-голямото възможно (от своя вид) и Ричард да е най-добрият в него.
Всъщност, това е единствената му пълна биография, в която Брансън споделя тайните на успехите си и с чувство за хумор описва приключенията на живота си – от създаването на империята Virgin, през околосветското пътешествие с балон, до победата в съдебен процес срещу British Airways.
“Книга за магическото оцеляване на един авантюрист в гигантския слалом на Вселенета – от Арктика до Антарктика и отвъд пределите на планетата, на неговата непознаваща граници мисъл и наркотичната му пристрастеност към забавленията” – по думите на Соломон Паси.

 

 

 

Методът Virgin

Слушай, учи, смей се и бъди лидер

 

Ето какво пише в тази книга Брансън – например по отношение на понятието “слушане”:

“Умиращото изкуство на слушането. Слушайте – така звучите по-интелигентно. Слушам, не означава чувам. Говори по-малко, допринасяй повече”.
Най-важните качества, които един лидер трябва да притежава, според Брансън, споделени в книгата:

 • Почтеност;
 • Чувство за хумор;
 • Предприемачески дух;
 • Изключителна общителност;
 • Наистина да го е грижа за хората;
 • Да е готов да отстъпва отговорностите (и да гласува доверие), когато се налага.

Неговият списък, почти съвпада с този на служителите му, ето го и него, за затвърждаване и допълване:

 • Да насърчава индивидуалността;
 • С предприемачески дух;
 • Да делегира права на хората си;
 • Да вдъхва доверие;
 • Да е част от екипа;
 • Да бъде искрено загрижен;
 • Да заразява с ентусиазма си;
 • Да бъден непринуден в общуването.

Ето и ценни жалони в бизнеса на Virgin Active, международната верига клубове за фитнес и здраве. Тези вярвания за работата и отношенията с клиените са разделени на “Прави” и “Не прави”.
Частта “Прави” приканва хората на Active да:

 • Бъдат себе си
 • Бъдат искрени
 • Отдават цялото си внимание
 • Намират общото
 • Се опитват да запомнят лицата
 • Бъдат емпатични и да не забравят, че всички са различни
 • Споделят онова, което знаят
 • Забелязват кога сте склонни да отстъпвате
 • Изграждат взаимоотношения
 • Се забавляват

 

Частта “Не прави” е по-кратка и призовава служителите да не:

 • Мамят
 • Се забавляват насила
 • Се държат неестествено или да говорят по сценарий
 • Прекъсват
 • Бъдат високомерни
 • Бъдет прекалено заети
 • Приемат лично, ако хората не искат да говорят

Бизнес отвъд ограниченията

Опитът на един предприемач

 


Бизнес отвъд ограниченията е първата книга на Ричард Брансън посветена изцяло на бизнеса. В книгата е събран повече от 40-годишен опит в създаването на процъфтяващи компании, управление на служители, изграждане на печеливша марка за „начин на живот”, защита срещу кризи и извличане на поуки от неуспехите.
Ето какво пише Брансън в предговора:
“Според мен скоро ще видим края на характерната за някога проспериращия запад абсурдна култура на дълго работно време и краен кариеризъм. Мисля, че гъвкавото работно време ще стане все по-разпространено и хората ще имат възможност да прекарват повече време със семействата си, без това да вреди на бизнес репутацията им. Ще направя каквото мога, за да осигуря на служителите си промяна в начина на работа и добро заплащане, така че да не прекарват допълнително време в къщи спорове как да осигурят храна за вечеря или в тревоги какво ще си помисли шефът. Може би е малко необичайно, че точно аз завършвам този предговор с думите колко добре би било да не прекарваме толкова време на работа. Но, както отбелязвам в първа глава, за мен работата започва в къщи, тя е моят дом, бизнес партньорите ми са мои приятели в живота. Времето вкъщи не е бездействие, за да затвърдим ценности като творчество и грижа, доверие и работа екип. Те поддържат бизнеса жив”.
За Брансън бизнесът е творческо занимание, също като рисуването и композирането. Затова основната му цел с тази книга е да дава идеи, като сподели основните елементи, довели до успеха на неговите компании – дори в моменти на неблагоприятна икономическа ситуация и въпреки непрекъснато променящия се пазар.

ROME, ITALY – DECEMBER 02: Richard Branson, Virgin Group Founder, speaks at the Fortune + Time Global Forum 2016 on December 2, 2016 in Rome, Italy. (Photo by Elisabetta Villa/Getty Images for TIME)

 

Книгите на Ричард Брансън са издадени от AMG Publishing и могат да бъдат намерени на пазара и на сайта на издателството.

Ричард Брансън ще бъде за първи път в България за лекция в зала 1 на НДК, на 19 май, от 19 часа – от тук можеш да си купиш билет.