Хашиш. Трева. Марихуана. Както и да го наричаме, канабисът си остава най-популярният незаконен наркотик в света, който набира все по-голяма подкрепа за узаконяване не само за медицински цели, но и за релакс. Повече от ясно е, че пушенето те кара да се чувстваш добре. Доста добре. Но как всъщност действа марихуана на мозъка и тялото ти?

Дженифър Броуни от unilad.co.uk, разсъждава по нов доклад, който обяснява точно това, което знаем и не знаем за науката на плевелите.

Канабисът облекчава болката.

Smoke GIF - Find & Share on GIPHY

Джойнтът съдържа нещо, наречено канабидиол или CBD, което е причината за много от терапевтичните ефекти на марихуана, включително облекчаването на болките. Впрочем масурът може да се използва като потенциално лечение за някои видове епилепсия. Според доклада публикуван от Академията на науките, канабисът може да бъде и ефективно лечение при хронична болка. Проучването също така показва, че тревата може да облекчи дискомфорта от артрит или болките от възпаление на червата.

Марихуаната може да бъде от полза при контролирането на епилептични припадъци.

Weed GIF - Find & Share on GIPHY

Pidiolex е лекарството със CBD, което може да се превърне в първото по рода си, спечелило одобрение от Агенция за контрол на храните и лекарствата за лечение на редки форми на детска епилепсия. Компанията, която го прави изучава CBD и потенциалното му приложение при хора със синдром на Dravet, рядка форма на детска епилепсия, свързана с множество видове припадъци съобщава Independent.

През март 2016 г., компанията пусна три пробни данни, които показаха положителни резултати.

Тревата може да наруши баланса и чувството ти за време.

Reactions GIF - Find & Share on GIPHY

Добре известен факт е, че един от страничните ефекти от пушенето на марихуана е губенето на връзка с реалността. Чувстваш сякаш времето се ускорява, забавя, а дори можеш да загубиш и баланс. Наркотикът може да повлияе на малкия мозък и базалните ганглии – две области на мозъка, които помагат за регулиране на баланса, координацията, стойката и времето за реакция. И тъй като тревата разширява кръвоносните съдове, очите ти стават червени.

Хашишът влияе на спомените ти.

Columbia Records GIF - Find & Share on GIPHY

Не се заблуждавай, че марихуаната може да се бърка в паметта ти. Всъщност учените все още не са сигурни по какъв начин наркотикът влияе на обработването на информация от мозъка. Все пак изследванията показват, че джойнта пречи на краткосрочната памет. Но изследователите са склонни да забелязват повече от тези ефекти в редки потребители, а не в заклетите пушачи.

При някои хора марихуаната може да увеличи риска от депресия и социална тревожност.

Weed GIF - Find & Share on GIPHY

Едно холандско проучване показва, че пушенето на трева може да повиши риска от депресия при млади хора и да ги направи по-уязвими.

Докато учените не могат да кажат със сигурност дали марихуаната причинява депресия, или депресираните хора са по-склонни да пушат, тези констатации са обект на анализ в доклада на НАСЕМ, които открили доказателства, че употребата на канабис е свързана с леко повишеният риск от депресия. В доклада се съобщава и за намерени съществени доказателства за повишен риск сред честите потребители на марихуана при развитието на шизофрения.