От главните порти на Елисейския дворец, който се намира на тази тъй хубава парижка улица Rue du Faubourg Saint-Honoré, излизат готвачи. В характерните си бели престилки, усмихват се, аз също се усмихвам – винаги става така, когато насреща идват хора, свързани по някакъв начин с хубавите моменти от живота.

В Париж съм за официалното работно посещение на българския президент Румен Радев, което започна днес със среща с президента Еманюел Макрон, а ще завърши в сряда на военна база Сен Дизие, където Румен Радев ще управлява френския многоцелеви изтребител Рафал.

Поглеждам програмата на Макрон за деня – започва в 10 часа сутринта със среща с френския вътрешен министър Жерар Колом, завършва със среща с представители на министерството на вътрешните работи. Срещата с българския президент е насрочена за 15 часа, а точно преди нея в 14.15 има интересна визита, която обяснява присъствието на готвачите. Рецепция в чест на представители на La Liste – това е селекция от 1000 най-добри ресторанти в света, която се прави от френското министерство на туризма и е създадена през декември 2015 година.

Фокус на срещата на президентите Радев и Макрон беше двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество, партньорството във сферата на отбраната и сигурността, образованието и културата, както и предстоящото българско председателство на Съвета на Европа. Срещата идва в изключително силен период от президенството на Макрон – период на активна външна политика и положителни икономически показатели за случващото се във Франция. На фона на предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, данните показват, че Франция е в подем. Прави впечатление визионерският подход на Макрон – често той пътува с представители на младия бизнес, подкрепя законово научните центрове в страната, изгражда хъбове за развитие на стартъпи.

Една от новините след официалната среща беше свързана с откриването на филиал на прословутото френско училище за администрация в България.

Образованието и създаването на единни и силни европейски научни центрове бяха едни от важните акценти в срещата между българския и френския президенти. Президентът Радев благодари за подкрепата, получена в областта на образованието чрез избора на България за основаване на клон на националното училище за администрация за района на югоизточна Европа, както и за възможностите за развитие на Международния научен център с ускорител за ядрени частици.

По европейската тематика Румен Радев заяви, че България има амбицията не само да бъде домакин и координатор на председателството на Съвета на Европа, но и да постави на масата най-критичните проблеми пред съюза. “Проблеми, които изискват ясна визия и смел подход,” заяви президента Радев.

Президентът допълни, че България напълно споделя приоритетите и на Франция, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на обединена Европа. “Също така споделяме вашите виждания, че тази отбрана изисква силна обединена европейска отбранителна индустрия,” обърна се Радев към Макрон. Президентът припомни, че България има голям потенциал в областта на производството и в областта на научните изследвания.

Президентът Радев застъпи и темата за икономическото сътрудничество, която е особено важна на фона на последните данни за положителни резултати на френската икономика. Българският държавен глава подчерта в думите си след срещата в присъствието на президента Макрон, че очаква увеличаване на френските инвестиции в България. Денят ще завърши в българското посолство в Париж.