Закован си на работното бюро по цял ден? Разходката в офиса за пет минути на всеки час може да повдигне настроението ти, без да намали фокуса и вниманието, сочи ново проучване. Честите кратки раздвижвания са по-ефективни за подобряване на състоянието, отколкото дългата разходка преди работа, пише Гретхен Рейнолдс в The New York Times.

Има все повече доказателства, че продължителното седене на едно място може да доведе до нежелани физически и емоционални последствия. Проучванията показват, че седенето по цял ден намалява притока на кръв към краката и повишава риска от атеросклероза. Хората, които седят повече от осем или девет часа дневно (един типичен работен ден за повечето от нас) са изложени на повишен риск от диабет, депресия и затлъстяване в сравнение с тези, които се движат по-често.

От друга страна някои експерти са притеснени, че ако хората са физически активни в офиса, впоследствие може да станат по-уморени, нервни, разсеяни или гладни, което може да има нежелан ефект върху изпълнението на работата и върху здравето в дългосрочен план.

Последното изследване на университета в Колорадо, публикувано в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, тества няколко методи за увеличаване на движението сред служителите. В медицинския център на университета били поканени 30 работници със заседнал офис живот, които подложили на здравни тестове. Изследователите измерили сърцето и нивата на хормоните на стреса на всеки един от тях, тествали способността им да се концентрират и да взимат решения, и ги помолили да определят по цифрова скала колко енергични или уморени са се чувствали, колко щастливи са, дали са усетили остро чувство на глад, или имат слаб апетит. При следващите три посещения на клиниката всеки доброволец симулирал 6-часов работен ден.

По време на едно от посещенията доброволците седели през цялото време на бюрата си, без прекъсване, с изключение на почивките за ходене до тоалетната. Следващото им идване започнало с 30-минутна разходка преди началото на експерименталния ден, а последвалите пет часа и половина прекарали седнали, без допълнителни планирани прекъсвания. Накрая, по време на третото посещение, доброволците седели на бюрата си повече от шест часа, но след всеки час прекарвали по пет минути в умерено ходене.

В началото и в края на всяка сесия, изследователите правели кръвни тестове, за да проверят нивото на хормоните на стреса. И периодично всеки ден, искали от техните доброволци числено да оценят своето настроение, енергия, умора и апетит.

След анализирането на данните, цифрите показват, че почти всички служители са се чувствали много по-енергични през целия ден, когато са били активни, независимо дали това се изразява в дълга разходка в началото на деня, или малки раздвижвания разпределени в няколко кратки паузи през работния ден. Все пак 5-минутните разходки действат много повече от пълната 30-минутна версия. След тях настроението у доброволците било приповдигнато, усещали по-малко умора и значително по-малко желание за храна, отколкото през останалите дни.

Тези резултати предполагат, че “дори и малките дейности, разпределени през целия ден, са практичен и лесен начин за подобряване на благосъстоянието”, твърди авторът на изследването Джак Гропъл. Той посочва, че паузите не карат хората да се чувстват по-уморени или гладни, а вместо това имат обратен ефект. Те не променят способността на хората да се съсредоточават и не се отразяват на производителността (за добро или за зло).

А сега ставай от бюрото и му направи една обиколка.