В Съединените Американски Щати има институт, който е създаден само и единствено с цел изследване на СТРЕСА. Наречен е съответно Американският Институт на Стреса (The American Institute of Stress).

И, ако това не статут! 

В страница на сайта със заглавие Ефектите от стреса, завършващите изречения в увода гласят: Всъщност, трудно е да се досетим за каквото и да било болестно състояние, при което стресът не изиграва утежняваща роля или която и да било част на тялото, която не засяга. Този списък несъмнено ще расте със засилване на вниманието върху последиците от него.

И, това ако не е стресиращо!

Иронията в мен крещи: ОК, намерили сте си причина за съществуването си и сте я заявили. А, аз съм даже още по стресирана! Убедихте ме. Now shoot! (or better shoot me).

Рационалното в мен пали цигара и в стил Джеймс Бонд след отпиване от Мартини заявява: приеми, че съществува и се справи с Кучия син.

 

Продължавам да чета…

Следва списък с 50-те най-често срещани симптома при наличие на стрес. След подробно прочитане и не твърде задълбочен анализ се оказах с личен резултат: 70% от изброените са с постоянно присъствие, а останалите 30% със спорадично. Едва 10-15% от последните съм проявила еднократно.

Няма как да не си задам въпроси след това. Как мога систематично да пренебрегвам сигналите, които ми дава тялото? Нима не искам да изглеждам добре, да имам красива кожа и коса, да съм жизнена и неподвластна на настроения и състояния, които са сякаш извън мен и същността ми? Нима искам да увреждам всички системи в тялото си?

Състоянието на завършеност и баланс всъщност не е такава химера. Давам си сметка за това, като се сещам за най-хубавият понеделник, който съм имала от много време насам. Изминалият. Обичайно сме врагове с този ден на Луната. Какво беше различно? В неделя бях по пистите на Боровец  и въпреки травмитеи мъглата се чувствах прекрасно с приятели, споделящи страстта по спусканията. Не мога да преборя списъкaът с изброените болестни състояния, нито дори този с 50-те симптома, но и нещата, за които се сещам, че ми действат добре, са достатъчни. Йога, игра на табла с добър съперник, спорт, природа, музика… И като ги прочетеш, ще си кажеш: Е, да! Това е ясно.

 

Действай!