Да продадеш компанията си на Facebook за 16 милиарда долара и след това да си част от движението #deletefacebook – това е интересно, съгласете се. Скандалът с Кеймбридж Аналитика (откраднати бяха 50 милиона профила във Facebook и злоупотребено с тях) се разраства и вече се усеща ефекта на бумеранга. Създаваш социална мрежа, която може да активира граждански движения за справедливост и спазване на права по целия свят, а сега отрочето ти работи срещу теб. Нещо такова се случва с хаштага #deletefacebook, който става все по-популярен.

Фото: Тим Бенет

Браян Ектън, един от основателите на WhatsApp, който продаде компанията си на Facebook през 2014 година за 16 милиарда долара, също се включи в атаката срещу социалната мрежа и подкрепи движението чрез пост в Twitter. Ектън директно каза, че е време да изтрием профилите си във Facebook.

Самият Ектън е активен по темата за дигиталната ни сигурност и преди месец основа Signal Foundation, която работи именно в тази посока: “Тъй като все повече и повече от нашия живот се случва онлайн, защитата на данните и неприкосновеността на личния живот са от решаващо значение. Това не е важно само за избрани хора в избрани страни. Това е важно за хора от всички сфери на живота във всяка част на света. Всеки заслужава да бъде защитен.”

Фондацията Signal Foundation е свързана с криптираното приложение за обмен на съобщения Signal, в което самия Ектън инвестира 50 милиона долара. Приложението се използва от интересни хора – като Едуард Сноудън например. Може да се каже, че Signal е актуалната независима алтернатива на WhatsApp, която в момента набира скорост.

Не е ясно до каква степен атаката на Ектън срещу Facebook е свързана с приложението му Signal, но този туит е само част от надигащата се вълна на атака срещу Марк Зъкърбърг.