Във всички случаи няма грешен начин да се насладиш на шампанското – щом го правиш, значи мисията е изпълнена. Но независимо дали си сериозен колекционер, или винопроизводител, или просто любител, има няколко неща, които професионалистите правят, за да се усетят вкуса още по-добре. Кристин Тайс Стюдман от Vogue се заема да усвои до край изкусното пиене на пенливата течност и се натъква на куп изненади. Например – класическите чаши за шампанско на пръв поглед са направени само за пиене шампанско, но всъщност те не са предложени от винени експерти. Шампанско и пица? Колкото и странно да звучи, това е страхотно съчетание.

За да избегнеш грешките при този ритуал на помощ идва експертът на шампанско Оливиер Круг на емблематичната къща на Krug Champagne. Вземи една бутилка и запомни следните пет правила:

Никога не върти бутилката 

“Шампанското не е предназначено да се разклаща преди употреба, като завихрянето ще пусне мехурчета и ще предизвиква нежелана гладкост. Карбонизацията и мехурчета в чашата шампанско освобождават ароматите, без да се налага да завихряш на виното”, казва Круг.

Подмини флейтите

“Насърчаваме пиенето на шампанско в чаша, която е достатъчно широка, за да даде възможност на експресията от аромати, като чашата за бяло вино. Уникалността на шампанското не може да се усети в тясна чаша”, твърди експертът.

Не бива да е твърде студено 

“Богатството на шампанското се разкрива напълно между 9 и 12 градуса по Целзий. Сервирането на твърде студена бутилка ще се притисне израза на ароматите”, казва Круг. Поддържането в лед като при бялото вино, не е правилният ход. Шампанското трябва да се съхранява на далеч от светлината, на сухо хладно място, между 10 и 15 градуса.

Шампанското не е само за препечени филийки

Мехурчетата вървят отлично с много различни храни, като не става въпрос само за хайвер и стриди. Комбинира се отлично с по-неочаквани неща, като суши, пържено пиле, пържени картофи и пуканки. “Благодарение на своята жизнена, многостранна личност, шампанското може да допълва изключително широка гама от ястия, включително и най-добрите традиционни ястия, разбира се, но също така и местни и регионални специалитети като мортадела, тапас и дори пица, както и екзотични и пикантни храни (японски, китайски, тайландски, марокански, и индийски),” споделя Круг. Също така не трябва да се ограничаваш с пиенето на шампанско само по специален повод. Вместо това му се насладете по време на хранене, като с всяко друго вино.

Не гърми бутилката

Кой не обича празничният звук на коркова тапа? Но това със сигурност не е най-безопасният начин да отвориш бутилката. За да избегнеш удар в нечие око, плътно захвани тапата и задръж основата на бутилката, като въртиш тапата, за да я премахнеш бавно.