Докато твоят четирикрак приятел те радва с близване по лицето, всъщност те дарява и согромна доза микробактерии, вируси и дрожди, твърди д-р НеиланджанНанди, асистент професор по медицина в университета Дрексел. Той споделя пред New York Times, че слюнката на кучето има протеини, които му помагат да очисти или излекувасобствените си рани, но човешкияторганизъм не може да се бори с някои организми, уникални за любимците ни.

Някои бактерии в устата кучета са зоонози, което означава,че животните могат да ги прехвърлят на хора и това да причини заболяване. Частот тази бактерия може да включва ешерихия коли, салмонела и кампилобактер, които може да причинят тежко стомашно-чревно заболяване при хората, казва д-р Лени К. Каплан, лектор в колежа по ветеринарна медицина към университета Корнел.

В допълнение към тези заболявания, кучетата могат да носят анкилостоми и кръгли червеи от яденето на изпражнения и облизването други кучета. 

Изглежда, четрябва да спреш с уроците за целувка от косматия приятел.

“Когато слюнката на кучето докосва кожа с ненарушена цялост на един здрав човек е малко вероятно това да причини някакви проблеми, тъй катоще има минимално абсорбиране през кожата”, каза д-р Каплан. Но слюнката и патогените накучето можеда се абсорбират презлигавицата на носа, устата и очите на човека. Въпреки, че болестите, предавани по този начин са редки, най-добре е да избегнеш целувка по лицето.

При коткитенещата не седят по този начин. Тъй като те не ядат изпражнения е многопо-малко вероятно хората дасе заразят от паразити от тях, според petMD. Въпреки тоес в устите на пуханите се съдържат бактериите пастьорели и бартонела хенсли,които може да доведат до инфекции на кожата и лимфните възли.

Така че, акоискаш да си здрав е по-добре да търсиш целувките другаде.