В главните квартири на егоист сме особено критични към мобилните телефони. Изискваме няколко ключови неща всеки път, когато се сблъскаме с ново устройство и сме безпощадни. Някак е особено странно да изпитваш трудности в записването на нов контакт, изпращането на снимка, прикачането на файл – ей такива, обикновени неща. Наглед поне.

Когато прочетохме мнения, че новият Xiaomi Mi MIX 2 отговаря с хирургическа точност на всички наши (всъщност традиционни) изисквания, решихме, че е време да го подложим на същия безпощаден тест. Бърза инсталация? Прехвърляне на контакти? Имейли? Социални мрежи? Управление на менюто? Удобство? Батерия? Бързо действие в кризисна ситуация – търсене на адрес, обаждане, писане на съобщение, изключване на звук, списъкът продължава? И още куп подобни неща. Когато миналата седмица телефонът се озова при нас, започнахме анализ. И не на последно място, все пак това е egoist.bg – какво е усещането в ръката; как, по дяволите, пръстите на ръката ни усещат мобилния телефон; какви са материалите; вниманието към детайла…

Когато Филип Старк, отговорен за първото поколение на Xiaomi Mi MIX, беше споделил, че това е почти перфектният телефон, впечатление направи керамичното тяло и почти липсващите рамки около екрана.

Алуминивият корпус и керамичният гръб превръщат и новия Xiaomi Mi MIX в практически безупречно изглеждащ телефон – достатъчно ярък дисплей с 5.99 инча диагонал; освен това – бърз процесор, достатъчно памет, все повече утвърждаващата се концепция 18:9 с резолюция 1080×2160. В допълнение, за да приключим с техническите характеристики – глобална LTE поддръжка. Демек – този телефон работи в целия свят.


Първото важно нещо, колкото и отживяло да ви звучи, е проверка на звука при обаждане. Новия Mi MIX 2 е с конвенционален говорител, акустична фуния предава звука и качеството му е отлично. Проверено и изпитано във всякаква среда.

Външният вид на новите мобилни телефони, безрамковите такива, е интересна тема, особено, ако се вгледаме в премиерите, които излизат тази седмица в Барселона и мнението на същия този гуру на продуктовия дизайн Филип Старк, че дизайн вече няма, тъй като при безрамков дисплей е практически невъзможно да се отличиш.

Керамичният гръб при Mi MIX 2 дава не само различно усещане при докосване, но и визуално изглежда отлично. Сензорът за пръстов отпечатък е на гърба на телефона – да, точно там, на керамичният гръб. Телефонът пристига с удобен калъф, който препоръчваме да ползвате – закрива елегантния керамичен гръб, но колкото и да е защитен от надрасквания, неволно изпускане на земята не е за препоръчване.

Телефонът е базиран на USB Type-C и няма класически 3.5мм вход за слушалки (в кутията имате малък и удобен адаптер, ако държите да използвате такива слушалки). За сметка на това поддръжката на две SIM карти е изключителен плюс, особено за онези, които продължават да имат два номера – да речем личен и служебен. Картите работят безпроблемно, инсталацията (примерно през коя да минава трафика на данни и коя да се ползва приоритетно за гласови обаждания) е мигновена. Веднъж готови с инсталацията (по-бърза, отколкото очаквахме) и разкарали всички ненужни нотификации, характерни за Android (колкото и да е странно, тази версия на Android – MIUI – е далеч по-добра, поне за нас, от популярната Android Oreo), е време да обърнем внимание на дисплея. С разделителна способност 1080×2160 и защита Gorilla Glass 4, екранът е повече от отличен. Превключването между приложения е бързо и интуитивно, не тествахме игри или подобни приложения, тъй като не ни вълнуват, но всичко останало работи отлично. Ако държите да използвате телефона с две карти, важно уточнение е, че реално може да инсталирате всяко приложение по два пъти – примерно два пъти Viber, за да може да ползвате и двата си номера (функция second space).

Относно батерията? Макар да е по-малка от тази на предшественика си, сегашната  3400mAh батерия издържа ден и половина нормално използване – разговори, социални мрежи, интернет браузър, имейл. Бързото зареждане Qualcomm Quick Charge 3.0 дава резултат и за по-малко от час телефонът е зареден.

След първите няколко дни използване във всякакви условия, установихме, че това е перфектният размер за модерен смартфон – достатъчно голям, за да четем с лекота любимите си сайтове, удобен за редакция на фотографии, възможна е работа с една ръка. При 185 грама (24 грама по-лек от предшественика си) той все още не е най-лекия телефон на пазара (най-вече, заради керамичния си гръб). Като добавите към това и непрекъснатото позитивно отношение от страна на производителя към мнението на ползвателите на телефона, което се изразява в достатъчно чести ъпдейти на софтуера, може да сте сигурни, че имате телефон, който няма да се налага да сменяте след няколко месеца.

Всъщност, това е първият мобилен телефон, който искрено препоръчваме да имате. Без никакви компромиси в дизайна и функционалността, наличието на възможност за две SIM карти и изключителна батерия, той отговаря на онези изисквания, които поне в главните квартири на егоист наричаме задължителни.

Повече тук: Solytron.