Настъпи онова време от годината, в което се юрваме зад граница, за да погълнем всичките вурстове на коледния базар, да облещим очи пред Лувъра, да се облегнем на кулата в Пиза, да оставим автограф върху Колизеума или поне да се снимаме до кралското семейство с кофти коледни пуловери. И за да не се препокриваш напълно с образа на обичания Бай Ганьо в чужбина, екскурзоводи дават съвети как да се държиш адекватно на непознати земи. Джули Уийд от The New York Times обобщава образа на добрия турист – човек отворен към нови преживявания, любопитен и уважаващ и другите култури, освен своята.

Ето и петте съвета, към които ти препоръчваме да се придържаш:

Постарай се да научиш някои от най-често срещаните думи или фрази.

“Здравей”,”Извинете”, “Благодаря” и “Довиждане” са общи любезности, които трябва да се научат на всяка цена и да се използват в местния език. Дори и ако погрешно произнасяш думите, като истински Тарзан, това е жест, който не остава незабелязан.

Следи езика на тялото.

Постарай се да разбереш повече за страната, която ти предстои да покориш. Особено важно е при общуването с местните да запазиш добрия тон и да не преминаваш граници, особено що се отнася до невербалния разговор. Някои общества държат очите си унили като знак на уважение, особено при възрастните, а прекия поглед може да ти осигури обида. Имай го предвид.

Облечи се подходящо за обществото или страната, която посещаваш.

Ако не си сигурен, че изглеждаш адекватно, наблюдавай стила на местните. На много места, в случай, че си дама, ще е добре да носиш голям шал за покриване на главата или раменете, ако е необходимо – особено докато разглеждаш обекти с религиозно значение.

Бъди внимателен фотограф.

Не превземай най-добрите места за снимки – те не са си само твои. Освен, че ще изнервиш групата има голяма вероятност да се отплеснеш и да изостанеш с графика за деня. И се ограничи с използването на селфи стикове, които могат да бъдат особено досадни.

Остави по”нещо малко”.

Дори в страни, където бакшишът не е част от културата, не е грешка да покриеш сметката с малко отгоре – някои работници разчитат на това.