Всяка година по това време София Филм Фест идва с пълна кошница кино уроци за живота, художествени шамари и срещи с прочути производители на кино изкуство. Международният София Филм Фест идва и за друго – за да ни подготви с чисти сърца да застанем пред пролетта, поели традиционната доза пречистващо авторско кино от различни краища на света и различни краища на човешката душа. Ето ги обещаващите игрални и документални заглавия, които вписахме в календара.

Лунна светлина

Филмът с Оскар за най-добър филм през 2017.

Лунна светлина спечели още наградите за най-добър адаптиран сценарий и най-добри актьор и актриса в поддържаща роля на Оскарите. И още куп награди, между които и Независим дух. И то с бюджет от едва 1,5 милиона долара.

Лунна светлина разказва историята на съзряването на чернокож младеж с хомосексуална ориентация, в три етапа от неговия живот – дете, тийнейджър и мъж.

Ролинг Стоунс: Оле, Оле, Оле – Пътуване през Латинска Америка

Филмът проследява турнето на гигантите през 10 града на Латинска Америка в началото на 2016.

Включени са живи изпълнения групата. Кулминацията е концертът в Хавана, където Ролинг Стоунс стават първата рок група, която свири пред 1.2 милиона души в Хавана.

 

Белгийският крал

Откриващият филм на фестивала. 9 март, зала 1 на НДК, 19:30.

Копродукция между Белгия, Холандия и България, в която можем да видим белгийско чувство за хумор под формата на пародия на документален роуд муви, подправена от български забележителности като Нина Николина, Валентин Ганев и паметника на Бузлуджа.

Историята проследява премеждията на крал Николас III. Докато пътува, за да бъде заснет филм за него в Истанбул, кралят научава, че Валония, южната половина на Белгия, е обявила независимост. Кралят иска да се върне, обаче слънчева буря връхлита Земята, затваря се на въздушното пространство, спират телефоните и самолетите. С което започва забавата.

Пеле: раждането на една легенда

Филм за най-великия футболист на всички времена.

Това е филм за световния шампион, който става най-младият футболист печелил Световната купа – на 17 години. Филм изпълнен със смях житейски уроци и сърдечност. Филм за легендата, която тръгва от гетата на Бразилия.

Пеле: раждането на една легенда е част от специалната програма СПОРТ на 21-вия София Филм Фест – посветена на обявяването на София за Европейска столица на спорта през 2018 г.

Тони Ердман

Филмът, който повечето критици в Европа слагат на първо място в класациите си за изминалата година.

Тони Ердман е филм за учител по музика в Германия, който няма вече на кого да преподава, затова иска отново да се сближи с дъщеря си, която живее в Румъния. След като отива при нея и се скарват, той уж се връща обратно в Германия, но решава да се представи за друг човек – слага си перука, изкуствени зъби и така опитва да спечели отново своята дъщеря.

 

Сбогом, Берлин

Новият филм на Фатих Акин.

Историята на 13-годишният Маик, който се чувства невидим, заради алкохолизираните си родители, а в училище най-красивото момиче го отбягва. Един ден двамата с хулигана Чик открадват кола и поемат на пътешествие по знойните асфалтирани улици.

Филмът на Акин е адаптация на един от най-популярните детско-юношески романи в Германия, написан от Волфганг Херндорф.

Рай

Това е филмът спечелил във Венеция Сребърен лъв за най-добър режисьор – Андрей Кончаловски.

Олга – имигрирала руска аристократка, е член на френската съпротива. Тя е арестувана от нацистите, защото укрива еврейчета. За наказание я изпращат в затвор, където се запознава с французина Жул – нацист, който трябва да разследва нейния случай. Следва възможност за сделка – секс или затвор. Това е историята на Олга, Жул и Хелмут, чиито пътища се пресичат в тежки военни времена.

Дъга – разкази в картинки

Да, това е филм за култовото детско комикс списание Дъга.

Филмът изследва културният феномен на списанието през очите на актьора Леонид Йовчев, който се опитва да намери първия брой на списанието, което излиза през 1979, единствено по рода си издание не само в България, но и в целия бивш социалистически блок, популярно е повече от 10 години, а огромният му тираж от 300 000 бройки се изкупува до последната книжка.

Бийтълс и Втората световна война

С участието на Елтън Джон, Бий Джий, Род Стюарт, Тина Търнър, Питър Гейбриъл и др.

Филмът е обновена версия на филма от 1976, когато излиза със заглавие Всичко това и Втората световна война. В него звучат кавър версии на Бийтълс, изпълнени от изключителни музиканти и илюстрирани с архивни кадри от Втората световна война и откъси от филми от 40-те години. Новата версия, от 2016-а, са добавени нови архивни кадри.

Под слънцето

След години на преговори с правителството на Северна Корея режисьорът Виталий Мански най-накрая снима филм за живота на едно момиче и неговото семейство в годината, в която малката се подготвя за участие в празненствата по случай рождения ден на Ким Чен-Ир, честван под името Ден на изгряващата звезда.

Татко казва, че Корея е най-красивата страна на света, споделя осемгодишната Зин-Ми. Мански снима живота й, но… продължава да снима, дори след като вече е извикал Край! 

Още един филм за Северна Корея може да се види на фестивала – за гостуването на групата Лайбах и първата среща на севернокорейците с подобен тип музика.

 

И още от фестивала:

И какво ли още не.

 

Международният София Филм Фест започва на 9 март, 2017