Те съществуват (не само в здравно министерство) и са реално документиран феномен. Върнатите от задгробния живот трупове с афинитет към човешко месо и досадна издръжливост на нападения са чист продукт на Холивуд и нямат нищо общо – както с оригиналното значение на думата, така и със самите истински зомбита.

Думата зомби означава жизнената човешка сила, напускаща тялото – същество в човешка форма, при което липсват самосъзнание, интелигентност и душа.

През април 1982 г. етноботаникът и харвардски учен Уейд Дейвис тръгва по следите на два документирани случая за съществуването им и разкрива как са стигнали до това състояние. По-късно пише научнопопулярния си бестселър Змията и дъгата. Не е чудно, че именно семейство етнолози ще се впуснат в предизвикателството да ни срещат с реални истории, които са много по-страшни от всяка художествена измислица. И след разследването за смъртта на Майкъл Рокфелер, изяден от канибали в Нова Гвинея, следва едно впечатляващо пътешествие в света на вуду зомбитата.  

Ето няколко полезни стъпки от книгата за всички зомби-укротители…

1-ва стъпка: Отправи се към Хаити

Щом като ще се правиш на зомби, то това няма къде другаде да се случи, освен в родината на зомбитата – Хаити. Произходът на истинските зомбита е много по-мрачен, от което и да е холивудско студио, в което са се родили модерните такива – реалните зомбита се появяват в следствие на бруталното робство в Хаити от 17-ти век. Комбинацията от изключително тежки условия на живот и религията водун или вуду, която се практикува на острова, е причина първите зомбита да се появят именно там и да останат част от живота на острова.

2-ра стъпка: Научи повече за религията водун

Историята на вуду и зомбифицирането всъщност е историята на цяло Хаити – от африканския произход на народа през успешното движение за независимост, чак до днешно време, когато културата на водун на практика управлява селските райони на карибската държава.

Вярващите водунисти, които са преобладаващата част от хаитяните, смятат, че има два начина, по които човек може да умре – или по естествена причина като болест, или чрез неестествени средства като убийство. Душите на тези, които умират по неестествен начин са особено уязвими към вуду магьосниците. Тези мощни вуду жреци или шамани, наричани бокор, могат да вдигнат мъртъвци, които са били повалени от проклятие, отровен прах или черна магия. Това се прави с различни цели, но най-често е вид социален контрол, използван като форма на екстремно наказание. След връщането си към света на живите, обикновено зомбитата биват използвани за работна ръка.

(Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

3-та стъпка: Набележи жертва

От огромно значение е да отглеждаш своето зомби точно в Хаити, защото зомбификацията е резултат предимно от състоянието на съзнанието, което е създадено у хаитяните в следствие на робството и порядките на религията вуду. На зомбифициране би се поддал само човек, вече потопен в определените културни обичаи и практики.

Най-добре е това да е личност, която не е харесвана в хаитянската общност. Човек, който по една или друга причина предизвиква неодобрението на околните с поведението си и им вреди, е най-подходящата и вероятна жертва на зомбифициране. Също така, когато зомбификацията започне, хората ще се отдръпнат от него по естествен начин и така ще затвърдят процеса, защото социалното отхвърляне на жертвата е важна част от него. Започне ли неговото превръщане в зомби, всички ще приемат, че това е съдба, пратена му от духовете. Нито някой ще се опита да го избави, нито, ако след години зомбито някак се върне към мястото на смъртта си, предишният му социален кръг ще иска да го интегрира обратно. От друга страна следващата стъпка в плана изисква сериозни финансови инвестиции и, ако местните ударят едно рамо за каузата, това много би те облекчило.

(Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

4-та стъпка: Потърси услугите на бокор

Бокорът е този, който наистина създава зобмитата. Макар че думата идва от боконо на езика фон, което означава свещеник, в Хаити бокор е онзи, който практикува магия и черна магия като занаят. В светилището на храма си, на олтара на духовете, сред цветни прахове, човешки кости, пера, мъниста, бутилки с ром и други течности, бокорът създава праха, който превръща хората в зомбита. Това обаче е само началото.

Процесът на зомбификация е сложен и следва определени стъпки. Първо бокорът ще постави праха в обсега на жертвата, която впоследствие внезапно мистериозно ще се разболее и ще умре скоро след това. Семейството на жертвата ще го обяви за мъртъв и ще го погребе в надземна или полу-заровена семейна гробница, което е обичайната практика за погребване в Хаити. Отговорният бокор след това ще открадне тялото от гроба няколко дни по-късно и ще го възобнови чрез тъмни магьосничества и противоотрова. Противоотрова се съдържа както в специално приготвен мехлем, така и в силата на магията на бокора.

5-та стъпка: Измисли какво ще правиш със зомбито си

След като бокорът си свърши работата и се разплатите, вече ще си имате съвсем истинско зомби. В нашето западно общество това сигурно все още ти звучи налудничаво, но в Хаити зомбитата са реални същества от плът и кръв, чието съществуване никой не отрича. Там са съвсем истински, защото самото общество ги създава. Тези, които поръчват даден човек да бъде превърнат в зомби, обикновено имат и представа за какво искат да ги използват след това – най-често за работна ръка.

Какво ще правиш със своето зомби?

Когато му търсиш предназначение, имай предвид няколко факта: зомбитата са мършави, а кожата им е сивкава и прилепнала към костите. Имат фиксиран, зяпащ израз на лицето, а движенията им са тромави, некоординирани и повтарящи се. Способни са да говорят, но знаят само много основни фрази, а речта им е трудно разбираема. Могат да чуват и схващат основни команди, но разбирането им е ограничено и нямат свободна воля.

Вероятно вече си усетил, че за разлика от съвременните зомбита в холивудските продукции, истинските хаитянски зомбита не са злодеи, а жертви. Те са хора, които са били отровени и психологически докарани до безпомощно състояние, за наказание или с някаква конкретна цел, обикновено труд. Имайки това предвид, може би ще се откажеш от идеята да си отгледаш зомби и ще гледаш с други очи на хищните зомбита по телевизията, които изглежда са имали далеч по-голям късмет от хаитянски си побратими.

Ама знае ли човек…

Змията и Дъгата е на пазара от издателство Ерове. Цена 18 лв.