Времето е прохладно, теренът – отличен. Мечтани условия за старт на Sofia Espresso Cup, ултимативната надпревара за най-доброто еспресо в София. Ултимативна, защото това е второ издание на битката, пък когато нещо надмине девствената си фаза и се запъти към създаване на традиция, винаги се превръща в ултимативно.

Разсъжденията настрана, информацията накратко – Дарик и еgoist.bg си партнират в този проект, който търси най-доброто еспресо в града. Критериите са по италиански фриволни, но не съвсем. Посещаваме 16 места в София, пием късо кафе, сетивата ни решават кой е победител.

Господата Иво Райчев, Михаил Дюзев и моя милост бяхме обучени как да разпознаваме доброто еспресо още преди две години. Тогава за първи път се случи надпреварата за най-доброто късо кафе в столицата, която отреди заслуженото първо място на Фабрика Дъга. Този месец започва новата надпревара.

Тази година с незаменимата, ама наистина незаменима помощ на Spetema (които ни научиха как да търсим доброто кафе, светнаха ни на някои нови трикове, изпихме заедно десетки чаши кафе – то не беше кафе от плантации в Бразилия, Колумбия, Индонезия, Коста Рика, Кения, Етиопия; на сън да ни бутнете първо искаме късо кафе, второ цитираме точното географско разположение на страните без грешка, още едно кафе, моля); след това партньорите и истинските приятели от Hyundai (които винаги помагат, когато трябва да се придвижим от точка А до точка Я, а изцяло новият i30 е просто фантастичен, този панорамен покрив и безкрайните удобства ни правят пъргави и бързи в града); за достоверността и красотата на кадрите, създаването на спомени и възможността да се обадим на приятели помага Huawei P10, перфектен във всеки кадър.

Ден 1 от състезанието. Защо ден 1 обаче? В Sofia Espresso Cup участват 16 заведения, като всеки ден има символична битка между две от тях с директна елиминация. Как се случва това ли? Ето как – качваме се на изцяло новият Hyundai i30, въоръжени с мобилните телефони Huawei P10, включени на монохромен режим. Първо посещаваме едното място (днес –  Фабрика Дъга), а след това второто място (One More Bar). Винаги поръчваме едно и също – “едно еспресо, моля”. Критериите са в главата ни и започва оценката – каква е машината, как се почивства, кога мелят кафето ни, колко секунди се прави, как се сервира и още някои тънкости на занаята, които запазваме като нашата малка тайна.

 

Важно – ние винаги сами плащаме за това, което поръчваме. Никога не съобщаваме къде отиваме. А след визитата съобщаваме кой е победител, обясняваме на живо по Дарик защо и как, след това състезанието продължава.

Днешната битка спечели Фабрика Дъга. Очаквайте ден 2 от Sofia Espresso Cup утре.