Днес Джеф Безос представи модел на лунен апарат (Blue Мoon) разработен от компанията му Blue Origin, като поредната стъпка по пътя към осъществяване на идеята им за изграждане на инфраструктура в космоса, която да стане дом и работно място за милиони хора. Blue Мoon ще може да превози 6,5 тона до повърхността на Луната като това лято се очаква да тестват двигателя, а самата мисия с пътници да стане факт до 2024 година.

Blue Origin е проект, който милиардерът, собственик на Amazon започва през 2000 година, убеден от самото начало, че за целите на оцеляването, хората трябва да увеличат присъствието си в космоса. Blue Moon e неговият най-важен проект в това отношение до момента. Той вярва, че това е съществена стъпка към спасяването на “най-добрата планета” за нас. За живот. Земята. В аргументите си Безос засегна проблемите с бедността и замърсяването, но отдели голямо внимание на изчерпващата се енергия. Според изчисленията, които представи, след близо 200 години Земята трябва да бъде покрита изцяло със соларни съоръжения за да насмогва на нуждите ни. Нужди, увеличаващи потреблението двойно на всеки 25 години.

Blue Origin никога не е споменавал източника си на данни, както и никой от компанията не отговаря на запитвания от пресата.

“Земята вече не е голяма” каза милиардерът пред събралите се във Вашингтон ученици, репортери, служители на Blue Origin и представители на космическата индустрия. “Човечеството е голямо.” – уточни той.

Речта му описва лошо развитие на живота тук, в случай че не разширим търсенето на дом в рамките на Слънчевата система. Така енергията на нашата планета ще бъде достатъчна за останалите тук. “Това е лесен избор. Знаем какво искаме, само трябва да се заемем с работа по въпроса.”

Blue Origin, както се досещаш, отдавна се счита за алтернатива на конкурентната SpaceX, собственост на Илън Мъск. Най-голямата разлика между вижданията на двамата е, че Безос не вярва в мулти-планетарно общество, за разлика от колонизатора на Марс. Виждането на създателя, на Amazon е по-скоро за произвеждане на собствени космически станции подобни на съществуващите, но хиляди пъти по-големи. Той си представя тези местообитания като реплика на различни земни градове със създаден изкуствен климат – “Мауи в най-добрите му дни, целогодишно.” (Безос).

Двамата обаче са съгласни с ключовото – нуждата от драстично намаляване на цената за достъп до космоса посредством създаване на пре-използваеми ракети и експлоатацията на източници отвъд. “Цената за достъп до интересните неща в космоса на този етап е просто твърде висока.” – каза Безос днес.

Неговият екип е създал суборбитална ракета за многократна  употреба под името New Shepard. Първата беше тествана през 2015 година и летя още 11 пъти след това. Използва се за научни експерименти, а в последствие ще превозва и хора. Blue Origin разработват по-голяма и орбитална ракета в момента, наречена New Glenn, чийто дебют предстои през 2024 г.

50 години след първото кацане на Луната космическата програма на САЩ се фокусира върху завръщането си там. NASA обяви програма финансираща частни компании, които работят по научни мисии към естествения спътник на Земята. Вицепрезидентът Майк Пенс също потвърди подкрепата на държавната администрация в общите усилия да бъде приземемен астронавт на Луната до 2024 г. “Можем да се справим със срока, но само защото започнахме работа преди 3 години.” твърди Безос днес, наричайки Луната “дар”, заради близостта си и потенциала да се придобива лед, съответно вода там.