През уикенда от Wikileaks публичнообвиниха в своя туитър профил Еквадор в сервилничество и угодничество на САЩ. Следкато първоначално отричаше, вчера в кратко комюнике еквадорското външноминистерство в крайна сметка потвърди, че от събота временно е “ограничилодостъпа до част от комуникационната си система” в посолството на Обединеното кралство,но в същото време отрече по този начин да пречи на Wikileaks да изпълнява своята дейност.

Властитенастояват, че това решение е взето напълно самостоятелно, не е повлияно отизискването на трета държава и е провокирано единствено и само от стремежа заненамеса във вътрешните процеси в друга държава, каквито са президенскитеизбори в САЩ. С този свой акт държавата не се отказва от своя ангажимент дасъхрани живота и здравето на Асанж, докато той не намери друго безопасно място.

Последниятдо момента скандал около Wikileaks избухна след изтичане на непредназначени за оповестяванеречи на Хилъри Клинтън пред инвестиционната банка Голдмън Скас от 2013 г. Публикациитенамериха заслужен отзвук в обществото и причиниха заслужено негодувание срещутесните връзки между Хилъри и финансовите лидери на Уолстрийт.

Това неса първите публикации на имейли на лидери на Демократическата партия и членовена екипа на Клинтън, които злепоставят нейната кампания, имидж и похвати идиректно я уличават в нечестна игра срещу своя опонент от същата партия БърниСандърс.

Щабът наКлинтън официално нито потвърди, нито отрече истинността на имейлите. Споредпозиция на лидерите на партията й атаката е провокирана от Русия, която чрез своихакери неправомерно е иззела имейлите и ги е предоставила на Асанж, за даповлияе на резултатите от гласуването за президент и да помогне на кампаниятана Доналд Тръмп.

Наскороплатформата отпразнува своя 10-ти рожден ден и над 10 милиона публикуванесекретни документа. Wikileaks станаизвестен през 2007 г., когато оповести ръководства на началниците на затвора вбазата на САЩ в Куба Гуантанамо, а достигна своя пик с публикациите заамериканските военни операции в Ирак и Афганистан.

Междувременнов Швеция е издадена заповед за екстрадация на Асанж поради обвинение заизнасилване на местна гражданка. Асанж отрича и заявява, че обвинението срещунего е безпочвено и е повод за екстрадирането му в САЩ, където го очакваобвинение и процес за разпространение на класифицирана информация.

А споредпубликации в самия Wikileaks дории нещо по-сериозно – “не може ли просто да ликвидираме този човек с дрон”,попитала Хилъри по време на оперативка.

Действиятана Еквадор за пореден път повдигат темата за независимостта на медиите. Доколкоограничаването на свободен обмен на информация е ненамеса в демократичнитепроцеси на избор в една държава? Дали ако някой упорито разпространява лъжи,интересът да му се попречи би бил толкова голям? Цензурата ли е гаранта задемокрация?

Редицасериозни въпроси, обясненията на които звучат нелогично и наивно. Амеждувременно кампанията за президент на САЩ ще си теченеобезпокоявано….