Остров Боракай във Филипините беше по туристическите брошури, беше в сънищата на летовниците, беше в плановете за лятото, беше мечтана дестинация във Филипините. Кой ли би очаквал, че президента на Филипините, самият Дутерте, ще го заклейми.

“Септична яма” така филипинският президент Родриго Дутерте определи състоянието на острова в момента, аргументирайки намерението си да го затвори за 6 месеца, считано от 26 април 2018, дето се вика – този месец.

Сам Шин

Боракай е най-красивият филипински остров, сравняван с Пукет, Тайланд и Бали. През последните години придоби нарастваща популярност, като казваме нарастваща – доверете ни се, видяхме резервациите, интересът, хм, много са. През 2008 година посетилите са били предимно от Азия и броят им не надхвърлял 650 000, докато през 2017 вече са над 2 милиона годишно. И не само от Азия. На това му казваме нарастваща популярност.

Както си му е реда, като има интерес, има и молове. Така постепенно много от живописните места бяха заменени с хотели и молове, пълни с американски вериги – бързи заведения за хранене, ясно ви е. Някога седем километровата плажна ивица от бял ситен пясък сега е осеяна с модерни хотели, изместили автентичните бамбукови постройки.  Миналият месец правителството дори сключи сделка с Galaxy Entertainment за построяването на казино в близост до брега.

Бързото развитие на туризма обаче не е наваксано със съответните темпове откъм инфраструктурни подобрения. Хм, започва да прилича на българска работа май. Канализационната система, сама по себе си недостатъчна и амортизирана, се използва незаконно и от много, включили се в отпадните води, жадни за бързи пари. Ясно е какво ще се случва накрая. Видеофилмчета, заляли youtube показват как мръсните води от стари, ръждиви, спукани тръби се изливат по източните беговете на плажа Булабог, популярен спот за кайтистите.

Затварянето на плажове не е нещо ново. Миналата година властите в Тайланд взеха решение да забранят достъпа до известния Мая Бей на остров Ко Фи Фи Ле, станал популярен от филма Плажът с наш Лео ДиКаприо. Същото влиза в сила от юни тази година за период от 4 месеца.

Уаби Джейми

В островната държава Палао, намираща се в Тихия океан, туристите се задължават при влизане да подпишат еко-залог, с печат в паспортите си, който ги задължава да не вредят на екологичната средата със своите действия.

Wikipedia

Късогледството и жаждата за унищожение на природните богатства е световен проблем. Споровете за спасението на райското място Боракай и тук са на два фронта: да спасим поминъка за дълги времена като адаптираме инфраструктурата срещу 6 месеца глад. Президентът Дутерте твърди, че ще разреши този проблем със средства от специално създаден фонд, за подпомагане на хората, които временно ще останат без основния си поминък. През тази съживителна половин година достъпът на самолети и фериботи ще бъде преустановен, “ако е необходимо” и чрез строги мерки от страна на държавата. Дотук звучи добре.

Wikipedia

Какво може да бъде спасено от кораловите рифове за този незначителен период ще е интересно да разберем. Това, което не бихме могли да проумеем, остава жаждата за унищожение и неразбиране на простите природни закони.