Живеем в ерата на технологиите и високо-скоростния интернет, благодарение на които можем даоткрием информация за почти всичко. Само за няколко минути и кликвания в нетанамираме рецепта за най-вкусната баница, откриваме къде се подвизава любимият ни актьор,намираме решение на домашната работа или научаваме всичко за теорията наотносителността.

Все по-често сесблъскваме с проблема да пресеем широкия набор от познания, за да получиминформацията, която наистина ще ни свърши работа. Понякога минутите сърфиранесе превръщат в часове. Bright Side състави списък нанай-ефективните методи за търсене вGoogle, за да помогне да намериштова, което търсиш само с няколко клика.

1. Търсиш това или онова

Понякога не сме сигурни, че си спомняме правилно информацията или името, което ни трябва за да започнем търсенето. Но това не трябва да е проблем! Казано по-просто набираме няколко потенциалниварианти на това, което търсим и гиразделяме, като пишем символа “|”. Вместотози символ можете да използвате и “или”. След това е лесно.

2. Използвай на синоними

Нашият език ебогат на синоними. Понякога това може да бъде много удобно, когато правимизследвания онлайн. Ако искаш да намериш сайтове по дадена тема, а не тези,които включват конкретна фраза, добави символа “~” в твоето търсене.

3. Търсене врамките на уеб сайтове

Когато сте челиинтересна статия онлайн, а след това искате да я намерите и споделите наприятели, най -лесният начин е да въведете адреса на сайта, а след това ключовадума или цяла фраза от статията, и тя трябва да излезе веднага.

4. Силата назвездичката

Ако  паметта ни реши да попречи да си припомнимключова дума, фраза или номер, просто трябва да се обърнем за помощ към мощния символ”*”. Използвай я в мястото на дума или фраза, която не можеш да сиспомниш, след което би трябвало да откриеш всички резултати, които търсите.

5. Когато многодуми липсват

Ако не можеш даси спомняш най-дългата половина от фразата, която търсиш, а имаш една единственаключова дума, опитай да оформиш първите и последните думи и напиши “AROUND+ (приблизителния брой на липсващите думи)” между тях. 

6. Използване навремева рамка

Понякога спешнотрябва да се запознаем със събития, настъпили в определен период от време. Зада направиш това, може да добавиш времева рамка в заявката си за търсене, спомощта на три точки между датите.

7. Търсене назаглавие или URL

За да се появят повече ключови думи и името на дадена статия, напиши “intitle:” преди това, което търсиш, безинтервали между тях. За URL използвай “inurl:”.

8. Намиране наподобни сайтове

Ако сте открилинещо, което наистина харесвате онлайн и искаш да следиш още подобни сайтове, напиши”related:”и след това на адреса на сайта, отново без интервал между тях.

9. Цели фрази

Рамкиране надумата за търсене в кавички е най-простият и ефективен начин да намериш нещоспецифично и в точния ред, в който са го написали вътре.

10. Маловажнитедуми за търсене

За да премахнетемаловажни думи за търсене от заявката си, просто напишете знак минус предивсеки един.