Припомняме накратко: Sofia Espresso Cup е проект на Дарик и egoist.bg; търсим най-доброто еспресо в града. Участват 16 заведения, определени субективно от водещите на Дарик кафе Михаил Дюзев и Иво Райчев, както и от мен, авторът на тези скромни дневни писмени отчети.

Надпреварата се случва на принципа на директни елиминации – в първи кръг има осем битки, едно заведение срещу друго. Определяме осем печеливши, които отиват на четвъртфинал и така до голямата кафе битка.

Разбира се, в този нелек турнир ние се измъчваме с лековати приключения – чака ни изцяло нов Huyndai i30, който има отопление на седалките (защото навън стана студено) и панорамен покрив (за да виждаме по-добре дъжд ли вали, градушка ли ще има, снежинки ли прехвърчат).

След това, заредени с експертизата на приятелите ни от Spetema се втурваме с критична мисъл и набор критерии, които ни позволяват да оценим кафето. Плюс – по един Huawei P10 в ръка, нагласен ту в монохромен режим, ту в стандартен. Снимаме, споделяме, обобщаваме.

Водим се от стандартните критерии – едно еспресо е 25-35 милимитрова напитка, включително каймака. Приготвя се при температура 90.5-96C градуса. Препоръчително е времето за извличане на екстракта да е между 25 и 30/33 секунди. Налягането на помпата да е 8.5-9.5 бара. Кафемелачката да се използва преди приготвянето на всяка напитка.

Към този списък, който продължава, с още обективни фактори, ние добавяме и субективни. Естествено, че варират, но със сигурност не включват примерно запазено паркомясто пред заведението, плащане на сметка или подобни. Спокойно, не сме чак толкова строги.

Днес в битката за четвъртфинала участваха Furnace и By The Way. На пръв поглед сравнително лесно за оценяване, по време на посещението и в двете места се натрупаха допълнителни фактори, които категорично наклониха везните в едната посока. Подробно описание на днешните кафе-авантюри – понеделник в сутрешния блок на Дарик кафе. Засега ви оставяме с победителя – By The Way.