Иван Юруков. Звезда от Народния театър Иван Вазов. И един от претендентите за тазгодишния Аскеер в категория главна мъжка роля. Преди броени дни той получи номинацията за блестящата си игра в премиерната постановка Майстори – за ролята на майстор Найден. Иван е отличник от театралната сцена и телевизионния екран, а от скоро предизвиква феновете и себе си с първия си комедиен моноспектакъл – Пилето, което казва КУ.

 

Какво може да се каже и да се сподели чрез мълчание?

Иван Юруков: Мълчанието казва повече. Докато мълчиш, можеш да кажеш много неща. С поглед можеш да кажеш, с усмивка можеш… Щастливите хора не говорят, те мълчат. Щастието не се нуждае от думи.

 

Защо решихте да построите моноспектакъл именно с Пилето, което казва КУ?

 

Иван Юруков: Получих предложение за Пилето, което казва КУ – от автора Александър Урумов. Още от първия прочит разбрах, че това пиле може да полети много високо. Реших да се доверя на това си усещане и започнах работа. Изключително много се забавлявах, докато работех текста, а при първия досег с публика удоволствието беше споделено.

"ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ"8 и 26 май, Нов театър НДК, 19.30 ч.

Публикувахте от Иван Юруков / Ivan Yurukov в 30 април 2017 г.

Героят ми е нощен пазач – странен самотник, който може да общува с пилетата. През дългите часове в безсъние той прави равносметка на живота си, а совата е единственият свидетел на безумните му разкази и превъплъщения.

 

 

Къде ще ни заведе това представление?

Иван Юруков: Гледайте пилето, защото рискувате да поплачете от смях. И по-конкретно – можете да го направите на 8 или 26 май в Нов Театър НДК, а на 5 юни пилето ще каже КУ и в Народния театър.

Номиниран сте за Аскеер за водеща мъжка роля за образа на Найден в Майстори в Народния театър. Кое е майсторското в Майстори? Какво научихте от този спектакъл и от неговия процес? Защо да гледаме Майстори?

Иван Юруков: Майстори на Рачо Стоянов е една изключителна българска пиеса – класика, с шекспиров размах. Пренася ни в едно друго време с ярки морални и духовни ценности, време на майстори-резбари, за които занаятчийството е нещо съкровено – чрез дървото те изписват своето писмо до Бог. Наша отговорност като професионалисти е да предадем авторовата мисъл, чрез словото и езика на тялото и да направим зрителите съпричастни със съдбата на героите. И да, именно ролята ми на майстор Найден в Майстори ми донесе номинация за Аскеер в изключително сериозна и оспорвана категория за главна мъжка роля. Ще съм доволен, ако това е още една причина някой, който чете сега това интервю да стъпи в театъра и да гледа спектакъла.

 

Играете и в новия български филм Дъвка за балончета. Какъв балон пука този филм?

Иван Юруков: Скоро се очаква премиерата на този филм. Изненадата е голяма. Теодора Духовникова е страхотна отново.

Най-ранният ви спомен?

Иван Юруков: Когато загубих първия си зъб под шкафа.

Кога беше последният път, когато плакахте и защо?

Иван Юруков: Boys don’t cry (Бойс донт край) – или момчетата нямат край.

Пет думи, с които можете да се опишете?

Иван Юруков: Избухлив, сърцат, темерут и гримиран работохолик.

Кое качество осъждате най-много в другите?

Иван Юруков: Излишното любопитство.

Най-скъпата покупка?

Иван Юруков: Термопомпата, която ме помпа през зимата. Но то какво ли не ни помпа целогодишно?!… И само вятъра тихо нашепва: Пшшшшш….

 

Кой ще ви изиграе във филма на живота ви?

Иван Юруков: Всеки човек е протагонист във филма на своя живот. Все ще се намери някой доброжелател да ме изиграе. Но доста често не се знае кой кого надиграва.

Най-големият Ви страх?

Иван Юруков: Най-големият ми страх е да ме е страх. Но както е казал поетът – “Мечка страх – мене не”.

Кога бяхте най-близо до смъртта?

Иван Юруков: Всеки ден дърпаме лоста на ротативката на живота. За щастие всеки път се пада “троен бар”. Невероятно, нали?

Книгата, която промени живота ви?

Ива Юруков: Един приятел ми каза, че на света има три вида хора. Тези от първия вид са чели Достоевски. От втория им предстои да прочетат Достоевски, а от третия – никога няма да прочетат Достоевски. Започнах да го чета. Престъпление и наказание ме промени завинаги.

С кого бихте се напили в бар?

Иван Юруков: Що за въпрос е това?! Бих пил с всеки, но може би се има предвид с кого предпочитам да се напия… С Батман.

Най-великият филм на всички времена?

Иван Юруков: Годзила и Биоланте.

Кога последно бяхте щастлив?

Иван Юруков: Днес съм щастлив. Най-накрая проумях, че животът ни се случва сега и съдържа  малко от вчера, днес и малко от утре. От това как живеем в този момент се определя миналото и бъдещето. Главната задача е да се усъвършенстваме и да бъдем по-добри. Всичко, което правим маже да ни донесе удовлетворение, а това ни прави щастливи.

Какво стои на върха на списъка ви с мечти?

Иван Юруков: Върху списъка стои отпечатък от винена чаша.

Песента, която ще звучи на Вашето погребение?

Иван Юруков: Дунавското хоро. Или “Иване защо го направи”.

 

Можете да гледате Иван Юруков в:

  • Пилето, което казва Ку – на 8 или 26 май в Нов Театър НДК
  • Майстори – на 22 и 29 май, 8 и 26 юни и 6 юли в Народен театър Иван Вазов

И още, в спектаклите Добри хора, На ръба, Хъшове, Хамлет, Вишнева градина, Ревизор, Полет над кукувиче гнездо, Идеалният мъж в Народния театър, както и в Червено в Театър 199.