За едни е великият Ицо Стоичков, а за други Кюрда Стоичков. Първите го боготворят, вторите не го понасят. Както винаги, всичко е въпрос нагледна точка.

Българският футболист, постигнал най-големите успехи скоженото кълбо на зеления килим – нали така се казва – стана на 50. И като важен повод този половинвек ще се отбелязва подобаващо. 

Явно ще става още няколко пъти до края на годината, но какво от това? Вълната “Камата”вече е яхната. Всичко по темата се върти около силно пропагандирания мач през май. Майският бенефис май трябва да събере част от каймака в играта от миналото, чеи в днешни дни. Такъв анонс е зададен, билетите са продадени.

И как да е иначе… В София се очаква да акостират Марадона,Роберто Баджо, Роналдиньо, Ромарио, Михаел Лаудруп, Джика Хаджи и прочие.Повдигна се дума даже за Лео Меси. За да ни е патриотично на душите, ще сесъберат и легендите от САЩ, випуск 1994. Събитието е заредено с доста амбиция,такъв беше и футболистът Стоичков. Надъхан, бърз и смел.

Около този проект (разбирай народните чествания) се появи идруг. Ще поставят статуя на Стоичков пред стадиона на ЦСКА. Едни скачат, че нее редно да се прави паметник на жив и здрав човек, но други дават удачнипримери от чужбина. Дори все още играещият Роналдо си има подобен монумент,който гордо стърчи в родния му Фуншал.

Щом Кристиано, който още къса мрежите, има статия, значи проблем няма и Камата да има.Стоичков е заслужил една статуя, тъй де. Ако беше роден в Скопие, отдавна щеше да иманяколко, но ние сме по-сдържани.

Най-умното решение е този паметник да бъдепоставен в Борисовата градина до стадиона на „червените“. Етозащо.

Статуята на Кристиано си седеше спокойно през една топла и влажна нощ, нонеизвестни извършители безскрупулно я надраскаха. На сутринта „железният“Роналдо вече беше с номер десет на гърба и на „фланелката“ му пишеше Messi. Неса хубави тези работи, ама…

Представете си какво би се случило в нощна София, която няма нищо общо с островМадейра. Чуждо име и номер – забравете! Ще е нещо по-гадно. Денонощно ще трябвада даваме наряд, за да опазим монумента от посегателства. На „Армията“ няма даима нужда от допълнителна жива охрана. Не е ли хубаво?

Има и още една история около Стоичков, която е силнокоментирана в последните дни. Появиха се фотоси на Камата, но с пушка. На тяхтой гордо парадира, че е гръмнал зебра и жираф. Или жираф и зебра, не смесигурни в реда. Мнозина скочиха и вероятно имат право, защото – някак си – не емного хуманно. Ама човекът си има страст, щом може да си го позволи… Пък истраните, в които тези животни отнасят куршума по официален начин, се радват наотлични популации на същите тези животни.

Едно е сигурно, след като статуята Христо Стоичков Втори сепояви в Борисовата градина. Няма опасност, ако зебра или жираф избяга отзоопарка да премине покрай ликуващия Ицо. Не се знае откъде ще извадипушката…