Разбира се, че когато става дума за творчество в социалните медии, пък и защото е наш колега и съсед, Драго е първото име, което изниква в съзнанието. Без допълнителни обяснения, потърсихме го за интервю към поредицата “И ти си автор. И ти можеш да печелиш от това.” 

КВ: Факт: в социалните медии правиш чудеса, буквално. Естествено, че има и други българи, които правят умни, свежи, провокативни неща. Факт е също така, че в други страни доста често виждаме примери как от подобни креативни изобретения – да ги наречем така – се печели. Ти какво печелиш?


Драгомир Симеонов: Печеля печал, напълно в унисон с максимата на Соломон, един от ранните библейски инфлуенсъри. Но трупам и познание, така че съм доволен от далаверата. Използвам социалните мрежи като гимнастически салон за тренировка. Те предлагат чудесна възможност за обиграване, за проверка на силата и издържливостта, бързина на реакциите и остротата на ума.

Но не са в истинския смисъл на думата ринг, на който да спечелиш титла, колкото и битки да проведеш в тях. Битките са неизбежни, дори да не си от конфликтните. И тук, както и в бокса, е необходимо да предизвикваш, за да те забележат. Предизвикателствата носят точки, но освен фенове се сдобиваш и със зложелатели. Ако не си наясно с тази конструкция, си обречен на впечатляващ провал или още по-зле: самота. От друга страна, ако ги приемеш, това място за ментален фитнес като напълно достатъчно и задоволително, упражнението е до голяма степен самоцелно. Ето защо социалните мрежи дават възможност да опознаеш преди всичко собствените си способности и да прецениш как да ги накараш да работят за теб в истински печеливша среда. Печалбата идва от това, че всъщност такава среда не съществува, колкото и да си обигран. Но поне става ясно, че можеш да танцуваш като пеперуда и да жилиш като пчела, а това не е никак малко, особено за пред теб самия.

КВ: Добре казано. Минаваш на второ ниво. Авторското право на хрумките, шегите, историите, които усмихват – къде е? Или това е просто т.нар. “народно творчество”?

Драгомир Симеонов: Социалните мрежи са изградени на принципа на доброволно безплатно споделяне и този принцип би трябвало да изключва кражбата. Защо да крадеш нещо, от което не се изкарват пари. Може би затова присвояването на идеи не се възприема като истинско престъпление, а като такова, за което сам си си виновен едва ли не.

Крадецът обаче знае, че е крадец. И в директна битка на идеи го е страх да се изправи срещу теб, защото е фалшив. Подобен проблем има и в стенд-ъпа, с който се занимавам. Могат да ти крадат шегите, но никога в твое присъствие. Защото знаят, че ще си изпатят пак по същия нематериален начин, по който са те обрали. Виж, ако шегите и хрумките имаха истинска физическа стойност, тогава нещата щяха да са други. Но в духа на самоподготовката за истински творчески и работни предизвикателства, кражбите само показват колко слаба е конкуренцията. А това по-скоро ме забавлява, отколкото дразни.

КВ: И все пак, какво правиш, как се отнасяш, когато видиш твоя хрумка, адаптирана от друг. Използвам “адаптирана”, за да не кажа направо “открадната”.

Драгомир Симеонов: Директно и публично атакувам крадеца, който обикновено избягва такава конфронтация. Няма какво да се лъжем, в повечето случаи не става въпрос за оригинален мислител, с когото да е рискована конфронтацията. Даже не е и зложелател. Най-често е фен, който така малко криворазбрано ти е направил трибют. Иронията е, че няма как да си в контрол на споделянията и цитатите. Дори споменатия по-горе Соломон не е в състояние да си брани думите, а сам Господ Бог стои зад него. Но и не е нужно да те цитират всички. А само онези, които знаят стойността на цитата.

***
„СИЛATA НА МЛАДИТЕ ХОРА В ЕВРОПА: И ТИ СИ АВТОР! МОЖЕШ ДА СПЕЧЕЛИШ ОТ ТОВА!”

„Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Информационните дейности и публикациите, свързани с проекта, отразяват становищата на авторите и EUIPO не носи отговорност за съдържанието в тях.”

EYE: European Youth Empowerment – „You are an author too! And You can benefit from it!“

„The project is implemented with the financial support of the European Union Intellectual Property Office. Any communication or publication related to the action reflects only the author’s view and EUIPO is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.