news4u

news4u

Борбата с климатичните промени не е нещо, което Илон Мъск поставя под съмнение, за разлика от Доналд Тръмп, например. За подобряване шансовете към напредък, в края на миналата седмица той обяви, че предоставя свободен достъп до всички патенти на Tesla. Милиардерът основал компанията обеща, че “няма да завежда патентни дела срещу никой, с добра воля, който иска да използва технологията.”

Това е забележителен ход в една индустрия, където и най-малката идея или откритие се пазят ревностно в тайна. Пример за това е нещо, случило се в самия ден на изявлението, на Мъск. Американски прокурори повдигнаха обвинение срещу китайски гражданин за кражба на тайни данни от проекта на Apple за самозадвижващо се превозно средство.

Tesla Motors беше основана за да ускори процеса по появата на устойчив транспорт,” каза Мъск. “Ако разчистим пътя към създаване на електрически превозни средства, но след това оставим минно поле от интелектуална собственост зад гърба си, възпрепятствайки другите, ние бихме действали по начин, противоречащ на основната цел.”

Основателят на Tesla Motors също обясни, че е скептичен относно патентите, които често служат предимно за “спъване на процеса”, подпомагайки големи корпорации и адвокати по-скоро, отколкото изобретателите. По-рано се е чувствал принуден да придобие патенти за изобретенията на Tesla и да попречи на големите автомобилни компании, да копират технологията, след което с мащабни маркетингови ресурси и търговски апарат да превземат пазара.

“Не можеше да сгрешим повече. За нещастие реалността е точно противоположна.” твърди той, защото електрическите коли “при по-голямата част от производителите са незначителни, до несъществуващи.” 100 милиона нови автомобила се произвеждат всяка година и “е невъзможно Tesla да произведе електрически коли достатъчно бързо за да окаже влияние на кризата с въглеродните емисии.” Ако, обаче се намери начин останалите компании да произвеждат електрически автомобили, светът ще има видима полза от бързо развиващата се технология.

Що се отнася до това, дали не срива собствената си компания по този начин, той твърди: “Вярваме, че прилагането на тази философия, на отворения източник, към нашите патенти по-скоро би заздравило, отколкото отслабило позициите на Tesla“, както и възможността за привличане на талантливи инженери.

news4u

news4u