Някога ЦУМ беше Централен универсален магазин. Днес продължава да е. Само дето стоката се е сменила. От търговия с конфекция – в търговия с влияние. Така изглежда. И въобще не е приятно за гледащите. Или пък е?

Тези дни, Централният Универсален Магазин и неговите собственици, предложиха на своите клиенти, следната нелицеприятна стока:

Дългогодишният функционер на БСП, политик и едър бизнесмен Георги Гергов (ЦУМ, Слънчев ден, Панаира в Пловдив др.) организира среща в ЦУМ – между главния прокурор на република България Сотир Цацаров и друг едър бизнесмен – Сашо Дончев (Овергаз), председател на Българската стопанска камара, неполитик и издател на вестник Сега.
По-късно, на вечеря с Дамския бизнес форум, пред записваща камера, Сашо Дончев разказва, че главният прокурор е упражнил натиск върху него по време на срещата в ЦУМ, с думите, че неговото “поведение ставало неприемливо и нетърпимо” и под формата на въпрос в смисъл на “Защо вие след като имате успешен бизнес – подкрепяте партия като Да, България, телевизия като BIT и в-к Сега с карикатурите на Комарницки”.

В отговор, от прокуратурата разпространяват позиция на Цацаров, в която той отрича твърденията на собственика на Овергаз, като също го обвинява в опит за оказване на натиск върху негови подчинени в прокуратурата (Виж писмото в тази статия).

Не знаем дали Сашо Дончев е политически инженер. Знаем, че е спонсор на театралните награди “Аскеер” – награди за спектакли пред зрителите, а не зад кулисите. Трудно проследими са и интересите в енергетиката. Трудно проследима е и етиката на старите познайници от Пловдив – Гергов и Цацаров. Но ако главният прокурор наистина е викал издателя на в-к Сега, за да коментира пред него карикатурите на Христо Комарницки – това е скандално вмешателство в свободата на медиите. В класацията на свободата на медиите – България в момента е на незавидното 113-то място в света.

И по презумпция, подобна среща на фигура от такъв институционален ранг, какъвто е главния прокурор с лица, които са разпитвани по различни съдебни казуси в момента – е чисто и просто недопустима.

ЦУМ е абревиатура наследена от соца – Централен Универсален Магазин. След оповестяването на тази среща и нейния характер обаче, спонтанно в главите на екипа ни изникнаха най-разнообразни нови тълкувания, вариации, асоциации и хрумки за новото съдържание на тази абревиатура.

Правим уточнението, че те нямат нищо общо с официалното състояние на нещата в държавата. Състояние, в което официално има разделение между изпълнителната, законодателната, съдебната и медийната власт. Официално.

ЦУМ е съкращение на:

 

Циничност Увеличена Максимално

Централна Универсална Мафия

Цацаратурата Удобно Мимикрира

ЦУМ цацарува, ЦУМ робува, ЦУМ патки пасе

Целогодишен Уникален Маскарад

Цацов Универсален Магазин (подкупко-продажби всякакви)

Целогодишна Упойка Мозъчна

Циркаждии Ултра Мазни

Цацешка Уйдурма Мегасвинска

Цапаме Ужасно Много (става и Цоцаме)

Централно Угощаване на Марионетките

Цацата Умее Манипулации

ЦУМ ДЕБЕЛИЯ ДЕЛФИН

Цацата Угажда на Мафията

 

А ти какво мислиш?