Пьотър Верзилов, който е член на Пуси Райът и участник в протеста по време на световното първенство по футбол в Москва, е бил закаран в Германия за специална грижа, в следствие на това, че се е почувствал физически зле, след изслушване пред московския съд по-рано миналата седмица.

Немските доктори са коментирали, че има голяма вероятност Верзилов да е бил отровен. На пресконференция във вторник д-р Кай-Юв Екардт ,от намиращата се в Берлин най-голeмя европейска клиника The Charité – Universitätsmedizin Berlin, заяви че приетата субстанция е засегнала нервната система на Верзилов.

Информацията, с която разполагаме в момента, показва голяма вероятност да допуснем отравяне, при този случай. До момента нямаме индикация, за алтернативно обяснение на състоянието, на пациента.” – казва д-р Екардт. Той също обяснява, че лекарският екип не са били в състояние да идентифицират състава на субстанцията или произхода, но животът на активиста е извън опасност, а той остава под наблюдение и специализирани грижи.

Това изказване потвърждава убежденията на останалите членове на Пуси Райът, за опита за убийство над Верзилов като последствие от протеста им срещу руския президент Владимир Путин, по време на Мондеала. В протестната акция четирима членове на групата, включително Верзилов, нахлуха на игралното поле, на стадион Лужники. Така прекъснаха за кратко важния двубой между Франция и Хърватия на 15-ти юли. Всеки един от четиримата участници беше осъден на 15-дневно административно задържане и получи забрана за присъствие  на спортни събития в следващите 3 години.

Верзилов се е почувствал зле миналата седмица след изслушване в съда на Москва. Той е бил първоначално откаран в местна клиника и хоспитализиран два дни по-късно. Руските лекари, които са били отговорни за него, твърдят че внезапните симптоми, включващи мигновена загуба на зрение, говор, слух и способност да върви, биха могли да се препишат на предозиране с антихолинергични лекарствени продукти. Според неговата приятелка и член на Пуси Райът – Вероника Никулшина, която също скоро е била арестувана за участие в масов протест срещу новата пенсионна реформа в Русия, той не е употребявал подобни лекарства.

Берлинската група Синема фор Пийс (Cinema for Peace, в превод Кино за Мир) е поела разходите за специализираното лечение на Верзилов в Германия.

Пострадалият е с руско и канадско гражданство, в следствие на което канадския премиер Джъстин Трюдо коментира случая загрижен, като отбеляза “особено като се има предвид действията на руснаците в Обединеното кралство през последните месеци“, реферирайки към случая с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, в английския град Солсбъри през март т.г. Според британското разузнаване по случая, руски оперативни лица са замесени, въпреки отричането на Русия.

Пуси Райът са международна протестна група позната от над 6 години, когато трима от членовете им, носещи типичните качулки в ярки цветове бяха съдени за хулиганство и осъдени ефективно на две години затвор за протеста си срещу Путин с песента “Punk Prayer”, изпълнена в катедралата Спасителят Исус в Москва.