Като дипломна работа за специализацията си по дизайн и фотография в Central Saint Martins College в Лондон испанският фотограф Хесус Мадринян снима младежи в дискотеки и нощни заведения, малко преди те да затворят. След успеха на серията му документални портрети Good Night London (2011) той прави Boas Noites (2013) – отново снимки на младежи след купон, този път в родната му област Галисия в североизточна Испания. Изданието с проекта е сред десетте финалисти за най-добра книга за фотография на фестивала PhotoEspana. През 2016г. Маринян използва стипендия в Рим от Испанската кралска академия и създава Dopo Roma (След Рим), който се превръща в най-известния му проект показван в няколко индивидуални изложби.

Сега 33-годишният фотограф участва в колективната изложба Поколението на 87. Произход и посоки, 1987/2017 до 8 април в центъра Conde Duque в Мадрид (вход свободен). Мадринян планира да продължи своеобразния си портрет на своето поколение в Мадрид и други испански градове.

Хесус Мадринян използва голям дървен аналогов фотоапарат от XIXв.(20х25см).

Привличат ме двете крайности – силно срамежливите и много общителните хора. Оставям ги те да изберат какво да покажат от себе си чрез жестове и изражения. Харесва ми парадокса да използвам традиционна студийна техника в напълно спонтанна и трудно контролируема обстановка.

споделя Мадринян за egoist.bg. Любопитният момент с нощните заведения за младежи в Рим е, че повечето се намират извън най-посещаваните квартали. Масовият туризъм и пренаселеният център изтласкват по-автентичния местен купон в покрайнините.

Хесус Мадринян завършва изящни изкуства в Universidad de Barcelona. Последната година от следването му съвпада с бума на платформите Fotolog и MySpace. Директният контакт със зрителите не само поставя началото на популяризирането на ранните му творби, но до голяма степен го ентусиазира да се занимава с фотография. Сред първите му клиенти е един от ангелите на Victoria’s Secret. Манекенката харесва работата му в интернет и му плаща билета до Лондон, за да я снима със семейството ѝ. Самата тя наема студио и се появява с екип от осем човека гримьори, фризьори и стилисти. Освен личната фотосесия, тя купува и два от неговите натюрморти за колекцията си.

Повече ТУК.