17-ти октомври беляза началото на легалната продажба и употреба на марихуана в Канада. Така държавата стана втората в света след Уругвай (2013 г.) и най-голямата узаконила свободната търговия и консумация, както и 9 щата в САЩ. В Португалия и Холандия е само декриминализирана, а в 30 щата в САЩ е легална употребата на медицински канабис.

Продажбите започнаха веднага след полунощ в най-източната провинция Нюфаундленд, а 111 специализирани магазина бяха отворени в цялата страна с население от 37 милиона души. Медицинската марихуана е легална в Канада от 2001-ва година. Правителството на Джъстин Трюдо я узакони за свободна употреба след двугодишна работа, като още в самото начало той заяви, че целта му е да направи закони, които съответстват на нарастващия интерес за консумация и регулират черния пазар за разпространение. Канадските граждани приветстваха новите правила за употреба до такава степен, че страната изпадна в недостиг на продукта едва два дни след началната дата.

В петък магазини, които предлагат канабис са подавали сигнали в полицията с искане за помощ при справянето с дългите опашки от негодуващи клиенти, които не са успели да се сдобият с желания продукт.

Бившият директор на полицията в Торонто, Бил Блеър, който беше начело на правителствената програма по узаконяване свободната употреба на марихуана каза пред CBС, че страната не е смогнала да предостави достатъчно количество за да задоволи потребителите.

Според новите наредби, гражданите имат право да пренасят публично до 30 гр. канабис, а всяко домакинство, да отглежда до 4 растения. Хората могат да си поръчват всякакви продукти от растението свободно в интернет и съответно да ги получават по поща. Относно възрастовия праг за свободна употреба, с изключение на Алберта и Квебек, където е 18-годишна възраст, в останалата част на страната e 19.

Според статистиките, 5.4 милиона са били очакваните потребители или 15% от гражданите на държавата за 2018-та година, 4.9 милиона, от които вече употребяват. Тази индустрия в Канада разполага с достатъчно средства за да повиши производителността си до порядъка между 400 000 и 500 000 килограма годишно, твърдят от Lift – специализирана медийна платформа за марихуана, базирана във Ванкувър.