Кои сме ние? Ние сме онези обикновени граждани, които се събуждат сутрин и има по-голяма вероятност течението от отворената врата в хола да е довяло сметката за тока и тя да се е залепила за слюнката, потекла от зиналата ни уста, докато спим, отколкото да сме от онези изключителни, романтични особи с милиони в офшорни компании. Те слагат слънчевите си очила на фона на залязващото слънце в Монако и водят международни разговори от частните си самолети.

Изтичането на 2,6 терабайта документи от компанията за правни услуги Мосак Фонсека взриви световния новинарски пазар и ни даде възможност да надникнем в света на парите, да проследим пътя им и да почувстваме топлата и абстрактна мисъл какво е да притежаваш 2 милиарда долара.

И тъй като в момента ни заливат тонове информация, а в днешното забързано време хората със средни доходи не могат да отделят часове в разнищване на аферата и размишления върху нея, аз ще предложа няколко основни точки, които трябва да знаете, за да сте наясно какво е станало до тук:

1. Икономически аспект – документите, които изтекоха, разкриват схеми от над 200 000 офшорни компании, в които огромна група свързани лица, посредници и прикрити собственици са прали пари, източвали са банки, избягвали са данъчно облагане и, общо взето, са присвоявали колосални суми в световен план. Схемата за източване особено при банка “Россия” изключително много прилича на схемата, приложена при “КТБ”. Старият, златен метод на необезпечените заеми от банки, огромните лихви и сметките в екзотични държави никога няма да остарее. Както и желанието за укриване на данъци, разбира се.

2. Международен аспект – фирмата за юридически услуги Мосак Фонсека, организирала схемите за финансови машинации за своите клиенти, е панамска. От тези схеми са се възползвали хиляди компании и личности по цял свят, но най-интересна е руската връзка, която разкрива натрупаното състояние на другаря Путин и близкото му обкръжение от приятели и сподвижници, възлизащо на около 2 милиарда долара, генерирано по схемата „КТБ“ (виж т.1).

Рамон Фонсека, Снимка: twitter.com/ramonfonsecamor

3. Публичен аспект – огромното количество равно на 11, 5 милиона документа достига до нас благодарение както на анонимен източник, предоставил документите, така и на работата на повече от 370 журналисти от цял свят в продължение на една година. Това е едно изключително задълбочено, професионално журналистическо разследване, което много трудно сега ще може да бъде окачествено като „празни приказки“ и „клевети“ от страна на засегнатите лица (макар че те вече започнаха панически да го правят).

4. Романтичен аспект – в аферата са замесени лица с изключително интересни истории, като например самият Юрген Мосак, съсобственик на панамската компания за правни консултации – син на бивш член на СС във фашистка Германия, който след Втората световна война започва да работи за ЦРУ и да шпионира Куба за американското правителство. Друг интересен персонаж е приближеният на Путин известен музикант и челист Сергей Ролдугин, който е кръстник на голямата дъщеря на Путин и собственик на активи на стойност стотици милиони в различни компании. От изтеклите документи наднича още и споменът за мащабен обир на злато и диаманти през 80-те, останал неразкрит и наричан в Англия “престъплението на века”, като има данни, че Мосак Фонсека се подпомогнали укриването на парите от този обир. Разкрива се и фактът, че премиерът на Исландия Зигмундур Гунлафсон и неговата съпруга също са се възползвали от схемата, което е на път да породи политическа криза в страната.

5. Неромантичен аспект – неясно голям брой хора от нас, обикновените, са изгубили парите от вложения във фондове, които са се сринали и са били ограбени, а в последствие парите укрити в офшорни компании. В същото време, политици, финансисти и известни или богати личности са използвали позициите и контактите си, за да спасят по незаконен начин парите си от облагане и изкарване на светло. Накратко, селячеството е било ограбено по безпрецедентен по мащабите си начин в глобален аспект по традиционни, но перфидни финансови схеми, известни на всички от десетилетия. В това няма нищо интересно, невероятно или изключително. И се случва постоянно под някаква форма, за наше огромно съжаление. Но какво да се прави – както се казваше в един велик филм: „да го духат бедните“.

Зигмундур Гунлафсон, Снимка: Flickr

6. Положителен аспект – ще има филм, разбира се. Вероятно Джъд Лоу ще е челист, а Хю Джакман – адвокат, регистриращ по 20 офшорки в минута. Ние (селячеството) ще се тълпим пред касите на киносалона, за да видим как са ни направили на маймуни, а някой ще получи Оскар за това. Други ще си изтеглят филма безплатно от торентите и измамата ще им излезе по-евтино, което си е някаква частична утеха в този враждебен, зъл свят.

7. Български аспект – когато става дума за гешефти и кражби в особено големи размери, няма как да не са замесени и поне 150 български лица и фирми (по предварителна информация). Това не може да ни изненада, защото този тип кражби у нас са станали част от националната ни култура. Като се почне с изнасянето на капитали в задгранични дружества от комунистите през 80-те, натрупването и разходването на огромния държавен външен дълг, следите на който бяха умело заметени с идването на демокрацията, раздаването на прословутите „червени куфарчета“, умелите схеми за източване и фалиране на десетки банки и предприятия през 90-те, усвояването на публични средства чрез съмнителни схеми, държавни поръчки и прочие, та чак до споменатата по-горе афера „КТБ“. Обществена тайна е, че у нас страшно много хора обичат да ядат зелник, произведен от благодарното селячество.

Какво следва? Вероятно нищо.

Вероятно няколко политици от демократични държави ще загубят постовете си, а други – не. Вероятно в момента парите се пренасочват към други схеми и други фирми. Вероятно разкритията ще подпомогнат популизма на левите политици и тяхната реторика. Може би и у нас някои имена ще светнат в червено и разни важни особи ще трябва неловко да се обясняват, без фактите да трогнат по какъвто и да било начин прокуратурата. Това, което със сигурност ще се случи, е че ще бъде много интересно, макар че този път забавлението настина ни струва скъпо. Иначе, платете си сметката за тока, защото законът е безмилостен към нас – обикновеното селячество.