Директно по темата. Преди месец, средата на април, започна второто издание на надпреварата Sofia Espresso Cup. Концепцията – търсим най-доброто еспресо в София сред 16 заведения. Ще кажете – нелека задача, всеки ден пием кафе след кафе, докато останалите работят. Но някой трябва да свърши и това, какво да се прави.

Sofia Espresso Cup имаше регламент. Строг, справедлив, честен. Първи тур – осем заведения срещу други осем в директни елиминационни мачове. Остават осем за четвъртфиналите. След това четири – за двата полуфинала. Пътуваме до всяко едно с изцяло новия Hyundai i30.

Първият полуфинал: Barka срещу Chucky’s Coffee изпрати на финал Barka, а вторият полуфинал между Columbus и Фабрика Дъга излъчи за победител Columbus. Така се стигна до финала на Sofia Espresso Cup – Columbus на ул. Цар Иван Шишман 37Б срещу Barka на бул. Дондуков 58.

От самото начало пътувахме трима – Иво Райчев, Михаил Дюзев и моя милост. Правим Sofia Espresso Cup за втори път, преди две години първенец беше Фабрика Дъга. Още тогава, а и сега отново, бяхме обучени как да разпознаваме доброто еспресо.

За да осъществим проекта ни помогнаха приятелите от Spetema, Huawei и Hyundai. Баристите на Spetema ни научиха как да търсим доброто кафе, светнаха ни на някои нови трикове, изпихме заедно десетки чаши кафе –  кафе от плантации в Бразилия, Колумбия, Индонезия, Коста Рика, Кения, Етиопия; партньорите и истинските приятели от Hyundai (които винаги помагат, когато трябва да се придвижим от точка А до точка Я, а изцяло новият i30 е просто фантастичен, този панорамен покрив отваря нови гледки към висотите на града, а безкрайните му удобства ни правят пъргави и достатъчно бързи в София); за достоверността и красотата на кадрите, създаването на спомени и възможността да се обадим на приятели помага Huawei P10, перфектен във всеки кадър.

И така, всеки ден по една битка между две заведения, осъществявахме неочаквани визити, спазвахме определени субективни и обективни критерии, като изведнъж се озовахме до финала.

Columbus срещу Barka. Печели – Columbus. Причините не са една и две, но за да не ви губим времето, извън нашите критерии отлично впечатление ни направи любовта, с която се прави кафе там; развитието, което наблюдаваме от година, буквално всеки ден; отношението към клиентите; експериментите и обяснението на всеки какво точно се случва, защо се пече така, защо се сервира иначе и какво ли още не. Като допълним към това и една сериозна група хора, които идват от всевъзможни места, при положение, че Columbus изобщо не е в тяхната посока, само за да изпият чаша кафе, тази година везните отидоха към Columbus.

И така – в първото издание на Sofia Espresso Cup преди две години на първо място се класира Фабрика Дъга, а на второ – Columbus. Няма по-хубаво от това да видиш, че определено място в града е провокирано от една класация и влага мило и драго (буквално), за да стане първенец. Както и се случи. Второ издание на Sofia Espresso Cup – нов победител. Тази година най-доброто еспресо в София е в Columbus на ул. Цар Иван Шишман 37Б.