Лятото сякаш е в разгара си и по покривите на къщите, над които летим, слънчевите лъчи се отразяват, после пак потъват в близките басейни, някъде се виждат изоставени косачки за трева, пусти шезлонги, самотни плувци. Топло е. Влажно.

Усещането във въздуха обаче е като за внезапно приятелство. Приятелство с града – Барселона; приятелство с хората, които те посрещат; приятелство с хората, които ще видиш. Приятелство с технологиите, на които ще станеш свидетел. А когато става дума за технологии – това особено аналогово усещане винаги е важно.

Силуетите на четирите кръга на Audi се прокрадват наоколо. В Барселона съм за премиерата на изцяло новия Audi A8. Флагманът на германския гигант, първият автомобил, в чието ДНК е автономното шофиране. Изключителен автомобил.

Автомобилът беше представен на Audi Summit – първо по рода си събитие, на което присъстваха 2000 души от цял свят, за да изживеят невероятно шоу, представящо визията на Audi за бъдещето. Не само визия за автомобилите, но и за градовете, за умните системи за управление, за технологиите.

Изкуственият интелект е онази част, върху която работят неуморно в щабквартирата на Audi, стана ясно по време на представянето в Барселона. Концепцията Audi AI е част от тази визия – да се придвижи напред пред конкурентите си като изгради новите автомобили на базата на цялостна платформа за изкуствен интелект, нов тип мобилност, смарт решения и използване на нови технологии.

 


Третото ниво на автономност, което предлага новият Audi A8, всъщност е на практика сериозна стъпка напред в посока пълна автономност за автомобил в серийно производство (ниво 1 е ръчното шофиране, ниво 5 – напълно автономно придвижване). И резултатите са впечатляващи.

Водачът на автомобила може да не наблюдава движението при движение до 60 км/ч. Това е нещо ново, а усещането е несравнимо, особено когато става дума за луксозен седан от най-горния клас. Трафикът, задръстванията – нервите, свързани с тях, изведнъж остават в миналото. За да постигне това Audi създава изцяло нова централизирана компютърна система, която събира и обобщава информацията от всички сензори на едно място.

 


Създаването на система за автономно шофиране в градска среда е нелека задача, тъй като трябва да бъдат съобразени редица фактори – другите автомобили на пътя, самата пътна мрежа, велосипедисти, камиони, ремаркета, мотори, безброй различни ситуации, безброй хитопези за взимане на решения във въпросните безброй различни ситуации. Към този момент се работи върху решения, които засягат примерно паркиране на обособени места – гараж, място за паркинг на улицата, пред магазин, в специализиран гараж.

Насищането с технологии е само малка част от онази специфична амалгама от софистициран стил, луксозно усещане, премиум материали и цялостна визия на Audi A8. Ще ви разкажем за изцяло новото дигитално информационно табло, което създава един кокпит от нов клас, непознат досега.
Очаквайте в част 2, само на www.egoist.bg