(текстът е публикуван през 2009 във вестник 24 часа; тук – с известни съкращения; написан е след оживени дискусии с Георги Гавазов, Михаил Дюзев, Ивайло Златков и Мартин Заимов)

Вие сте млад господин или млада госпожица. Светът все още е интересен за вас, събуждате се сутрин и търсите нова информация, различна от обичайната акция на ДАНС, новия треньор на националния отбор или зверско убийство. Идват избори и инстинктивно се оглеждате какво става по света. Кой и как управлява по време на криза? Какво се случва и какво не.

Ако такива мисли минават през главата ви, останете с мен.

В други ранни утрини, вместо да ви обземе политически аскетизъм, случайно ви хрумва, че може и да отидете до урните все пак, за да пуснете гласа си. Но ако по някакво странно стечение на обстоятелствата, ръгнат изпълнителна власт в ръцете ви, какво бихте направили, как бихте управлявали? Фантазирали ли сте по темата?

Онзи ден се опитах да избягам от стандартната реторика и в задушевен разговор с трима приятели (за протокола – Михаил Дюзев, Георги Гавазов и Ивайло Златков) обсъдихме бъдещето на риалити-предаванията, бъдещето на държавата, бъдещето на заливането с киселина и бъдещето на боклука по улиците. Обсъдихме и нашето събствено бъдеще.

Хрумнаха ни доста неща, някои забавни, други повърхности, трети такива, че направо се превръщат в «стратегия за политическа трансформация», както учтиво написа наш приятел, на чийто обществени и политически успехи се възхищаваме.

По-долу ще откриете всички тези идеи, описани подробно. Много ще се радвам ако и други млади хора като нас дадат своите, подхвърлят конструктивни предложения, а не просто напишат, че фантазираме повече, вместо да се огледаме в реалността.
Убеден съм, че малко фантазия не е излишна. Някои от описаните по-долу идеи може да не са приложими, други да имат способност да ангажират млади професионалисти, които сякаш са абдикирали от призванието да бъдат борбени и прогресивни натури, поради тоталната невъзможност тяхна хрумка да се реализира без пари под масата, принадлежност към дадено лоби или сложно навързана система от връзки и познанства.
Настоящата «световна кризисна ситуация» е чудно време за експерименти и нови възможности. Затова ние дадохме воля на фантазията си и излязохме от скучната политическа диета, която посреща навсякъде, където отидем или каквото чуем и прочетем. Кой знае, на някой модерномислещ български политик може да му хрумне, че някои от посочените идеи си струват и току-виж реши да опита да ги «засади» на родна почва. За целта се изисква малко повече въображение и смелост.

България отчаяно се нуждае от прясно издецен сок, който включва много витамини и нови идеи, за да убеди скептичния и лош свят около нас, че на страната все пак може да се има доверие. Което отвежда и до конкретната тема – имагинерно съставяне на екипи от млади професионалисти, оглавявани от българи, които знаят, че живеем в 2009 година (вече 2017, представяте ли си – нищо не се е променило), знаят поне един чужд език, не робуват на стари социалистически догми, нямат тъмно минало и вярват в светлото бъдеще.
Към този исторически момент България е член на ЕС, има що-годе приличен рейтинг в някои световни индекси, по отношение на опазването на човешките права и здравеопазването се справя някак си, инвестиционната политика не е непременно отблъскваща, без да броим корупционните проблеми.

Но кои точно са новите ни герои? Кой може да «открадне» от ентусиазма на младите и да го използва в тези трудни времена? Нужно ли е да внасяме експерти отвън или ги има и в България, но се опитваме да ги ангажираме? Какво би станало ако съставим подобни екипи от млади българи:
1 ЕКИП на новото образование
Успешна учебна дейност – екипът работи за обучeнието на повече музиканти и художници; създава модерни библиотеки с безжичен интернет, авангардни кафенета и добра колекция от книги; адаптира най-доброто от финландския модел на образование, признат като номер 1 в света.

2 ЕКИП на новите дипломатически отношения
Неутралните норвежци могат да ни научат. Да не забравяме, че са главните отговорници за нобеловата награда за мир. Заедно с това – са млади, добре изглеждащи и добре облечени – нещо, което не се вижда често в българските посолства. Вече започвам да мисля, че вместо да плащаме милиони за поддръжка на посолства в най-хубавите райони на световните столици, по-добре да платим на норвежци да ни представляват. Само питам – как точно България черпи идеи и вдъхновение от някои високоразвити нации като посланиците ни там са или завършили дипломатическата школа в Москва, или отдавна са прехвърлили 70-те? Колкото до ЕС, единна европейска външна политика навярно е единственият начин и гласа на България да има значение. В този смисъл, добър пример за този екип дава и организацията European Council on Foreign Realtions

3 ЕКИП на спорта и здравословния начин на живот
Екип от добре обучени дами и господа, които работят неуморно за създаване на нови и нови идеи, имащи една цел – изготвяне на национална страгетия за поддържане на жителите на тази страна в топ форма.
4 ЕКИП на креативното съревнование и бързото въвеждане на нови идеи
Начините за развитие на една държава са много и поне някои от тях могат да бъдат новаторски. За жалост, различни решения, предложени от младите, трудно виждат бял свят. Този екип ще отпуска средства и одобрява малки проекти на умни хора. Швеция например прави чудеса в тази област – макар и с население колкото нашето. Държавна подкрепа на марки като Capasca и Drago & Rado биха създали българския еквивалент на H&M. Така всеки по света ще свързва България с нещо хубаво, удобно и достъпно.
И още – чували ли сте например за високотехнологичните центрове Otaniemi, ETH Zurich и Mitsubishi? Не сте, нали? Сега виждате защо има необходимост от младежи и девойки, които са чували. Там денонощно ще бъдат образовани млади и стари, защото тяхното знание ще превърне България в успешна страна.

5 ЕКИП на новата култура
Следя внимателно дебата между “млади” и “стари” творци. Без да се намесвам, считам, че «старите» имат един основен пропуск – не обучават свои ученици и не знаят положителното значение на връзката ментор-протеже. Така че, не бива да се сърдят, че между поколенията има пропаст.
Иначе, България никога няма да печели от своите музеи, докато хората, които ги управляват нямат абонаментни карти за Tate Modern в Лондон, MoMa в Ню Йорк и Mori Arts Centre в Токио. Дайте възможност на младите да направят музей на съвременното изкуство и той ще носи приходи, колкото всички останали взети заедно.

6 ЕКИП на новата околна среда
За промотиране на нови енергийни източници, атрактивни зелени инициативи, ефективно менажиране на настоящите. За помощ – можещи хора като тези в treehugger.com
7 ЕКИП на прозрачното управление и новата администрация
Българските власти нямат усещането, че дължат отчет на тези, които са ги избрали. А самите българи не знаят, че са в правото си да поискат подобен отчет. Необходима е съзнателна, целенасочена политика за окуражаване процесите за формиране на гражданското общество и това става чрез прозрачни връзки с хората.
Недоволството от държавните служители се увеличава, защото бюрокрацията побеждава. Необходима е нова администрация, която не е бюрокрация. Чиновници, скрити зад гишета с миниатюрни прозорчета, са изцяло роден патент. Началниците им не се замислят, че тяхна задача е да създадат нова система, при която служителите им да работят по-ефективно.

8 ЕКИП на дългосрочното планиране, устойчивото развитие и мениджмънта на проекти
Възможно ли е в България да се мисли за дългосрочно планиране, а не само за бърза печалба?

Тъй като «изоставане» е любим етикет, с който обозначават България, съществува спешна нужда от търсене на нов опит. България има нужда от спасителна операция и вливане на свежа кръв, и само доказали се нови специалисти ще решат проблемите.
9 ЕКИП на новото правосъдие
Да бъдеш неутрален и справедлив тук е почти невъзможно. Думата «неутрално» вече има лош смисъл и току-виж отпадне от речника. Този екип ще се опита да взаимства добри практики от Дания, лидер в европейското правораздаване.
10 ЕКИП на първите впечатления и визуалната идентичност
Предлагам го от доста време. Първото впечатление наистина е важно. Особено ако искаме да привличаме инвестиции и туристи. Но не като онези, които гастролират по черноморието със социалните си помощи.

Идеята за правилни надписи е част от това. Но защо не е изпълнена добре? Защото няки от изпълнителите са културтрегери с визитки, на които пише «правя художествени оформления на корици». Те не са мръднали в своето развитие от 80-те години на миналия век. Една страна с неправилни, грозни и грешни табели по същество е страна, която не знае накъде се е запътила и каква точно иска да стане. Затова работата на Николай Василев заслужава адмирации.

Идете примерно до Шипхол и вижте защо се инвестира в указателни знаци. Да сте чували например за шрифта Gotham? Струва ми се идеален за новите български табели.

11 ЕКИП на по-добрия живот
Без да звучи налудничаво, това също е важно. Погледнете дори философски на този екип. С южняшки характеристики, работещите в този ЕКИП ще се опитват всячески да правят живота по-добър. Независимо дали става дума за концерти на открито, които забавляват сетивата; спортни инициативи, които поддържат в отлична форма; нов вид схеми за почивка и възстановяване или просто възможност да се забавляваш на открито, не в поредния мол. Както казва световноизвестния специалист по модерно градско развитие Енрике Пеналоза: «когато моловете се превърнат в място за срещи, градът боледува.»