Когато съобщиха, че Twitter и NFL са постигнали споразумение за директно
излъчване на мачове от лигата, сърчицата на повечето фенове на американски футбол подскочиха като зайчета и затрепкаха като колибрита, зърнали отрупаните с цвят магнолии в някой двор в Банкя. Но ако за вас новината звучи като Големо важно – некво ръгби ше дават по неква социалка, която бездруго не ползвам, ще сбъркате по най-малко две причини.

Първата е, че американският футбол категорично не е никакво ръгби, а втората е, че този спорт и в частност мачовете на Националната футболна лига (NFL) са сред най-гледаните неща по телевизора по цялото земно кълбо, при това напълно заслужено.

Нещо повече: Сделката между Twitter и NFL, така както беше презентирана, предполага съвсем сериозна и напълно реална  възможност да промени начина, по който в света се гледа не само американски футбол, а и изобщо всякакъв спорт. И сега феновете коментират буквално всяка секунда от спортните събития  във Facebook и Twitter, а какво ще стане, когато една от тези платформи буквално предоставя излъчването?

Това ще видим през септември, когато ще бъде първото излъчване на мач в Twitter, но преди това всеки, който иска да е част от тази революция, трябва да се подготви за нещо доста по-трудно, а именно… да гледа американски футбол. И това е важно защото за неизкушения зрител, който не е гледал мач от NFL, събитието може да се окаже доста… сложно начинание.

Затова, отделете няколко минути за този кратък наръчник за начинаещи:

1. Играта

Два отбора от по единайсет играча, на игрище с размери от приблизително 90 на 45 метра. Всеки от отборите се опитва да отбележи максимално количество точки като същевременно пречи на противника  да направи същото. С това се изчерпват всички дори приблизителни прилики между американски и европейски футбол.

Няма да обясняваме правилата, защото макар и да не са толкова много – те са толкова странни за необръгналия зрител, че само с четене няма как да се обяснят адекватно. Гледането обаче доста помага.

Затова, ще кажем само, че това е изключително физически, full contact спорт, който изисква от играчите огромна физическа сила и перфектна кондиция. Ако трябва да сме описателни, ще кажем, че представлява привидно невъзможен микс между гладиаторски бой и шахмат.

Играта е изключително позиционна и се състои от непрекъсната борба за територия.

Играчите доста време заемат позиция, след което следват буквално броени секунди екшън и… всичко започва отначало. Заемането на позиция е много важно и всеки от отборите в лигата тренира до припадък всевъзможни стартови позиции и игрови комбинации. Тези тренировки позволяват хирургически точни подавания от по 50, 60, че и повече метра към играч, тичащ с гръб към подаващия, който знае точно кога, къде по терена и на коя страна да се обърне, за да посрещне и хване движеща се с десетки километри в час елипсовидна топка, а после да се обърне пъргаво като пантера и да продължи да тича, като същевременно избягва втурналите се към него защитници на противника. Това е силно препоръчително, защото защитниците често тежат по над 130 кг. и много искат да го размажат като кюфте върху терена. И въпреки цялата хирургична точност, пантерска пъргавост и скорост, защитниците много често успяват. А после, тъкмо когато си мислиш, че този човек никога повече няма да стане, въпросният скача на крака и се впуска в кретенски радостен танц…. Изглежда брутално, но колкото и странно да звучи, всъщност не е. Иначе казано, играта притежава особен чар, който както стимулира първични пориви за демонстрация на физическа сила, така и изисква специфична интелигентност както от играчите, така и от зрителите. А най-доброто описание на духа на играта, което можете да намерите, е речта на героя на Ал Пачино във филма „Всяка една неделя“.

Няма спор – това е изключително опасен и труден спорт, в който контузиите са като „здравей-здрасти“. Не се опитвайте да го практикувате вкъщи или ако много държите, играйте някоя от „дворните“ версии, така наречения „флаг футбол“, в който няма истински сблъсъци – те само се маркират с дърпане на цветни ленти, окачени на кръста на играчите.

2. Първенството

Изобщо не се опитвайте от първото гледане да схванете системата на първенството в NFL. Ако гледате NBA или NHL, това доста ще ви помогне, но ако не, достатъчно е да знаете, че са 32 отбора, които играят редовен сезон от септември до декември, а после най-добрите дванайсет играят плейофи през януари. Класирането се определя не от спечелени точки, а от броя спечелени победи и съотношението между победи и загуби, така че просто следете специализираните сайтове, ако ви е интересно, без много да му мислите. Накрая, най-добрите два – играят на финала, т.нар. Superbowl в първата неделя на февруари.

3. Отборите

Текущите шампиони на NFL са Денвър Бронкос. Отборът с най-много титли (победи на Superbowl) са Питсбърг Стийлърс – 6. Не може да се докаже кой е най-популярният отбор, но например Далас Каубойс (с 5 титли) често са наричани „Отборът на Америка“, а сред най-популярните тимове са и Ню Инглънд Пейтриътс, Ню Йорк Джайънтс, Оуклънд Рейдърс (за които се говори, че имат най-яката агитка) и т.н. Дербита? Има ги, например Оуклънд – Питсбърг, Далас- Филаделфия…

4. Играчите

Ако за пръв път гледате американски футбол, следете кой е куортърбекът на отбора. Той е задължително с номер между 1 и 19 и е много важен – той е капитан на тима, ръководи нападението и заедно с треньорите решава коя комбинация ще избере отборът за следващото разиграване. Той е и човекът, който прави зрелищните пасове от по десетки метри. Хората на тази позиция са най-известните и уважавани играчи, с наистина колосални заплати. Запомнете едно име на куортърбек: Том Брейди, но внимавайте пред кого го споменавате, че той, освен че е мъж на Жизел Бюндхен, е сред най-мразените хора в Америка, но и сред най-обичаните. Поне в Бостън. Другите хора, за които може да се ослушвате са т.нар. wide recievers (уайд рисивъри). Това са едни доста снажни, височки и най-вече адски бързи момченца, които пък са получателите на подаванията на куортърбека.  Ще забележите, че когато куортърбекът подава и когато уайд-рисийвърът се мъчи да хване паса, всички останали от техния отбор правят всичко възможно да ги опазят от противниковите играчи.

5. Как да гледаме?

Първо и преди всичко – всеки зрител на американски футбол в България има един основен враг: географията. Заради пустите „седем часа разлика“, някои от най-интересните мачове започват в ранните сутрешни часове, например 4:30 сутринта. Това важи и за мачовете в четвъртък вечер, които са обект на сделката между Twitter и NFL. Освен това, спецификата на играта е такава, че има много прекъсвания и един мач трае между два часа и половина и три, макар че чистото игрално време е едва 60 минути. За несвикналия с играта не е лесно да се пренастрои от нон-стоп действието в европейския футбол към (на пръв поглед) доста накъсания екшън в американския футбол. Повярвайте обаче, в много мачове дори подреждането на играчите за следващото разиграване може да бъде хипернапрегнат момент. Това донякъде се дължи на две неща, извън самите играчи и те са качеството на излъчването и уменията на коментаторите. Американските телевизии са невероятни в организацията на излъчването на мачове от NFL. Над 50 камери на абсолютно всеки мач плюс камери във въздуха. Коментаторите са винаги по двама – единият (play-by-play commentator), казва какво се случва  на терена, а вторият (color commentator), който най-често е знаменит бивш играч и/или треньор, обяснява защо и как се случват нещата. Именно те запълват множеството прекъсвания и, което е по-важно за зрителите-новаци, непрекъснато обясняват правилата, дори най-елементарните. Разбира се, знаенето на английски ще бъде във ваш голям плюс, но се пригответе и за доста жаргон. Изобщо не обръщайте внимание на тоновете статистика, които ще ви залеят от екрана – американците си умират за такива неща, но за вас те няма да значат нищо, така че просто следете резултата.

За съжаление, никоя българска телевизия не излъчва мачове от NFL. (Някога БНТ излъчваха Superbowl, но то беше преди поне 10 години). Ако имате достъп до Sky Sports, те излъчват по пет мача на седмица, включително мачовете в четвъртък, но зависите от избора на канала. Най-добре е с абонамент за т.нар. NFL Game Pass. С него гледате който си поискате мач на живо или на запис, на компютър, смарт телевизор или мобилно устройством, все в HD качество –  страхотно приложение, но и цената му е доста страхотна – около 200 долара за целия сезон. Иначе, в България можете да гледате NFL само и единствено през онлайн стриймове, което обаче – няма как, ще напомним – е незаконно и не гарантира качество на излъчването.

Затова, радвайте се на сделката между Twitter и NFL и дайте шанс на американския футбол. Ако не друго, пак ще можете да се бъзикате с американците, само че ще го правите вече информирано.