“Другите… планетите… защо… пръстени… нямат?” Ето този въпрос чаках доставреме, докато показвах на двегодишния ми син снимки на Сатурн, Слънчеватасистема и небесните тела в нея. Отне ми и доста време да го насоча към товапитане, но ми беше важно да го чуя от него. Исках да направя експеримент и дапиша на БАН с молба за отговор точно по тази тема. 

Само преди няколко днибях прочела във Financial Times как един баща от Лондон писал на НАСА вПасадена, Калифорния със същия въпрос. Задал му го четиригодишният му син като част от ритуал, който имали всяка вечер – малкото момче питало по тривъпроса преди лягане, а бащата им отговарял. Ако не знаел отговора, имал единден да го проучи. Учените в НАСА отговорили на бащата за пръстените на Сатурнслед 10 минути. “Страхотен въпрос. Кажете на сина си, че един истинскиучен би задавал точно такива въпроси.” Писмото на НАСА, цитирано от Financial Times завършва така: “Предайте на момчето си, че в Космосаима още много неразгадани мистерии, които ще го чакат да ги разреши катопорасне.” Представете си вълнението на това четиригодишно дете, коетополучава вдъхновение да се занимава с наука направо от НАСА. 

Да видим как сепредстави БАН в същата ситуация. Речено-сторено. Рано-рано една сутрин изпратихимейл за пръстените на Сатурн на първия попаднал ми адрес от сайта на БАН, тозина ПР-ите. Така и така, написах, майка съм, синът ми попита, моля помогнете мида му отговоря. Признавам си – сгреших в очакванията си. Те, разбира се, бяха,че никой няма да се занимае с някаква си майка и нейния син. 

Какво обаче се случи?Още същия ден получих лично от Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия,написан с много внимание и на достъпен език отговор. Стана ясно, че не самоСатурн, но и Нептун, Юпитер и Уран, въобще всички планети газови гиганти иматпръстени. Дори Земята имала пръстени – пръстените на Ван Алан. “Желая Вихубава вечер и поздравете сина си от нас – астрономите”. Поздравих го иоще как. Разказах му за планетите, за космонавтите. Разказах мукак учени летят с ракети в Космоса – като онези, нарисувани на любимата мупижама, но много по-големи и истински. Очите на едно малко момче светеха, макари да е ясно, че разбираше само част от моя разказ. 

Вчера от детскатаградина писаха на родителите, че в края на месеца ще имат парад на костюмите.Ще е нещо като Хелоуин, но без зомбитата и дракулите. Питах моя син какъвкостюм ще иска. Поколеба се между Доналд Тръмп и космонавт. Избра космонавт.Добра работа, БАН. 

Виктория Блажева епърви вицепрезидент в УниКредит Булбанк.