Детройтски хип-хоп, J Dilla, нео-соул, дори малко бристълски трип изсвирени с качество, което доскоро беше просто недостижимо у нас. Вероятно най-големите фенове (и музиканти) на гореизброеното, тези дни издадоха едноименен албум, пуснаха смазващо добър клип и тръгнаха на микротурне за представянето му.

DAYO е плод на дългогодишното приятелство между един от най-добрите ни барабанисти Васил Вутев (Пиромания, D2) и Божидар Василев-Тромбоби (най-вече SOUTHWICK, но истината е че всички членове на DAYO са се оплели в толкова много проекти и групи, че е почти невъзможно да ги изброим). Всичко започва преди няколко години, когато и двамата са поканени да свирят в небезизвестен бар на импровизиран джем сешън.

За да повече цвят викат и пианиста Михаил Филипов от SOUTHWICK, а на второто свирене и Евден Димитров-Ечката – невероятен басист (свири в адски много банди) и съквартирант на Тромбоби. Всички са запалени по счупените бийтове, фънка и оня специфичен – ужасно напушен – хип-хоп, който идва от Детройт. Канят и RawLand – диджей, който им подава семпли и бийтове.

Снимка: Instagram

13 трака, финансиране от Mусикаутор, вокалите на Кан Уакан. Записан е за около година, най-вече в къщата на RawLand в Банско. Микс от Христо Рачев и Димитър Ганчев.

Адмирираме ги и им пожелаваме фестивали и лейбъли като Stones Throw Records, Tokyo Dawn Records и Bastaard Jazz.

Чуй и купи.