CV-то му като за шеф на лейбъл, но въпреки това няма да намериш хиляди богати видеоклипове с него в YouTube. Старт по каноните на хип-хопа в Сан Диего, после записи с гурутата на звука на новото време Flying Lotus и The Gaslamp Killer. Плюс лек корпоративен привкус около джакпота с ползването на неговата “Nickels and Dimes” от Jay Z. Това, обаче, е само повърхностният прочит на музиката на Gonjasufi – продуцент, музикант, йога-инструктор и горд татко, който тези дни е отново в Европа след няколкогодишна пауза. Поводът за турнето е излязлият преди месец албум Mаndela Effect с ремикси от имена като Daddy G от Massive Attack и Shabazz Palaces. Хващаме го часове преди да разцепи Лондон и още от първото му изречение по телефона се усеща напеченото слънце на Калифорния.

Ако съм млад артист, как ще ме навиеш да отида при твоите хора от Warp? Изобщо, какъв е този лейбъл, който издава неща като Aphex Twin, Брайън Ино и Flying Lotus?

Warp идва при теб. Не отиваш ти при Warp. Ако ме питаш “как да подпиша с Warp”, вече си се объркал яко. Има много хора, пращат ми неща, “ей, виж там някой, ако ме хареса нещо…” А на сайта им си го пише: “не ни пращайте демота”. Ако музиката ти е добра, те си те намират. Като теглиш чертата, музиката я правиш за себе си, не за лейбъла. Той я изкарва и я промотира. Но си я направил ти, без компромиси.

Големите умове са писали в окултните томчета, че музикантите владеят фините вибрации. Ти кога почувства, че музиката ти притежава повече сила, отколкото си предполагал?

Когато се напуших за пръв път и чух музиката си, усилена през уредбата. Спомних си себе си и мисията си директно. Натисках копчетата, записвах, нищо друго не съществуваше – само звук, тонколони, микрофон.

Какво държи шаманите будни нощем?

Сънят. Шаманите не спят, те са будни в съня. Те са напълно осъзнати. Знаят, че всичко е сън, в който може да си буден и да реализираш потенциал преди окончателното пробуждане накрая.

В момента си на турне в Европа. Какво се е променило от последният път, когато беше тук?

Прекрасен континент, с много култура, има толкова пространство. Виждам малко по-отчаяни погледи. В районите, където има бежанци и имигранти, виждам разочарование. Дори расизъм, но само на отделни места. Имам си защита срещу тези неща, но е тъжно. Разделят ни. Най-скапаните неща на планетата са религиите и новините, които гледаме. Ако можем да се отървем от тях, ще сме много по-добре.

Когато си на път, без значение какъв е той, силният екип винаги е плюс. Какво ще ни кажеш за Skrapez, които са с теб на турнето?

Първо, трябва да работиш с хора които обичаш, иначе няма да стане. Ще прекараш доста време с тези хора на път, ще трябва да се търпите. Уважаваме се, работим от сърце един за друг. Има спорове, викаме си понякога, но това е от сърце. Доверието се печели трудно. Моят отбор е силен, защото всеки знае какво прави. Ние не сме слабаци. Аз съм лъв, около мен няма как да е пълно с чихуахуа. Работили сме много, силата ни е кована дълго преди да се качим на сцена. Както при сърфа. За да хванеш големите вълни, трябва преди това да си се потрудил на сушата, да си ги заслужиш.

Добър съвет, който си получавал?

Питах колега, Martyn, как успява да изкара толкова много поредни вечери свирене лайв. Бях пил, а той ми каза само “стой трезвен”. И аз искам да кажа на младите: карайте леко, не избухвайте всяка нощ, пийте вода, занимавайте се с йога, яжте добре.

В най-добрия или най-лошия възможен паралелен свят живеем? И какво да го правим?

И в двата, зависи как си го направим. Може да се вайкаме дали чашата вода е наполовина празна или пълна. Или просто да я изпием и да си затворим устата.

Дей зората?

Там, където признаваме, че всички споделяме едно сърце и то е универсалният източник на съзидание.

Как да се подготвим най-добре за лайва ти в неделя вечер?

Носете си тапи за уши (смее се).

Gonjasufi е в Mixtape 5 на 14-ти май, тази неделя.

Билетите за лайва на Gonjasufi със Skrapez, Стругаре и DWatts.Riot са на https://falshimentoevents.ticketlogic.bg