Много американци са стресирани след победата на Доналд Тръмп в президентската надпревара. Неговата политика относно номинациите му въвВърховния съд, потенциалното ликвидиране на Закона за достъп до здравеопазването, ще замени ли зеленчуковата градина на Мишел Обама сигрище за голф и още куп важни въпроси.

Докато за феновете на Клинтън светът буквално се срива,то други посрещат благата вест от държавните референдуми. Едновременно сгласуването за нов президент, жителите на четирите щата – Калифорния, Мейн,Масачузетс и Невада – приеха продажбата на наркотични вещества за”развлечение”. ЕдинственоАризона е против използването на марихуаната за лична употреба. Други три щата- Флорида, Арканзас и Северна Дакота, разрешиха легализирането на тревата замедицински цели.

Тези референдуми се оказаха изключително успешни залегализацията на марихуаната, пише Елизабет Гарбет-Пол в Rolling Stone. Не само, че осем от деветте инициативи минaха, но при товас изключително високи проценти. “Не бяхме изненадани толкова много за победатана разпространението”, казва Мейсън Тивърт, директор на комуникациите вMarijuana Policy Project, застъпници наанти-забраната. Тивърт обяснява, че 71 % от избирателите във Флорида са одобрили програмата замедицинска марихуана. Ерик Алтиери, изпълнителен директор на Националнатаорганизация за реформата на законите за марихуана се съгласява. “Ясно е,че вече проблема не се ограничава до Западния бряг, а за цяла Америка.”

И това е вярно. Двадесет и осем щата плюс Вашингтон,окръг Колумбия, предлагат някаква форма на медицинска марихуана, а осем разрешават пълна легализация на ползването ѝ.Последните анкети сочат, че повече от 60 на сто от американците подкрепят пълнаталегализация, докато внушителните 89% вярват, че тревата трябва да бъде на разположение за медицинскаупотреба. И по-голямото одобрение на референдумите във вторник се доказа, чеизбирателите са склонни да подкрепят марихуаната в урните.

Много хора прогнозираха, че референдумите ще протекат потози начин. Но надеждата е тази вълна от държавни програми да натисненай-накрая на федерално ниво, където марихуаната е все още класифициранa всписъка с наркотици – заедно с хероинa и LSD – което означава, че не разполага спризната медицинска употреба и се води незаконна. В кампанията си Клинтън анонсира,че е отворена да премести тревата в списъка за  разположение за федерални медицински тестове.Но след като тя не получи президентски пост, какво ще се случи с политиката замарихуана в Америка?

В момента тази индустрия стъпва плахо и оптимистично към новоизбрания президент Тръмп. През 1990 г. тойдекларира, че единственият начин да спечели войната срещу наркотиците е тенапълно да се узаконят – но той предсказуемо обърна нещата по време напоследната си кампания. Съвсем наскоро, Тръмп каза, че е ЗА ползата намедицинска марихуана на федерално ниво, но по-малко за лични мотиви.

“Може би трябва Доналд Тръмп твърди, че щатите неразполагат с правото да правят каквото си искат, а трябва да се съобразяват стова, което им се нареди на федерално ниво”, казва Тивърт. “По тозиначин ще се затворят безброй местни фирми и хиляди хора ще останат без работа,за да се даде марихуаната обратно в ръцете на мексиканските наркокартели.”

Тейлър Уест, заместник-директор на Националната асоциацияна канабисовата индустрия, е съгласен, че новоизбраният председател вероятно щепозволи на отделните щати да определят свои собствени правила. “Тръмп еказал повече от един път, че на щатите трябва да им бъде позволено да определятсвои собствени политики”, казва тя. “И на тези избори американскитеизбиратели показаха ясно какво искат.”

Но други, като Алтиери, казват, че проблемът вероятноняма да бъде Тръмп, а хората на 45-ия президент, които вероятно ще бъдатназначени в неговия кабинет. “Главният прокурор Крис Кристи или РудиДжулиани имат потенциала да окажат опустошително влияние относно движението налегализацията на марихуаната,” казва той, имайки предвид  двамата потенциални членове на администрациятаТръмп, които гласно се противопоставят на всякакъв вид легализация намарихуаната, включително и за медицински цели. “Особено, ако те имат правода налагат своите лични пристрастия в политиката”

Тивърт вярва, че президентът Тръмп не би оставил нещататака – като отбелязва, че всеки член на кабинета служи за удоволствието напрезидента – и си мисли, че той няма да губи толкова много политически капиталза проблем с толкова голяма обществена подкрепа.

Все пак нещата не зависят само от Тръмп, но и отКонгреса. В съобщение за пресата след изборите, Националната асоциация на канабисоватаиндустрия пише, че два от най-големите проблема за движението ще бъдатотварянето на банков достъп – тъй като сега бизнеса с канабис е принуден да сесправи само в пари в брой – и фирмите занимаващи се с марихуана да предприемебизнес удръжки.

“Не мога да говоря за човечеството”, казва Тивърт, “но от гледна точка на политиката за марихуана нещата са по-добре отвсякога – както на държавно, така и на федерално ниво.”