Тийнейджърите не вярват на нито една наша дума, но ние продължаваме да се опитваме да им наливаме акъл. Този път с помощта на актьори, режисьори и музиканти. Току-виж се вслушали, а и ние покрай тях.

 

На добър час, скъпи абитуриенти…

Продължението на това изречение никак не е лесно. Не защото нямаме хиляди мъдри мисли, които бихме могли да кажем на днешните 18-годишни. Просто ние като техни братовчеди, лели, батковци, съседи или учители не сме им чак такива авторитети. Тези от екрана са. Какво е казвал Холивуд през годините на абсолвенти и абитуриенти – ето кратка извадка. Споделете ги с някой, който тази седмица ще брои от 12 до 1, а от другата седмица ще се сблъска с “превратностите на живота” и други подобни клишета.

 

Фарел Уилямс, New York Univeristy, 2017

NEW YORK, NY – MAY 17: Pharrell Williams speaks during the New York University 2017 Commencement at Yankee Stadium on May 17, 2017 in the Bronx borough of New York City. (Photo by Dia Dipasupil/Getty Images)

 

Само си помислете…всички тези велики учени, активисти и хора, които служат на обществото, те не се занимават да трупат повече последователи в Instagram. Не броят колко гледания имат в YouTube. И въпреки това са истински инфлуенсъри. Благодарение на тяхната работа ние сме по-здрави, живеем по-безопасно и по-пълноценно, ставаме по-интелигентни. Тяхната цел е да подобрят качеството на живота на всички хора, не само техния собствен. Мотивацията им не е да привличат внимание. Мотивацията им е да създават промяна. Към по-добро. Лично за мен това е невероятно вдъхновяващо. Надявам се и за вас да е така.

 

Октавия Спенсър, Kent State University, 2017

LOS ANGELES, CA – MAY 06: Host Octavia Spencer speaks at City Year Los Angeles Spring Break on May 6, 2017 in Los Angeles, California. (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images for City Year Los Angeles)

Ако бях прочела статията “25 актриси, които са пробили преди 25” преди да започна кариерата си, трябва да ви призная, че щях да си остана в леглото. Защото ви гарантирам, че нито една от тях не е изглеждала като мен. Нито една. Така че, помнете едно – колкото и да сте се променили за годините, прекарани в колежа, промяната тепърва започва. И ще се развивате в неподозирани за вас посоки. И честно да ви кажа, няма по-освобождаваща мисъл от това да знаеш, че животът ще бъде по-различен от това, което си представяш.

 

Дж.К.Симънс, University of Montana, 2016

BEVERLY HILLS, CA – MARCH 15: Actor J.K. Simmons attends a screening of Good Deed Entertainment’s “All Nighter” at Ahrya Fine Arts Theater on March 15, 2017 in Beverly Hills, California. (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Бъдете тук и сега. Това е нещо, което непрекъснато си казвам – да оценявам момента, да живея живота, докато се случва, да не съм спрял в миналото и да не се тревожа непрекъснато за бъдещето. Да правя всичко възможно тук и сега.

Грижете се за себе си. Яжте си зеленчуците, спортувайте, ползвайте конец за зъби. Давайте мигач. И нещо, което няма нищо общо с грижата за себе си, но много ме дразни – бъдете навреме. Бъдете така добри и не карайте хората да ви чакат.

 

Ейми Полар, Harvard College, 2011

NEW YORK, NY – MAY 15: Amy Poehler attends the 2017 NBCUniversal Upfront at Radio City Music Hall on May 15, 2017 in New York City. (Photo by Dia Dipasupil/Getty Images)

Никога не знаеш какво има зад ъгъла, ако не погледнеш. Хванете някого за ръка и надникнете. Така ще ви е страх по-малко. Не го правете сами. Винаги е по-забавно да успявате и да се проваляте заедно с други хора. Винаги може да кажете, че те са виновни, когато нещата се объркат.

Рискувайте сега. Колкото повече остаряваме, толкова повече се страхуваме и сме по-малко гъвкави. В буквалния смисъл. Тази седмица си ударих коляното на пътечката за бягане, а тя дори не беше включена.

Нека умът ви е отворен за нови възможности, а устата ви е затворена за нещата, които не разбирате. Ограничете употребата на “винаги” и “никога”.

 

Стивън Спилбърг, Harvard University, 2016

NEW YORK, NY – MARCH 27: Steven Spielberg and Kate Capshaw attend the “Five Came Back” world premiere at Alice Tully Hall at Lincoln Center on March 27, 2017 in New York City. (Photo by Mike Coppola/Getty Images)

Следващата стъпка, която ще изберете да направите, във филмите се нарича “изграждащ характера момент”. Познавате много такива. Като например момента в Междузвездни войни: Силата се пробужда, когато Рей разбира, че Силата е с нея, или когато Индиана Джоунс избира между страха и действието и скача върху змиите. В един двучасов филм има определен брой такива изграждащи характера моменти. В истинския живот те са всеки ден. Животът е една дълга поредица от изграждащи характера моменти.

 

Тина Фей, Fieldston High School, 2008

NEW YORK, NY – FEBRUARY 19: Tina Fey poses backstage with award during 69th Writers Guild Awards New York Ceremony at Edison Ballroom on February 19, 2017 in New York City. (Photo by Nicholas Hunt/Getty Images)

Следвайте страховете си. В комедийно шоу това обикновено означава някой да ви накара да рапирате на непозната песен. Това е кошмарът на живота ми. Но общо взето правилото е, че ако нещо ви плаши много малко, то трябва и да го следвате много малко.

Но под “следвайте страховете си” нямам предвид да се качите в колата на някоя откачалка, която сте срещнали на паркинга. Имам предвид, че ако много ви е страх да отидете в друг град или на друг континент, непременно трябва да го направите.

 

Доли Партън, University of Tennessee, 2009

LOS ANGELES, CA – JANUARY 29: Singer/actor Dolly Parton speaks onstage during The 23rd Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 29, 2017 in Los Angeles, California. 26592_014 (Photo by Kevin Winter/Getty Images )

Останете верни на сърцето си и на мечтите си. Но внимавайте да не объркате мечта с желание. Има голяма разлика. Мечта е да си представиш в какво искаш да успееш и какво е важно да постигнеш. Мечтите изграждат убеждения, за които полагаме усилия и плащаме цена, за да се случат. Желание е надеждата, че ще се случат хубави неща, но те не са онази огнена топка в корема, която те кара да вложиш цялата си енергия и да се пребориш с препятствията.

Затова мечтайте повече, но никога, никога не обвинявайте другите, ако нещата не се получават. Това си е изцяло във вашата градинка. Ще разберете какво имам предвид, когато се сблъскате с големия свят.

 

Натали Портман, Harvard College 2015

BEVERLY HILLS, CA – FEBRUARY 06: Actress Natalie Portman attends the 89th Annual Academy Awards Nominee Luncheon at The Beverly Hilton Hotel on February 6, 2017 in Beverly Hills, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Никога няма да сте най-добрите. Единственото, в което може да сте най-добри, е да развивате себе си. Използвайте факта, че в момента не се съмнявате особено много във възможностите си. С възрастта ставаме по-големи реалисти, включително за собствените си способности, или липсата на такива. И този реализъм не ни прави услуга. Това, което на мен ми помага, е да се потопя в собственото си забвение. Само така мога да съм по-уверена, отколкото би трябвало да бъда.

 

Аарън Соркин, Syracuse University, 2012

BEVERLY HILLS, CA – FEBRUARY 19: Screenwriter Aaron Sorkin accepts the Paddy Chayefsky Laurel Award for Television Writing Achievement onstage during the 2017 Writers Guild Awards L.A. Ceremony at The Beverly Hilton Hotel on February 19, 2017 in Beverly Hills, California. (Photo by Charley Gallay/Getty Images for WGAw)

През живота си ще срещнете много хора, които нямат идея за какво говорят. През 1970 един от шефовете на CBS казва, че има четири неща, които никога няма да бъдат показани по телевизията – разведен, евреин, нюйоркчанин и някой с мустаци. До 1980 всяко телевизионно шоу е за разведен евреин, който живее в Ню Йорк и отива на среща с Том Селек.

Не забравяйте, че като граждани на света има неща, които можете да направите, за да повдигнете човешкия дух и те са лесни, безплатни и могат да се правят всеки ден – да проявявате учтивост, уважение, доброта и характер. А не злорадство, злословене и заяждане. Още по-малко нетолерантност. В светлината на предстоящите избори не е лошо да споменем и че трябва да сте достатъчно умни, за да знаете, че не всеки, който не е съгласен с вас, е ваш враг.

 

Мерил Стрийп, Barnard College, 2010

NEW YORK – MAY 17: Actress Meryl Streep speaks at the Barnard College Commencement on May 17, 2010 in New York City. (Photo by Slaven Vlasic/Getty Images)

Нещата се променят и това се вижда във вашето поколение. Мъжете се променят. Крайно време беше. Променят се съзнателно. Променят най-дълбоките си предразсъдъци за неща, които бащите им са намирали за много, много трудни, а дядовците им са презирали. Вратата към тази емоционална промяна се нарича емпатия. Или както е казал Юнг “Емоцията е основният източник на осъзнаването. Няма трансформация от апатия към действие без емоция. Или както казва Ленард Коен “Вглеждайте се в пукнатините, защото през тях се процежда светлината.”