Броени дни ни делят от седмия сезон на Игра на тронове, който има стопроцентовия потенциал да осмисли лятото на сума ти народ. И тъй като не е достатъчно да стоиш и да гледаш предишните сезони, докато чакаш новия, решихме, че е нужно да повдигнем някои дълбоко конспиративни въпроси. Разбира се, тези теории са дело на ултрафенове, които се вглеждат в детайлите много. Нашето участие се изразява в това, че ни доставя адско удоволствие да ги съхраним в съзнанието си до онзи момент, в който се окажат верни или се сгромолясат с трясък.

 

Има доста неща, които трябва да се случат. Ще се лее много кръв, ще хвърчат глави и огън. Тъй като сериалът излезе извън границите на книгите по всички параграфи, полетата за предположения и теории са много по-широки. Все пак романите крият детайли, легенди и ситуации, от които може да се черпи много информация, а и никога не знаем в кое кътче от тези хиляди страници се крие ключ към палатката на развръзката.

 

Тук ви представяме някои от най-популярните теории за развитието на действието в 7 сезон на Игра на тронове. Някои от тях са добре обосновани, други – изобщо. Но едно е сигурно,  зимата ще дойде дори и на 40-градусови температури.

 

1.      Церсей ще стане Лудата кралица и Джейми ще я убие

 

Нали се сещате кой беше Лудият крал? Ерис Таргериан, бащата на Денерис, който полудява по време на управлението си и започва да се вманиачава в идеята, че всички около него са предатели. Вярва, че ще изгори и ще се прероди в дракон. Пада си по идеята за огъня, сещате се. Убит е от Джейми Ланистър.

Съществува теория, че Церсей е на път да се превърне в женския еквивалент на Ерис. В края на миналия сезон тя се озовава напълно сама. Предсказанието на Маги Жабата за нея се сбъдва – всичките й деца са мъртви. Единственият й приятел е студенината на железния трон. И огъня, с който обича да си играе. Но остава едно неизпълнено пророчество – Церсей ще бъде убита от ръката на по-малкия си брат. Първата мисъл на средностатистическия зрител е, че става дума за Тирион. Но да помислим пак. Джейми не е ли няколко секунди по-малък от сестра си? А и дори няма да вмъквам, че Тирион може би ще се окаже всичко друго, но не и Ланистър…

 

2.      Тирион Ланистър всъщност е Тирион Таргериан

Да, това не е нищо ново. От момента, в който Тивин му заявява Ти не си мой син (Какви по-хубави последните бащински думи от тези?), у зрителя остана едно странно усещане. Ланистър, които винаги са били сплотени (дори прекалено), никога не са приемали Тирион като един от тях. Възможно е на подсъзнателно ниво също да са били фенове на теорията, че Лудият крал е имал връзка с майката на Тирион. Това би обяснило омразата на Тивин към него.

От друга страна, Тирион се сприятели с Денерис и драконите сравнително бързо. Това е зовът на кръвта, смятат някои.

3.      Джон Сноу (няма да го наричам Сняг) е Обещаният принц, Азор Ахай

Мелисандра се издъни с първоначалното си предположение за самоличността на Обещания принц. След като е ясно, че Джон носи във вените си кръвта на Старк и Таргериан, предположенията еволюират. Пророчеството на Мелисандра гласи, че Господарят на светлината носи драконова кръв и че ще бъде прероден в сол и дим (в книгите от раните на Джон се носи дим, а другарите му го оплакват със солени сълзи).

 

4.      Теории за Бран

Бран ще пусне белите бродници да преминат през Вала

Разбира се, не нарочно, но – да. Според запалени зрители, това ще стане неволно и ненарочно. Бран ще свали магическата защита на стената така, както направи в епизода The Door.

Бран всъщност е Бран Строителя

Сещате ли се коя е любимата история на Бран като дете? Тази за Бран Строителя, който е онзи, построил Зимен хребет и Вала преди 8000 години. Смята се, че двамата Брановци са един и същи човек, защото Бран Старк има способността да променя миналото. Вече знаем, че той може да вижда в бъдещето и в отдавна случили се събития и че може да им влияе. Ако в настоящия свят на огън и лед той вижда реалната заплаха от белите бродници, какъв е шансът неговото минало Аз да строи стената в миналото, за да предпази бъдещите поколения?

Друга теория в Reddit изцяло отхвърля идеята, че Бран и Бран Строителя са един и същи човек, базирана основно на твърдението, че ако някой живее едновременно в миналото и бъдещето, присъствието му и в двете ще е по-вяло и неотдадено.

 

5.      Кутрето ще се ожени за Церсей и ще стане крал на Вестерос

Чувствата на страна, говорим за власт и тронове. Независимо от любовта си към Кейтлин и впоследствие към единствената й останала жива част, дъщеря й Санса, Кутрето има амбиции, простиращи се далеч отвъд чистосърдечната любов. Да, той би искал да царува със Санса до себе си, но човекът може би осъзнава, че живее в суровия свят на Мартин, където основната храна е дървото, което всички захапват жадно рано или късно.

Една от най-популярните теории в Reddit е, че Кутрето ще зареже Санса в Зимен хребет и ще отиде директно при Церсей. Тя има нужда от армия, той има армия. A match made in heaven. Почти. Подобен съюз би дал достъп до мадам Ланистър и до Вала, а това е основно място в картата на Седемте кралства. Така борбата за Севера ще стане още по-трудна за Джон и Санса.

 

6.      Сватба от огън и лед

Който не си е помислил поне веднъж, че Джон и Денерис ще се оженят, да напусне този текст веднага. Подобна мисъл е първосигнална, но и оправдана. Съюзът между двамата би бил мощен, красив и хитър. Да, изглежда прекалено очевиден, но Мартин може и да изненада зрителите на сериала с нещо подобно. Дори да не е съюз по любов, а по интереси, двамата все пак изглеждат перфектна двойка. А и една любовна история не би се отразила крайно зле на сюжета.

 

7.      Сам ще избухне с величие

Тихите шишковци, които обичат да си заравят нослето в книгите, са много по-важни, отколкото изглежда. Поне така твърдят онези, които вярват, че някъде из огромната библиотека в Цитаделата се крие формулата за приготвяне на валерианска стомана, която съвсем случайно е единственият материал, от който може да бъде направено ефективно оръжие срещу бродниците. Това обаче няма да се случи особено лесно, защото точно натам се е запътил Еурон Грейджой с армията си от пирати. А Сам има дивачка и бебе, за които да се грижи.

 

8.      Джон, Денерис и Тирион ще яздят дракони

Знакът на Таргерианите е триглав червен дракон. Когато Денерис отива в Къщата на неумиращите, тя има видение. В него й се явява мъртвият й брат, който й казва, че драконът има три глави. В книгите тези думи я преследват, докато Джора не й казва, че преди много време предците й са завладели Вестерос с три дракона, яздени от трима души. Това може би означава, че трите глави ще са тримата ездачи на драконите на Денерис. След като на хоризонта имаме цели трима представителя на драконовия дом, логични са предположенията, че именно те ще са ездачите.

Но тук идва моментът, в който триокия гарван казва на Бран, че никога повече няма да ходи, но за сметка на това ще лети. Ако се пренебрегнат моментите с летенето на гарвана, може да се допусне, че и Бран може да се повози на дракон. Или пък че самият той ще се всели в такъв.

9.      Варис е тритон

Тероията е проста – Варис пътува прекалено бързо от място на място и крие рибена опашка под робата си. Какво иска Варис през цялото това време? Очевидно е, че действа по собствени стандарти и не дава пет пари за нищо, по-различно от интересите си. Тогава? Според Nerdist той е тритон и иска да освободи народа си.

 

10.  Джора ще се излекува от Сива люспа

Във втори сезон Джора се среща с мистериозна жена, която изглежда, че има магически сили и знае повече, отколкото би трябвало. Фенове смятат, че Джора ще се върне в Карт, за да й повери лечението си.

11.  Церсей и Кутрето винаги са знаели кои са истинските родители на Джон

Тук липсва крайно аргументирано обяснение, но твърдението е крайно интересно и, честно казано, е едно от любимите ни. Смята се, че Нед е бил наясно, че Церсей е наясно, както и че между тях е имало някакво кротко споразумение тя да си мълчи. Малко е съмнително, но пък кой знае.

 

12.  Ледени дракони

В романите ледените дракони са легендарни същества, които издишат лед вместо огън. Режисьорът на поредицата казва, че драконите в седми сезон ще са с размерите на Боинг747, но в Reddit се коментира, че това не се отнася за драконите на Денерис.

 

 

 

Премиерата на Game of Thrones сезон 7, е на 17.07.2017, от 21:00, по HBO и онлайн на HBO GO