Денят ни започва към 6.45 сутринта, когато Михаил Дюзев споделя с мен материал за ползите от пиенето на кафе. Добро начало на деня, какво ще кажете?

Статията ни действа като някакво вътрешно извинение, че пием по 7-8 кафета дневно, навярно повече, особено сега, когато тече надпреварата Sofia Espresso Cup. Но надпреварата става все по-интересна. На път сме с изцяло новия Hyundai i30 – с LED предни и дневни светлини, каскадва решетка, триизмерна форма на предната броня, характерната непрекъсната плавна странична линия, панорамен покрив и какво ли още не.

Докато шофираме из сутрешна София, дискусията продължава. Кафето увеличава продължителността на живота, смеем са искрено на откритията в текста, звучат ни правдоподобно. Но проучването не е шега работа – изследвани са 208 хиляди души в продължение на почти 30 години. Естествено, учените предупреждават, че няма директна връзка между здравето и пиенето на кафе, но ние гледаме весело на живота и за пореден ден се втурваме в търсене на най-доброто еспресо в София.

Ден 4 от Sofia Espresso Cup ни отвежда в Хлебар и Green Deli Cafe. Вълшебното еспресо е “the god shot”, така твърдят корифеите. Наричат го така, защото вкусът му е наистина божествено добър.

Естествено, че няма как всеки път да се постигне вълшебният вкус, божественият, магическият вкус, съставките на едно еспресо не са постоянни, те са живи, променят се, един бариста също веднъж прави кафето по един начин, следващата минута по друг, това не е автоматизиран процес.

Повече утре сутрин в Дарик кафе. Засега – в следващия кръг продължава Хлебар.