news4u

40 са избраните архитектурни проекти, които ще се състезават за Наградата на Европейския съюз за Съвременна архитектура – Мис ван дер Рое 2019-та година. Измежду тях не е ремонта на ул. “Граф Игнатиев” в София, за разлика от  пл. “Скендербег” в Тирана, Албания, вече носител на наградата Най-добро градско публично пространство в Европа за 2018-та година.

 

Скендербег” е символ на младата демокрация в страната, решен по съвременен и иновативен начин. Площта му се формира от заобикалящите го стари и нови сгради. Площадът е проектиран като плоска пирамида с размери на основата 177 m x 157 м и денивелация 2 м, спомагаща за оттичане на свободно падащата вода от периферните фонтани. Всяка от околните сгради е свързана с него посредством градина. Общо 12 различни зелени зони формират своеобразен растителен пояс при навлизане от шумния, сгъстен градски ритъм към простора на централния площад, отделяйки монументалната комунистическа архитектура, като символ на прехода. Автори на проекта са студио 51N4E и албанския артист Анри Сала. Техният фокус е смисълът на публичното пространство. Друг важен аспект при изграждането е влагането изцяло на местни материали и технологии. Най-видим е примерът с използваните плочи за настилката, които са направени от различни видове камък, добит в различни области на Албания. Когато фонтаните функционират, цветовете на плочите се насищат и създават естествен живописен каталог на местните каменни залежи.

Международно жури селектира от 383 номинации, като 40-те финалисти са представители на общо 17 държави. За пръв път измежду отличилите с качество и иновации в архитектурата са работи от Албания, Сърбия и Словакия. Франция участва с най-много проекти 7, следвана от Испания с 6, Белгия, Австрия и Дания с по 3,  Румъния, Германия, Ирландия, Италия и Холандия с по 2, и Албания, Естония, Филандия, Полша, Португалия, Сърбия и Словакия с по 1.

Отличените са показали постижения, тенденции и възможности на архитектурата в адаптиранa смяна на предназначението, жилищно строителство и културни паметници. Последната категория има най-много финалисти – 15, измежду които музеи, културни центрове, музикални театри и конгресни центрове. Сред останалите са 6 образувателни сгради (училища, университети и библиотеки), 5 колективни жилищни, 3 със смесено предназначение, 2 индустриални центъра, 2 еднофамилни къщи и по един от сферите на здравеопазване, инфраструктура, офисно строителство, социално подпомагане, спорт, отдих и градоустройство.

“40-те работи подчертават една нова програма, изискваща и нов начин на мислене. Превъзходство в постиженията и уменията са присъщи на всяка една от тях, но това не е достатъчно; необходимо е да оказват влияние и провокират самите архитекти да мислят различно за професията.” казва арх. Дорт Мандроп (Председател), основател и креативен директор на Dorte Mandrup. 

“Много е зареждащо е виждаме как архитектурния дебат се движи из Европа, променяйки нейния център на дискусия през годините от едно място на друго. Това държи архитектурата жива.” добавя тя.

Петте финалиста ще бъдат обявени на 13-ти февруари, а церемонията по награждаването ще се състои на 7-ми май в павилиона на Мис ван дер Рое, в Барселона.

news4u