Сцена: остров Мустик, малките часове на нощта българско време. Отвъд Атлантика всичко е спокойно, приглушени разговори, настолните лампи създават едно светлисто многоцветие от плахи петна, както би казал Джон Ъпдайк. Морето – денем спокойно, идилистично и тюркоазено, вечер наподобява видение, което е безмълвно кацнало някъде си, пак по Ъпдайк.

Главни действащи лица: Ник Фолкс, световнопризнат авторитет, вероятно най-добре изглеждащият мъж от двете страни на Атлантика, когото охранителите на летището никога няма да спрат за проверка, защото нямат абсолютно никаква представа кой, по дяволите, се облича така шик днес. Писал е за всички качествени медии по света – от GQ, Financial Times и Vanity Fair до Newsweek и Daily Telegraph. Спас Русев, български предприемач, собственик на VIVACOM и футболен клуб Левски.

Сцената: Спас поства в Instagram следната фотография:.

Реакцията на Ник не закъснява. Той пуска следния коментар:

Развръзка: на фронта настава объркване.

Сюжетна линия 1: спелинг-специалисти, удобно разположили тела по шезлонги на Черноморието, твърдят, че има грешка. Какво е това “Corbusier”, когато коняка е Courvoisier. Този Ник яко се е объркал. Дето се вика, то и шезлонг е chaise-longue.

Сюжетна линия 2: кой, по дяволите, е този Corbusier, ако не е коняк. Той, горкият, ето го. Ето това е Льо Корбюзие.

Очилата настрана, като стане дума за Корбюзие, първото, което изниква в главите ни, тук в редакцията на егоист, е Марсилия. Вярно, очаквано е, но величествено. Този титан, който казваше, че има архитекти, които строят “машини, в които се живее”, е мозъкът зад 18-етажната сграда в Марсилия, бетонен и солиден блок, създаден за 1600 души, утопична идея за утопични щастливи семейства. Нашият утопичен гуро. Той е велик, така да знаете. Тук обаче са важни очилата.

Пурата оставете сега, идва ред на Пикасо, него го знаете. Тук обърнете внимание на десена.

Ролята на пурата? Ролята на пурата е основна, никога не второстепенна. Да не се впускаме в лафовете на Марк Твен и Уинстън Чърчил за пурите, които вероятно знаете, но тук пурата е символ на проспериращата американо-доминиканска дружба в това направление.

Ето ви съкратената версия на историята – най-якото списание в света, което пише, разказва, обяснява пурите, се нарича Cigar Aficionado. Та точно Cigar Aficionado твърди, че пурата, изобразена на снимката, подарък от достолепен американски джентълмен, е най-добрата в света. Става дума за Fuente Fuente OpusX.

Не се обърквайте, животът е комплициран, многотомен и странен. Просто е важно да знаете каква е разликата между Corbusier и Courvoisier. Останалото е лесно.