Британският премиер Дейвид Камерън призна, че е можел да се справи по-добре с данъчните сидела и увери, че “ще научи уроците” от изминаващата седмица. Тойговори пред партийни активисти на консерваторите в началото на предизборнатакампания за местните избори на Острова, които ще се проведат на 5 май.

В специалноизвинение, определено от The Telegraph като”унизително”, министър-председателятсе опита да тегли чертата на една ужасна седмица, в която на няколко пъти сеопитваше да обясни спорни моменти около семейните финанси.

На четвъртия ден от така наречената “афераПанама”, в четвъртък,Камерън беше принуден да признае, четойи съпругата му Саманта все пак са имали акции в офшорния фонд BlairmoreHoldings. Компанията е създадена в началото на 80-те години на миналия век отпокойния баща на министър-председателя – Йън, и е ръководена от Бахамите. Вгодината, в която двамата влизат на “Даунинг стрийт” 10 – 2010-а, теобаче ги продават за 30 000 паунда.

Камерън потвърди,че има намерение да публикува данъчните си декларации за последните шест годиниот финансовата 2009/2010, когато продава дяловете си в бащиния офшоренинвестиционен фонд.

Премиерът обеща това докато хиляди протестиращи искаха оставката му предрезиденцията на “Даунинг стрийт” 10 и лондонския хотел GrandConnaught Rooms, където Консервативната партия откри кампанията си. Бдителнирепортери забелязаха сред недоволните една от звездите на британската поп-сцена- Лили Алън. В социалните мрежи бешесъздаден хаштаг #resigncameron, певицата веднага пусна снимка на няколко маскиранис красноречив надпис: “Това са страхливците, с които, надявам се,полицията да се справи бързо…!”

В същото време вътре Камерън се обърна към активистите: “Знам, че товане беше добра седмица! Знам също така, че можех да се справя по-добре, знам, чеима уроци, които трябва да науча и ще ги науча… Не обвинявам никой от екипами на “Даунинг стрийт” 10 или някакви анонимни съветници. Вината есамо моя, ще науча уроците си! Очевидно съм бесен за това, което хората говорятза баща ми! Обичам го и той ми липсва всеки Божи ден! Той беше прекрасен баща иаз съм много горд с всичко, което той е направил...”

Но не трябва да се опитвам да замъглявам картината, фактите сатакива. А те са, че купих акции в тръста, акции като всички други, и плащахданъци върху тях. После ги продадох, всъщност ги продадох всичките… По-късноще бъде публикувана цялата информация от данъчните ми декларации, и то не самоза тази година. Правя това, защото искам да бъда напълно прозрачен по тезивъпроси. Ще бъда първият премиер, първият лидер на основна политическа партия,който прави това и мисля, това е правилно“, обясни Камерън на съпартийцитеси.

Това правителство, на което аз съм министър-председател, ще продължимного ясно, много упорито и много решително, в което ще се уверите съвсем скоро,битката срещу укриването на данъци. Когато лейбъристите твърдят, че смеизгубили лидерството в международен мащаб по тази тема, то тя ще стане основнаточка в работата на този консервативен кабинет”, увери премиерът и завърширечта си с шега: “Нека ви кажа нещо – нямам намерение да ви говоря заднешния ден и мисля, че това ще предизвика всеобщо облекчение – и… всъщносттова е Европа. С Борис (б. а. – Борис Джонсън екмет на Лондон и един от най-изявените привърженици на излизането наВеликобритания от Евросъюза) се съгласихме да неговорим за Европа!” Което се оказа не съвсемвярно… Камерън отправи към Джонсън и една конкретна реплика: “Каквито ипозиции да имаме, нека не забравяме защо правим този референдум (б. а. – референдумът за или против оставането наВеликобритания в Евросъюза е насрочен за 23 юни). Правим го, защото тази партия, това правителство, го обеща набританския народ и ще спази обещанието след 40 години членство този народ да каже своятадума!”

Джонсън от своя страна не му остана длъжен по въпроса за Европа.Показателен факт за разделението на партийната конференция на торите беше, чепристигащите активисти бяха посрещани от привърженици и противници наеврочленството, разположени на входовете. “Брюксел е град, който многообичам, но не е задължително това да се отнася и за всички институции внего“, репликира хапливо най-изявения поддръжник на Brexit-а БорисДжонсън. “В Лондон има около 400 000 френски граждани, които ще останат даживеят в него и след 24 юни – Денят на независимостта“, предизвикаопонента си кмета на града и явно навлязъл във форма продължи: “Последниятфилм за Джеймс Бонд, кулминационната сцена в който се разиграва в лондонскияСити Хол би трябвало да послужи като много важен знак за това какво може дапричинят неизбирани от хората бюрократи“.

Вътрешният министър Тереза Мей, която поддържа оставането в Евросъюза, пък бешепо-лаконична: “Този референдум ще определи бъдещето на страната за годининапред. Но не трябва да позволяваме то да се определя просто от Консервативнатапартия. Да бъдеш от торите е повече от това да бъдеш “за” или”против”. Става дума за това да направим Великобритания най-добратастрана за нашите деца, за нашите родители, за възрастните хора – най-добротомясто за семействата ни, за приятелите и съседите!