Станахме свидетели на историческа среща на високо равнище по-рано днес в Сингапур между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. За първи път действащ американски президент и севернокорейски лидер предприемат подобен ход. Според коментарите и на двамата след това, много успешен.

#SingaporeSummit #TrumpKimSummit #USA #NorthKorea

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Сред малцината, които станаха преки свидетели на разговора между лидерите, беше една жена. Преводач на Тръмп, която се казва Ли Йън-хаян. Нейната история е сякаш събирателен образ между новото и старото, Корея на север и на юг. Неин колега от страна на Северна Корея беше Ким Джу-со, който миналия месец превеждаше в Белия дом, при посещение на севернокорейския генерал Ким Йон-цол, касаещо провелата се среща на високо ниво по-рано днес.

Ли Йън-хаян е дългогодишен служител на американския Държавен департамент, по време на администрациите на Джордж Буш и Барак Обама. Превеждала е за Хилъри Клинтън, както и по време на срещата между президента Тръмп и южнокорейския му колега Мун Дже-Ин, и при посрещането на освободените американски граждани от Северна Корея, миналия месец.

След дипломирането си от университета, мечтата на днес 61-годишната Ли е да стане телевизионен продуцент в Южна Корея, но молбата и е отхвърлена, а причината е, че е жена. В следващите години от живота си тя създава семейство и става домакиня. На 33-годишна възраст, записва магистратура за преводач в корейски университет. Така става най-възрастната студентка, но в същото време щастлива жена, поради факта, че успява да избяга от ежедневните битовизми на домакинята. В същото време обаче, се притеснява, че хората ще се присмиват на съпруга ѝ, защото е избрала да учи пред това да остане в къщи.

#SingaporeSummit #TrumpKimSummit #USA #NorthKorea

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

През 1996 започва да преподава в Института Монтерей, Калифорния. Няколко години по-късно се връща в Южна Корея за да запише сина и дъщеря си в гимназия там, но им е отказано, защото са негодни след престоя и обучението си в чужбина. Така, следва поредно пътуване обратно към САЩ заедно с тях, осъзнавайки, че не желае дъщеря ѝ да живее в държава, където жените са дискриминирани по такъв начин. За кратко през 2004 преподава в университет в Сеул, след което и започва да живее във Вашингтон, където от 2009 работи за американското правителство. До днес, когато по време на разширена двустранна среща между Тръмп и Ким Чен-ун, с участие на американския държавен секретар Майк Помпей и Ким Йонг-чол, Ли беше единствената жена в залата.