Около 38 милиона американци страдат ежедневноот жестока мигрена. Тяхното състояние се превръща в медицинска загадка, пише Катрин Елън Фолиот QZ. Болкоуспокояващите сабезсилни и само временно отпускат острата болка. Макар и лекарите да знаят, ченякои фактори могат да бъдат причинители на мигрена – включително храни катошоколад, вино и преработени меса – досега никога не са откривали реалната причина.

Бактериите могат да бъдат в основата на решението на този проблем. Екип от изследователи, ръководени от учениот университета на Калифорния в Сан Диего и факултета помедицина, анализират устни и фекални проби от около 2200 души. Установено е, че хората, които страдат най-много от мигрена, имат по-високи нива на микроби влияещи се неблагоприятноот нитратите в определени храни.

Трилиони бактерии живеят в нас. А изкушения като вино, шоколад, преработени меса и дори зелени зеленчуци съдържат химикали,наречени нитрати, които се състоят от азотен атом съединен с три кислородни атома. Някои бактерии,които живеят в устата ни разграждат тезинитрати и по този начинпремахват един от кислороднитеатоми от нитрата, което водидо образуването на втори химиченпродукт, наречен нитрит. Когато нитритите навлизат в кръвообращението, те могат да бъдат превърнати вазотен оксид (само с един кислороден атом), който предизвиква мигрена и други видовенапрежение в главата. Участниците в изследванията, които сеоплакват от по-често главоболие, имат повече бактерии, способни да превърнат нитратите в нитрити.

Това изследване документира връзката между нитратните храни и мигрената. Страдащите от мигрена трябва да избягват храните, които иначе всички обичаме. Но екипът от ученитвърди, че тези микроби могат да бъдат полезни за подобряване на здравето на сърцето. На пациентитесъс сърдечна недостатъчност често се предписват нитрити, които да регулират тяхното състояние.

Проучването откриловръзката между нитритите и мигрената не потвърждава, че бактериите са основната причина за главоболието. Антонио ГонсалесПеня, който работи в университета и е водещ автор на доклада, смята да продължат изследванията с пациенти с различни видове мигрена, за да се открие дали иманачин специфичните видове бактерии, които да се свържат с различните заболявания. Целта е да се спре главоболието, без риск за здраветона сърцето. В идеалния случай Пеня споделя, че”ще имаме магически пробиотик за всеки, който помага на сърдечно-съдовитезаболявания, без да създава мигрена.”