Секси мацка в униформа ръфа пиле. Мацката е бунтар, униформата – милиционерска, пилето – Чайка. Не от черноморските, а от по-различен вид – прокурорска. Сцената е част от новото парче на Pussy Riot – Чайка; гледанията минават милион и половина, което си е много дори за Великата Русь. Все едно родна група да направи парче за Сотир Цацаров и да събере 25 000 показвания за един ден. Чайка е Цацаров на братушките, първо име – Юрий.

А чайките в Русия сидолитат със скандал – точно преди 120 години и след ужасните критики към пиесата му Чайка, А.П.Чехов се оттегля от театъра. Чайката на пънкарките се закача с генералния прокурор на страната, когото и опозициятаневеднъж е обвинявала в корупция. Идеята на групатада направи подобен клип може и да изглежда налудничава – те вече прекарахадве години в затвор, след като в църква изпяха друга своя песен и призоваха ДеваМария да “изгони Путин”. Това „безрасъдство” обаче е подплатено с концепция и преследва точно определена цел – международнареакция и привличане на вниманието на широката общественост към това какво сеслучва в Русия. 

Никак не е парадоксално, че такава група се появи не в свободнаи демократична Западна Европа, а в държава, която реновира сталинизма. Приразрастване на култа към личността и близо 90% обществена подкрепа на Путин, напънкарките не им остава друго, освен да отговорят както подобава и както могат само те. Чайка е с ясно послание и буквален текст: “Трябва ли да разширим Русия и да я завладеем?Разбира се, колкото по-голяма е Русия, толкова повече можем да я доим”.

Явно на момичетата изобщо не им пука дали отново ще бъдат в пандиза и си пеят: “Ще се намери място в затвора за всеки прекаленоумен човек”.

Гледайки какво правят Pussy Riot се чудя дали имаме техен български еквивалент. Може би Спенс, койтоне се посвени да обяви отдавна известен факт – който плаща, той поръчва музиката, с парчето си Ф.A.V.R. – ФакАмерика Viva Russia. Песента веднага обра хайта на всички русофоби, арусофилите радостно приветстваха новото пионерче в редиците си. Всичко товащеше да е много забавно, ако не беше толкова тъжно. От друга страна, едва ли е случайно, че творението на Спенс се появи в края на октомври 2015г. – няколко днислед посещението на Pussy Riot в София. Тогава групата нахлупи шарени маски наскулптурите на Паметника на съветската армия. Акцията беше част от заснеманетона документален филм за корупцията и политическия живот в посткомунитическитедържави. „Интересно ми е как вашата страна лавира между Запада и Русия. И какполитиците ви се опитват да са едновременно добри и към Европейския съюз и къмРусия. И Турция пък от друга страна. Рискована ситуация. Доста различниполитически режими”, коментира тогава Надежда Толоконикова.

А вБългария дори моделът за протест е обърнат. Той е платен кич, а неакция с ясна идея и концепция. Тук изобщо не иде реч за фили и фоби, стававъпрос за постигане на цели. Докато в страната ни подобни акции предизвикватединствено разделение и омраза, в Русия те водят до международен отзвук.„Братушките” имат традиции в радикалния протест, сред тях са пърформансите наОлег Мавромати и на Пьотр Павленски, който освен, че си заши устата и закова тестисите си насред Червения площад, последно продпалицентралния вход на сегашното КГБ. 

На фона на всичко това, родните прояви на„смелост” изглеждат не само нелепи, но и жалки. „Кога ще ги стигнем руснаците”, би изпял Тодор Колев. А аз все по-рядко сепитам защо продължаваме да наричаме гларусите – чайки.