През 2011 година Фондация “Отворени Изкуства” създава образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ в рамките на линията им за развитие на публики за съвременно изкуство в България заедно с галерия SARIEV. В частност развитието и присъствието като цяло на българското съвременно изкуство в страната и чужбина. Част от програмата е издаването на месечния арт гид за България artnewscafe bulletin, което започва още през 2008 г. първоначално на хартия, а в последствие като онлайн публикация и мобилно приложение (Android & iPhone).

Музеите са толкова много, че никога не можем да ги обиколим всичките. А това само по себе си е добра новина. Означава,…

Публикувахте от Artnewscafe Bulletin в Четвъртък, 26 март 2020 г.

От 2011 г. ежегодно се организират образователни курсове и лекции с гост лектори, куратори, художници, критици под името “Въведение в съвременното изкуство” в локации в София, сред които Софийска Градска Художествена Галерия, Vivacom Art Hall, Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия – галерия „Академия“, а през 2015 и 2016 г. лекции за съвременно изкуство се правят и в Пловдив.

Времето изисква от всички ни да намерим смислени занимания, които хранят ума и ни предлагат алтернативи на медийния…

Публикувахте от OPEN ARTS Foundation в Вторник, 24 март 2020 г.

За популяризирането на българското съвременно изкуство в чужбина двете организации правят периодично работни визити на международни независими и институционални куратори, арт критици и колекционери в България.

През 2015 г. Фондация “Отворени Изкуства” става инициатор и организира “Фокус: България” на Viennacontemporary, което е първото мащабно представяне на българско съвременно изкуство на изложение за изкуство, включващо курирана изложба с над 50 български съвременни художници, кураторска програма с разговори и пърформанси и публикация.

Важна инициатива в линия на образователната платформа е „Форум колекционери“, който представя български и международни колекционери в лекции, срещи, статии и работни посещения.

През 2016 г. Фондация “Отворени Изкуства” се обръщат към Лъчезар Бояджиев за подготовка на “Лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев” из София, които предлагат нов подход за включване на публиката и възприемането на изкуството и градската среда в по-широк контекст.

Друга развиваща средата за българското изкуство в България и чужбина инициатива е тази за книгата „Въведение в българското съвременно изкуство (1982–2015)” от Весела Ножарова, която излиза през 2018 г. след дълъг изследователски процес. Изданието е на български и английски език и представя пространна история на изкуството в България от края на ХХ и началото на ХХІ в.

Като допълнителна дейност Фондация „Отворени изкуства“ инициира изложби, които се провеждат в рамките на други техни програми или подкрепя външни такива, които са важни за осмислянето на съвременното българско изкуство.

Най-актуалният проект на платформата „Въведение в съвременното изкуство“ е „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“ (стартирал 2017 г.), който се основава върху досегашния опит в рамките на образователната платформа и цели да го разшири и даде по-обширно съдържание. Състои се от уебсайта www.openartfiles.bg, представляващ база данни и архив за съвременно българско изкуство, онлайн библиотека и медия за арт критика. В рамките на проекта се проведе и изложбата „Open Art Files: Записки и бележки под линия“, включваща образователна програма от турове, лекции и прожекции. Поканен за съвместната работа по този проект е кураторът Вера Млечевска.

По всички посочени проекти на платформата „Въведение в съвременното изкуство“   Фондация „Отворени изкуства“ работи с утвърдени критици и куратори като Вера Млечевска, Светлана Куюмджиева, Светла Петкова, Владия Михайлова, Весела Ножарова, Яра Бубнова, Десислава Димова, Борис Костадинов, Десислава Милева и сътрудничи с редица други експерти и контрибутори.

„Въведение в съвременното изкуство” разполага със собствен канал в Youtube и архив в www.openartfiles.bg.

През 2020 година платформата “Въведение в съвременното изкуство” продължава да се надгражда с нови формати и инициативи, а днес ще награди всички нас с най-интересното от света на изкуството в България под формата на постове и сторита, превземайки Instagram & Facebook профилите на www.egoist.bg.