Без останали конкуренти Тереза Мей ще бъде следващият премиер на
Великобритания. Това се случва днес, когато Дейвид Камерън ще се оттегли. Единственият останал претендент на Мей – Андреа Ледсъм, предложена от торите за ръководство, не успя да спечели изцяло подкрепата на консервативната партия и се оттегли от надпреварата.

Новият премиер на Великобритания на кратко:

Тя е в политиката от две десетилетия.

Тереза Мей е в Парламента от 1997 година, когато е избрана за депутат от Консервативната партия в Мейдънхед, графство Бъркшър.Изключително бързо израства в йерархията, като се присъединява към опозицията – Уилиям Хейг, където заема различни длъжности в “кабинета в сянка” на опозиционните по това време консерватори в области като образованието, културата, труда и правата на жените. След това се премества в Министерството на труда и пенсиите под ръководството на кабинета на Дънкан Смит.

Била е първата жена на генерален секретар на консервативната партия. Назначена е на тази позиция през юли 2002 година.

Секретар в Белия Дом от 2010г.

Единствено 3 жени преди нея са заемали едни от най-престижните постове в Парламента на Обединеното Кралство (премиер, главен секретар, външен министър и секретар в Белия Дом) и откакто заема поста от 2010 година, Мей е най-дълго служещата за период последните 100 години. Другите три представителки на нежния пол са: Маргарет Тачър, Маргарет Бекет и Джаки Смит.

Критиката към Мей.

Критикувана е за микрочип паспортите, които довеждат до пътнически хаос. В средата на 2014 година Мей беше порицана за нейната манипулация на операция Троянски кон – предполагаем план за разпространение на ислямски екстремизъм в училищата в Бирмингам. То довежда до скандал с министър от кабинета Майкъл Гоув, който публично обвинява Правителството в проваляне на изкореняването на екстремизма в училищата. Съветникът на Мей – Фиона Кънингам впоследствие е уволнена.

Променяла е имиграционни закони.

Това включва имиграционната наредба от 2014 година, която забранява даването на къщи под наем на хора с нелегален статус. Тереза Мей лишава имигрантите от право на изкарване на шофьорска книжка или откриване на банкови сметки.

Тя (скрито) подкрепя оставането в ЕС.

Мей винаги е заемала анти-Брекзит позиция, въпреки нейното очевидно нежелание да бъде виден глас в кампанията, което кара политически експерти да предполагат, че се е отнасяла внимателно към деликатната тема, поради съревнованието за предстоящата длъжност.

Никога не е искала да бъде популярна.

Журналистът от вестник Guardian Гейби Хинслиф пише: ”Тереза не жадува да бъде харесвана. По време на речи тя понякога говори по време на аплодисменти, все едно че одобренията са последното нещо, което търси. Мей често е сравнявана с Ангела Меркел, но се отчита и прилика с Гордън Браун”. На Острова е определяна е като здравомислеща и невъзмутима.

Тереза е просто жена.

Омъжена е от 26 години за Питър Мей. Двойката няма деца поради здравословни проблеми. И тя като Ангела Меркел също няма деца и е дъщеря на свещеник. Не се е родила богата. Противно на много от нейните колеги от кабинета, Мей няма заможни корени. Родена през 1956 година в семейство на свещеник и обучавана в щатски училища. Работила е в Националната банка на Англия между 1977 и 1983 като финансов консултант.

Обича ходенето пеша и готвенето. Също така има увлечение по леопардовите принтове на обувки с токчета.