Instagram e най-популярната глобална социална мрежа за снимки. Instagram в милиони: 600 милиона активни участници. 400 милиона цъкат всеки ден. 51% от тях са мъже и 49% жени. 150 милиона визуални публикации се появяват за 24 часа. 1 милион са активните рекламодатели месечно, като Instagram е втората по популярност социална мрежа след Facebook. Но Зугърбърг и компания всъщност притежават Instagram от 2012 година насам срещу 1 милиард долара.


Твърде голям и важен феномен се оказва Instagram, за да го подминем с леко око. Затова, потърсихме мнението на водещи инстъграмъри за социалната мрежа. Те пък ни разказаха и интересни истории свързани със снимки. Точно преди изложбата им 1212 (12х12 сантиметра e оригиналният инстаформат) в Cosmos Coworking Camp.

Елена Койчева – lenneek

Как Instagram промени фотографията?

Instagram разшири понятието фотография и даде поле за изява на стотици артисти, обединени от една-единствена идея – да споделят своите истории със света. Представата за фотографа като персонаж, снимащ изцяло с професионална техника, е вече в миналото – достатъчно е просто да имаш добро око и светоусещане, за да създадеш красив кадър, дори и да не си експерт в снимането.

Защо публикувате там? 

Избирам да публикувам в Instagram, защото ми допада идеята да изразявам себе си предимно или единствено под визуална форма. Самото приложение е фокусирано почти изцяло върху изображенията, които споделяме, а текстовото съдържание е сведено до минимум. Сред тоновете ненужна информация, с която често ме заливат други социални мрежи, като например Facebook, за мен Instagram е глътка свеж въздух и свободно пространство, където ежедневно срещам положителни вибрации и нови приятели.

Каква е силата на Instagram?

Силата на Instagram е да свързва хора с общи интереси и визуална култура, като същевременно с това да прави споделянето, комуникацията и обратната връзка по-леснодостъпна, в сравнение с останалите онлайн средства за публикуване на фотографии.

Най-интересната история, свързана с ваша фотография?

Историите са много, а по-интересните от тях са свързани с фотографския проект colorbones, който развивах заедно с близкия ми приятел Петър Александров в продължение на 7 месеца. През това време имахме удоволствието да срещнем много познати и непознати за нас хора и да ги изкараме от зоната им на комфорт и скучното ежедневие, замеряйки ги с храна и какво ли не още. Като категоричен интроверт, за мен бе истинско предизвикателство да се срещна за пръв път с непознат в собствения ми дом, да се забавляваме искрено, докато правим снимките, след което да му връча хавлия и да му покажа банята, за да се приведе във вид след визуалния погром. На снимката тук е Ирина Денева, която много от вас познават от малкия екран и онлайн пространството, където развива успешно модния си блог When You Wonder What To Wear – този път не под формата на ягодова мелба.

Кирил Пейчев – kirilpeychev

Как Instagram промени фотографията?

Направи я по-достъпна, давайки възможност за много добра обратна връзка.

Защо публикувате там?

Имам нужда да снимам нещата, които ме карат да чувствам. Instagram е добра платформа за споделяне на тези чувства.

Каква е силата на Instagram?

На първо място достъпността. Ако става въпрос за популяризиране на даден продукт или кауза, това определено е едно от най-добрите места.

Най-интересната история свързана с ваша фотография?

Не един момент е бил най-интересен, но може би най-изненадващият от последните години е този:


Представи си да вървиш из познатите сиви улици, опитвайки се да не настъпиш нещо страшно и в този момент да погледнеш през един прозорец на нивото на тротоара, за да видиш това. Един от редките моменти, в които си мислиш, че нещата имат някакъв смисъл и бъдеще.

Димитър Караниколов – karanikolov

Как Instagram промени фотографията?

Ето как, ще изброя:

портретен формат,

централна симетрия,

задължително малка човешка фигура в далечината на пейзаж,

фигура в гръб на преден план – задължително с шапка или наметната с одеало,

ветикална панорама,

ретро аналогов филм филтър,

отражение в локва,

цветни димки,

гумена маска на главата,

обърнат образ в стъклена сфера,

силно манипулирани кадри – колажи.

Защо публикувате там?

Чрез хаштагове и канали, достигам до абсолютно случайна и безпристрастна публика… също откривам страхотни галерии на други автори…

Докато във Facebook 90% от хората, които ме следват са българи, които оценяват предимно кадри правени в България, в Instagram демографията е шарена и непредвидима.

Каква е силата на Instagram?

Това е най-голямата мрежа за невербална комуникация в света. Или ти харесва даден кадър или не – просто е!

Следвам приятели, който живеят в чужбина и не съм срещал от години, но знам всичко което се случва в живота им благодарение на Instagram.

Най-интересната история свързана с ваша фотография?

“Ужасът на Травъл Фотографията”. Декември бях в Камбоджа и естествено реших да снимам храма Анкор Ват по изгрев – отразен в близкото езеро.

Попитах в колко трябва да стана, за да стигна навреме – учудващо ми отвърнаха, че изгревът е в 6, но е добре да стана в 4, за да стигна храма преди 5 (когато го отварят) и да заема добра позиция за снимка.

Закъснях с 10 мин и влязох в храма в 5:10, нямаше почти никой по пътя за езерото, но когато пристигнах заварих следната гледка:

Всеки сантиметър от водния фронт, който дава възможност за кадър с отражение на храма, беше окупиран от стотици хора с вече нагласени стативи в очакване на Слънцето, докато останалата част от огромният комплекс беше напълно празна.

Попитах няколко пъти, но никой не ми позволи да сместя статива си до него. Нагазих в студената вода от едната страна на езерото, но ъгълът не беше подходящ – изтощен, мокър и фрустриран – без нито един добър кадър се прибрах няколко часа по-късно.
На следващия ден станах в 3, за да се наредя на опашката от “фотографи” час преди вратите да отворят, всички въоръжени със стативи и челници.

Точно в 5 стартът беше даден, последва кратък, но яростен спринт по тъмните коридори – придружен с “ръкопашен бой” на някой от по-тесните места по пътя. Някои се препъваха по високите стъпала към двора, други ги прескачаха…

Този път успях да се класирам в топ 100 и намерих прилично място за статива си – почти до водата… ето резултата (не съм сигурен, че усилието си струваше).

Михаил Попов – mihailpopov

Как Instagram промени фотографията?

Не мисля, че Instagram е променил фотографията като цяло. Просто е платформа за споделяне на контент, дали ще е Instagram, tumblr, 500px или vimeo и YouTube за видео, е все тая. Важно е доброто съдържание и времето, което отделяш в създаването му, а не просто платформата, в която го споделяш.

Защо публикувате там?

Харесва ми, че всичко е сведено до снимка или видео, няколко думи в заглавието плюс няколко хаштага, а постигаш много повече от просто лайкове и коментари.

Каква е силата на Instagram?

Силата на Instagram е в доброто съдържание, което виждаш ежедневно и в хората стоящи зад тези профили. Независимо дали е някой Про от Хонк Конг, когото никога не си срещал на живо, или някой от близките ти приятели, на който си обяснил скоро как да използва ръчните настройки.

Най-интересната история свързана с ваша фотография?

Интересни истории като бягане от охрани и изгубени в гората посред нощ се случват често, но най интересно за мен е цялото пътуване, и че всичко тръгна с едно малко апаратче Sony преди няколко години.

Жоро Панчев – beta_fixer
Как Instagram промени фотографията?

Instagram помогна на много хора да прояват креативноста си с мобилно устройство. Instagram разми понятието професионален фотограф (визирам и себе си, като псевдо фотограф), и все пак даде възможност на много хора да изяват себе си и да ги видят хиляди други. Така че, Instagram не промени фотографията, по скоро създаде нов раздел в фотографията. Не знам как да го кръстя.

Защо публикувате там?

За да си храня егото. Честно.

Каква е силата на Instagram?

Силата на Instagram стига до там че има възможности, с които да изкарваш пари от профила си. Nike имат заделен бюджет за социални мрежи и Instagram e един от каналите в който те инвестират. Ако имаш достатъчно последователи и споделяш техни продукти по адекватен начин, много е възможно да получиш e-mail от тях. От другата страна на монетата Instagram има и силата да ти скапе настроението за деня, по ред начини. Смешно и страшно едновременно… абе човешка му природа.

Най-интересната история свързана с ваша фотография?

Сещам се за най-срамната история. Пътувахме за Берлин да снимаме една стоматологична клиника. След три дни снимки, бяхме поканени от собственика на клиниката в клуб да пийнем за добре свършената работа. Заведе ни в тамошния БИАД и срама започна когато жена му (видимо с тяло на Мистър Олимпия) поиска от хора стоящи до пилона, да си махнат чашите, че тя да се кълчи на пилона, докато един източноевропеец (в случая аз) със светкавица я снима как позира като Рони Колман. Страшна еклектика.

Ели Цонова – _e_l_l_y_

Как Instagram промени фотографията?

Направи я много по-достъпна и по-динамична. Сега всеки по всяко време качва снимки там, хoрата общуват, има диалог и едно силно изразено чувство за общност.

Защо публикувате там?

Защото е лесен начин за мен да намирам точната публика за снимките, които правя. Обратната връзка е изключително важна за мен, както и кoнтактите с хора, желаещи да снимаме заеднo, а засега Инстаграм е единствената платформа, предлагаща ми и двете.

Каква е силата на Instagram?

Да свързва хората от цял свят.

Най-интересната история свързана с ваша фотография?

Може би една от най-интересните ми истории е, че напoследък баща ми се запали да снима като мен. И той, като мен, обикаля безцелно из София и търси прави форми, затoва някои от снимките на профила ми са правени от него. Забранил ми е да го кредитирам, но искрено се радвам, че по този начин спoделя хобито ми и ми помага в дни, когато ми липсва музата да снимам.

Илия Темелков – soregashi

Как Instagram промени фотографията?

Instagram сама по себе си не промени самата фотография, тази чест се пада на смартфоните. Instagram от своя страна наложи едни стилистични особености, които завладяха света, но и демократизира фотографията, което е позитивно. Това, което се случва с фотографията като цяло и Instagram е част от процеса е масовизация, която отваря очите на изключително много хора и води до много повече снимки от когато и да било.

Защо публикувате там?

Това е платформа за споделяне на снимки, която е толкова богата откъм образи и личности, че няма как да не привлече всеки с малко повече любопитство. За мен Instagram е източник на вдъхновение, но и място, където да споделя собственото си виждане и да срещна съмишленици, както във фотографията като цяло, така и в нейните прояви, които владея и харесвам. Също така, поне донякъде, е коректив за работата ми.

Каква е силата на Instagram?

Като на всяка друга социална мрежа и платформа за споделяне – общността. Хората са това, което прави Instagram специално място и тяхната креативност, критичност и умения са двигателят на мрежата. Те привличат други хора, задържат вече пристигналите и задават различните тенденции, които характеризират Instagram.

Най-интересната история свързана с ваша фотография?

Повечето интересни истории около мен са свързани с това, че някой ме е видял, че снимам и не е бил доволен или почти съм се пребил от някъде, за да хвана кадър. Но тази снимка в метрото в Берлин ми е една от любимите, защото е почти непринудена.

След известно количество туризъм с приятели, в може би най-горещия ден в Берлин за десетилетието, се прибирахме с метрото и тримата изглеждаха тотално изтощени и изцедени. Извадих телефона си, направих няколко снимки, но и тримата ме видяха и всеки засили изражението си.

Рая Раева – pumpken

Как Instagram промени фотографията?

Направи я по-достъпна и разбираема, смъкна разговора на по-ежедневно ниво, без задължително да го принизява. Интересно е, че Instagram се използва от невероятно широка публика – от професионалисти, които търсят нови публики, до пълни ентусиасти, които експериментират с нещата, които ги впечатляват. Хубавото на Instagram е, че ти дава пълна свобода и е непрестанен извор на вдъхновения и неподозирани места, на които можеш да се озовеш.

Защо публикувате там?

Използвам Instagram, защото е удобно и интуитивно. Не съм фотограф, рядко снимам с друга камера. Това, което ми харесва, в тази апликация е, че можеш да разказваш истории посредством кадрите си, като респективно следиш и за чуждите такива – т.е. получава се нещо като разговор, понякога и между напълно непознати хора.

Каква е силата на Instagram?

Силата на Instagram е в това, че ни кара да сме по-чувствителни към света около нас. Независимо дали сме професионални фотографи и използваме приложението като още един медиум, за да споделяме изкуството си или просто снимаме обяда си, това дава голямо отражение на начина, по който организираме деня си и какво грабва окото ни. Може би звучи пресилено, но според мен Instagram помага да се възпита вкус към детайлите, да се търси естетика и глътка чист въздух в ежедневието.

Най-интересната история свързана с ваша фотография?

Една от любимите ми снимки е от Операта в Осло. Правена е много рано сутринта, през зимата, малко след изгрев слънце, когато градът тепърва се събуждаше. Зад нея не се крие толкова интересна история, колкото сантиментален спомен за най-чистото и ясно утро, което съм посрещала, и успях да запазя в снимка. Това е още едно нещо, което харесвам в Instagram – помага ти да разказваш истории и да ги съхраняваш – като в дневник.

Processed with VSCOcam with a1 preset

Изложбата с фотографии от Instagram 1212 се открива в петък, 24 март, от 20 часа в Cosmos Coworking Camp, ул. Ангел Кънчев № 3 в София и ще продължи до 26 март 2017, неделя.