Едни от най-успешните съвременни т.нар. писатели имат очевидни качества. Познават добре литературния пазар и близката му история. Умеят да говорят езикана масите и го правят с прости изречения (подлог сказуемо пряко допълнение).Знаят как да създадат потребност от продукта си. И да приберат парите за него.

Широко популярни, с огромни приходи от авторскиправа и с още по-огромни тиражи, те са едни от най-добрите бизнесмени в книжниясвят. Онези, които успяха да внушат на нечетящите да четат сдъвкана и изплютаживотопсихология с източни мотиви, убеждавайки ги, че подсъзнанието можевсичко. И които доказаха, че онова, което може всичко, всъщност са парите.

Тези хора имат нужда от вашата нужда. Спекулирали се с очевидната потребност т.нар. „позитивна“ или „приложна“ психология? Не.Печели се от нея. Но печелившите не сте вие.

Ключовидуми: пътуване,пустиня, духовно обновление, любов, тавтология, преоткриване, вяра, съзнание,душа, мъдрост (ама не), те-няма-да-ви-върнат-парите

ПаулуКоелю
Преди повече от 8 години реших да се опълча напредразсъдъците и си купих Алхимикът, Край река Пиедра седнах и заплаках иВероника решава да умре от една автогара. През първите 4 часа и половина отпътя си прочетох и трите. През останалите 30 минути от пътя съжалявах. Но в моментаняма значение защо книгите не са ми харесали и дали вие ги намирате завеликолепни.

Белобрад и благо усмихнат Коелю е написалоколо 30 книги, продадени в над 210 милиона екземпляра по цял свят. Собствениятму капитал възлиза на 500 милиона долара. В книгите му обикновено човек еизправен пред изпитание, тръгва на път, по време на който го връхлитатфундаментални въпроси (Кой съм? Защо съществувам? Обича ли ме майка ми?).Сюжетите на книгите му са еднотипни и издържани в еднообразна, но добре познатаи видимо печеливша стратегия. Това очевидно му стига.

ХорхеБукай
Макар Букай да не се радва на същатапопулярност, както горепосочения господин, това не означава, че книгите му,посветени на прости истини за дълбоки души, не наливат милиони в банковата мусметка. Книгите му (над 15) са продадени в над 2 милиона екземпляра, като съмубедена, че прилична част от тях се дължат на българския пазар.

Букай опростява ситуацията със сюжетите, катозалага основно на кратки и поучителни истории, чиито ефект у читателя отшумявапо-бързо от обещание за вярност в турски сериал. Самият той е психотерапевт иумее да кара клиентите си да се чувстват добре. За да им прибере парите. Звучикато win-win ситуация.

Когато ви писне от заучени притчи обаче,потърсете си някоя истинска книга.

РобинШарма
Моделът „Шарма“ се изразява с псевдо-бизнеснасоченост. Това до голяма степен се дължи на присъствието на думи като лидер, титла, уроци, Ферари и корпоративен директор в заглавията накнигите му. Зарежете това. Робин Шарма е добър бизнесмен, но няма намерение дави предаде знанията си (които междудругото са му донесли печалба от 10 милиона долара). Бъдете сигурни, чекниги като Монахът, който продаде своето Ферари и всички нейни събратя(Семейна мъдрост от монаха, който продаде своето Ферари, Открий съдбата си смонаха, който продаде своето Ферари, Излъскай Ферарито на монахът, който ужпродаде Ферарито си) ще променят основно един единствен живот – този на Шарма.

Ако желаете обаче да се докоснете до механизмаза печелене на лесни симпатии, значи сте на правилното място. Само където отсъщото място злато копаха и Коелю, и Букай, и Ронда Бърн, а и още неколцинадруги… Затова не бъдете разочаровани, когато не намерите нищо ново.

Гореизброените джентълмени може да са банални,скучни и неталантливи писатели, но поне не вършат нищо нередно. Докато те пишатприказки за размисъл обаче, другирешават да се изстрелят в Мека-та на доходоносната литературна духовност с шарлатанство.

ДийпакЧопра
Бъдете готови да нагазите в калното блато. Състояниетона въпросния господин възлиза на 20 милиона долара и искрено се надявам да несте допринесли за неговото натрупване и да не възприемате Чопра като човек нанауката. Или на адекватността. Но повече стискам палци самият той да не гоправи. Ако пък сте негов привърженик, защо не потърсите видеозапис от разговор(който и да е) между Дийпак Чопра и Ричард Докинс (знаете кой е той)? И следтова тихичко да се престорите, че никога не сте чели книгите му. Простено ви е.

Грег Мортенсън
Най-вероятно сте попадали на книгата Три чашичай, написана от Грег Мортенсън и Дейвид Оливър Релин. В нея те разказват какса строили училища в Афганистан и Пакистан, както и за живота си там, който се оказванаситен с екстремни събития като заплахи, отвличания и трудности (силата на човешкия дух, силното желание заправене на добро, сещате се).

През 2011 година Мортенсън е даден под съд отплемето, което той твърди, че го е отвлякло. Като допълнение става ясно, чеописанията в „документалната“ книга са по-скоро плод на въображението начовека, отколкото на реалността. Това означава, че 130 училища не са построени,а се твърди, че са. И означава също, че едни чужди пари, дарени на „благотворителнатаорганизация“ на Мортенсън, най-вероятно са отишли за нетолкова благотворителнидейности.

Дейвид Оливър Релин се самоубива през 2012година. Според съпругата му не е издържал на напрежението, породено околоскандала с мнимата документалност на Три чаши чай. А междувременно Мортенсънзапочна да реферира към нея като „художествена“, недоумявайки къде е проблемътчовек да създава фикция.

Никъде.

Няма нищо нередно достатъчно интелигентни хорада печелят чрез доброто познаване на пазара и нуждите му. Няма проблем и дапроповядват еднотипни и очевидни истини, както и да печелят от тях. Но наистинали не можем да намерим по-интересни четива?

Десислава Желева е дипломиран журналист, работи в книжния бизнес и не заспива без Даниил Хармс.