news4u

Шийла Невинс e американка, телевизионен продуцент и бивш президент на HBO Документално кино с 38 годишен стаж в телевизията и над 1500 филма. Има 32 спечелени награди Emmy лично и както пояснява, защото е работила по множество продукции, плюс 35 Emmy за новини и документалистика, 42 Peabody награди и 26 от академията.

В подкаст с Алан Алда преди ден, тя беше запитана за #MeToo движението и отговорът на американката беше по-скоро във френски стил:

“Много съм объркана по целия казус с #MeToo. Част от мен твърди, че е време за това. Хайде момичета, да го направим жени… и друга част от мен казва, знаеш ли, че изхвърляш бебето заедно с отпадната вода от банята.”

За да обясни тя изброи някои от най-великите артисти, в т.ч. директорът на Metropolitan Opera Джеймс Левайн и Пабло Пикасо – и двамата обвинени в блудство, с лоша репутация заради множеството си неконвенционални интимни връзки. “Означава ли това, че трябва да свалим Герника на Пикасо?” – попита тя.

“Има маниаци. Маниаците трябва да бъдат наказани. Изнасилвачите трябва да бъдат наказани, жените трябва да бъдат третирани справедливо и честно на работните места. Да, да, да, но това е държава, която стана толкова пуританска и се изхвърля креативността с отпадната вода. Ако погледнем назад в историята, всичко ли трябва да изхвърлим? …Не знам отговорът, защото не знам греховете и не знам престъпленията.”

“…също мисля, че неуспехът на работното място не е винаги по причина на подтисничество от страна на мъжете. Може би е индикация за факта, че не си толкова добра… Знаеш ли, само защото някой те е отхвърлил не означава, че причината е, че не си преспала с него. Много хора съм отблъснала в моята кариера, но никой от тях не ми е попречил.”

За да поясни тя дава пример със себе си. Едва завършила Yale drama school специалност Режисура, тя не успява да си намери работа. Периодът е 60-те години на миналия век. Тя е жена. Омъжва се за адвокат (първия ѝ брак) и живеят във Вашингтон. Отива в Arena Stage за да се пробва като личен асистент или каквато и да е служба. Бракът е провал, съпругът ѝ държи тя да е прилежна, разбирай в къщи всяка вечер и през уикендите. Въпреки това, започва работа в шоу Приключения на английски, в което преподава английски пред камера. Намира я за изключително отегчителна, но чува за документален филм, сниман в някъде в Мериленд. Иска да участва в проекта като асистент и знае, че търсят такъв. Знае и кой взима решенията за това…

“…Снегът не ми попречи да работя. Завърших шоуто. Нямаше никой в офиса и видях, че неговия свети. Сега, той ли ме провокирал или аз него? Отидох в офиса му и две седмици по-късно бях в Мериленд, работеща по документалния филм. Проститутка ли съм? Лошо момиче ли съм? Той насили ли ме? Това ли бяха правилата на времето тогава? Попитах ли го дали мога да получа работата вместо да правя това пред камера? Нямах смелост да го попитам…

…в края на тази любовна афера продължила два часа, казах му, помня много добре, защото за мен това беше повратна точка. Та, казах му “Мислиш ли, че мога да приключа Приключения на английски през следващите 5 седмици, но да взема 2 почивни, които да направя Job Corps (документалния филм в Мериленд)?” и той каза “Не виждам проблем в това.”

… мисля, че нямах куража да попитам директно за работата… Трябваше да бъда по-уверена в себе си и да попитам..”

Подкастът поставя интересни въпроси относно феминизма днес и по-точно границите му. Каква е крайната цел на #metoo? Има ли степенуване и какво е то? Не блазни ли лесното, сигурното и изобличаващото? Може ли жена да бъде жертва на флирт?

В писмото на френските актриси от преди година, отговор на движението зародило се след случая Уейсийн, четем: “Изнасилването е престъпление, но упоритото или тромаво флиртуване не е, нито пък галантността е мачовска агресия.”

“Като жени ние не се разпознаваме в този феминизъм, който освен, че осъжда злоупотребата с власт, приема омразата към мъжете и към сексуалността.”

news4u