Запознах се с д-р Мария Василева в началото изминалото вече десетилетие. От тази първа среща все още помня един момент. Всъщност, всеки път когато вляза в галерия си спомням за нея, ето защо…

Беше 2012-та или 2013-та година. Подбрана част от архива на СГХГ предстоеше да бъде курирана в балната зала на несъществуващ днес хотел. Очаквах с интерес да се срещна с куратора. Мария Василева влезе и започна да съставя план за начина, по който да бъдат изложени творбите на автори, измежду които Камен Старчев, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова и др. Не можех да откъсна поглед от нея и не пропусках всяка нейна дума. Настъпи моментът да се сложат надписите към съответните творби и ми направи впечатление, че са някак ниско и трябва да се наведеш за да прочетеш. В отговор на въпроса ми Защо? тя каза (леко на шега):

“Заради поклона. Пред изкуството всеки трябва да се покланя.”

Красивата галерия STRUCTURA, чийто създател е Мария Василева се намира в центъра на София. Стилово архитектурен контрапункт на сградата, в която се помещава, строена през 30-те години на миналия век и в същото време елегантен, отворен център за хора, връщащ я към живот. Отворена, в замисъла си да бъде пространство за съвременно изкуство, стремящо се “да създава публика и да бъде място, което различни хора припознават като свое, имайки усещането, че страната ни наистина върви в крак с времето.” (Мария Василева). Името на жената зад създаването определено е гаранция за интерес към галерията от самото й отваряне през декември 2017-та година. В годините назад тя създава отдел „Съвременно изкуство и фотография“, проекта за млади художници „Място за срещи” и Наградата за съвременно изкуство „БАЗА“ по времето, когато е главен уредник в Софийската градска художествена галерия. Основаната през 2010-та година от д-р Василева фондация Едмонд Демирджиян чрез награди, изложби, концерти, публикации и други инициативи също подпомага развитието на съвременното българско изкуство. Днес чрез галерията си тя със собствен пример структурира изложбен живот в целта си за разпознаваемост на България на световната арт сцена. И през изминалите над две години не сме спрели да следим случващото се там. С последната изложба преди извънредното положение на британския хипер поп-артист Филип Колбер сме ви запознали в интервю с автора тук.

Зададохме на 30 художници въпроса:

„Как си представяте света след 6 месеца?“
Вярваме, че техните усещания, интелигентност и чувствителност ще ни помогнат да се ориентираме и подготвим за това, което предстои. 

e проект на галерията, с който ни представиха словесните картини за бъдещето на различни български автори.

Зададохме на 30 художници въпроса: „Как си представяте света след 6 месеца?“Вярваме, че техните усещания,…

Публикувахте от Structura Gallery в Неделя, 5 април 2020 г.

A ние искахме да разберем как екипът на галерия STRUCTURA се чувства в тези нетипични времена. Започваме майският #egoinstatakeover с техните отговори на въпросите ни посредством изразните средства на творци. Или общият ни поклон към изкуството. Следете сторитата на STRUCTURA в профила ни днес тук. И не забравяйте:

Изкуството също ни дава усещане за свобода, а тя е нужна, за да ни пречи да преминем през живота си, дремейки.

Мария Василева